Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klid zbraní v Gaze: Izrael se po dvou dnech bojů domluvil s islamisty na příměří

14. listopadu 2019
06:52

Izrael a radikální palestinská skupina Islámský džihád se dohodly na příměří v Pásmu Gazy a jejím okolí. S odvoláním na mluvčího palestinské skupiny o tom informovala agentura AP. Izrael informaci zatím nepotvrdil. Podle médií příměří začalo platit v 5:30 místního času (4:30 SEČ). Několik hodin před tím zahynulo při izraelském útoku na Pásmo Gazy šest lidí. Bilance útoků proti radikálům v Pásmu Gazy, které Izrael zahájil v úterý, tak stoupla na 32 mrtvých a téměř sto zraněných.

Příměří mezi skupinou Islámský džihád a Izraelem pomohl podle agentury AFP dojednat Egypt. Podle agentury Reuters svědek na místě potvrdil, že boje ustaly.

Podle listu The Times of Israel souhlasila palestinská skupina Islámský džihád, že přestane odpalovat na izraelské území rakety a že zajistí, aby protesty podél hranice Pásma Gazy s Izraelem byly pokojené. Izrael podle listu naopak souhlasil, že nebude podnikat cílené útoky na členy Islámského džihádu a přestane střílet na protestující na hranicích.

Zatímco mluvčí Islámského džihádu informaci o příměří potvrdil, Izrael se zatím nevyjádřil.

Několik hodin před zveřejněním informace o příměří zahynulo při izraelském útoku na město Dajr al-Balah šest lidí. Podle palestinských úřadů šlo o členy jedné rodiny, mezi nimiž byla i jedna žena a jedno dítě. Útok si vyžádal také dvanáct zraněných. Izraelská armáda se zatím nevyjádřila. Izraelský list Haarec informoval, že krátce po útoku na Dajr al-Balah se rozezněly sirény ohlašující raketový útok v izraelském městě Sderot, severně od palestinského Pásma Gazy.

O chystaném příměří se spekulovalo již ve středu, kdy generální tajemník Islámského džihádu Zijád Rušdí Nachala zveřejnil podmínky pro ukončení útoků. V úterý zabil Izrael jednoho ze členů vedení Islámského džihádu Bahá abú Attu. V odvetě za jeho smrt od úterý z Pásma Gazy vypálili na Izrael nejméně 360 raket.

Zobrazit celou diskusi