Prohlídka distribučního komplexu České pošty v Malešicích byla pro Andreje Babiše drobným zklamáním: „Čekal jsem pozemek a ona je to velká zástavba. Jsou tu tři obrovské komplexy nemovitostí,“ uvedl premiér. Přesto kladně ohodnotil, že je v blízkosti stanice Depo Hostivař a areál je logisticky přístupný.

Vyhodnotíme to

Podle generálního ředitele České pošty Romana Knapa zvažuje pošta možnost, že prostory opustí: „Stojíme tedy před rozhodnutím, jestli někde postavíme nové lobbistické centrum, které kapacitně výrazně posílí a zvýší kvalitu poskytovaných služeb České pošty,“ prozradil ředitel. To Andrej Babiš podpořil a podivil se, že tento krok neudělala Česká pošta dřív.

Naopak negativně premiér vnímal, že pozemek leží v průmyslové zóně, nemá platný územní plán a musela by se zaplatit i demolice budov: „Pro mě je to jedna z možností, kterou musí úřad vyhodnotit, ale máme i další alternativy, které vyhodnotíme a budeme řešit,“ uvedl premiér. Spolu s ředitelkou Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřinou Arajmu si od České pošty vyžádali další dokumenty a informace.

Primátor neodepsal

Podle ředitelky má státní správa zaměstnance v Praze rozmístěné ve zhruba 350 budovách.Z toho více než 80 je jich v rukách soukromých firem. Pokud počítáme jen resort ministerstva vnitra, tak platíme ročně za nájmy půl miliardy korun a 1,4 miliardy korun za provoz a údržbu velmi energeticky náročných budov,“ uvedla důvod, proč je podle ní výhodnější vytvořit moderní administrativní komplex.

Premiér Andrej Babiš si prohlédl budovy v Malešicích, v nichž sídlí Česká pošta. Mohla by zde vyrůst úřednická čtvrť.
Autor: Jiří Marek

Zdeněk Hřib nápad na vybudování administrativního komplexu v Malešicích okomentoval v neděli v Otázkách Václava Moravce: „Jedná se o nepatrně lepší plán, než výstavba této čtvrti v Letňanech. Tam bychom pozemky využili pro stavbu dostupného bydlení,“ řekl Hřib. Právě na problém v komunikaci s primátorem si v Malešicích opět postěžoval premiér Andrej Babiš: „Pan primátor mi slíbil 18. září, že mi odpoví na dopis z 8. července. Odpověď stále nemáme,“ řekl Babiš.

Odpoví za radní

Zdeněk Hřib pro Blesk.cz prozradil, že odpovědí na dopis z července byla osobní schůzka 17. 9. 2019, z níž ale pan premiér odešel. Nyní dluží Babišovi odpověď ostatní pražští radní, které premiér individuálně oslovil, aby nemusel jednat s pražským primátorem: „Odpověď pošleme, ale zopakujeme to, co už od nás slyšel několikrát,“ prozradil primátor s tím, že odpoví i za ostatní členy rady.

Zastavení směn

Co se týče primátorova postoje ke směně pozemků, tak stále trvá na tom, aby byl dobudovaný vnější okruh, splněný požadavek na 60 miliard na výstavbu vnitřního okruhu a investice 8,5 miliardy na vznik nové státní nemocnice v Letňanech: „Až budou tyto podmínky splněny, tak můžeme jednat o směně pozemků v Letňanech,“ řekl Hřib.

Video
Video se připravuje ...

Briefing premiéra Andreje Babiše (ANO), ředitele České Pošty Romana Knapa a ředitelky ÚZSVM Kateřiny Arajmu po prohlídce distribučního centra České pošty v Malešicích Jiří Marek

Primátorovi vadí, že premiér nechal zastavit směny majetku mezi hlavním městem a státem: „Jsou nemovitosti, které používá stát a vlastní je Praha a naopak. Přitom byly nachystané dvě majetkové tranše a pan premiér to takhle nechal zastavit s ohledem na Letňany. Myslím si, že tento přístup je vysoce nekonstruktivní s ohledem na to, že vše bylo připraveno a dojednáno,“ řekl Zdeněk Hřib.

Fotogalerie
13 fotografií