Princ čelí podezřením, že si nepřístojně užíval dívek, leckdy i nezletilých, na prostopášných mejdanech svého přítele Jeffreyho Epsteina (†66). Tento už jednou trestaný pedofil v létě zemřel ve vazbě, kde obviněný z další pedofilie a kuplířství čekal na soud. Andrew coby jeho kamarád se také dostal do hledáčku, a tak se rozhodl - poněkud neobratně - nařčení odrazit rozhovorem pro BBC.

Pohromu následující po skandálním rozhovoru předvídal ale i princův nový tiskový tajemník Jason Stein (28), který se marně pokoušel Andrewa od rozhovoru odradit. Když na něj nedal, raději podal výpověď. Ani ne po měsíci v královských službách!

Není se však čemu divit, syn britské vladařky a mladší bratr následníka trůnu prince Charlese (70) si svým vykrucováním spíše ještě pohoršil, na čemž se shoduje nejenom britská veřejnost, ale i experti. Princovo vystupování během interview zhodnotili dost svérázně. Odborník na řeč těla Darren Stanton je například přesvědčený, že princ lhal: „Když kategoricky odmítal, že by měl s mladou Virginií sex, uhýbal pohledem, stáčel ho doleva dolů. To dělá člověk, který nemluví upřímně.“ A mediální guru Mark Stephens se jeho pokusy vybruslit z ožehavé situace dobře bavil: „Bylo to jako sledovat člověka nořícího se do tekutého písku.“ „Veřejnost vás vnímala jako party prince, pojilo vás to s Epsteinem?“ zeptala se prince moderátorka Emily Maitlisová. „To je trochu přitažené. Nevím, jak jsem k takovému označení přišel, nikdy jsem moc nepařil. V 80. letech jsem byl dlouho single, ale co jsem se oženil, byl jsem velice šťastný a necítil potřebu si vyrážet,“ odvětil princ a poněkud opomněl, že v inkriminované době byl už dávno rozvedený. „A návštěvy u Jeffreyho rozhodně nebyly o hýření, absolutně ne.“ Jenže britským novinám nedalo příliš práce najít fotky, které princovo tvrzení očividně vyvracejí. Londýn, New York, St. Tropez… Na různých večírcích je vidět, že se dokáže jaksepatří odvázat a užívat si života a všech jeho výhod plnými doušky. „Jasná krize středního věku. Bylo mu 47, 48 let, rozvedený, těšil se pozornosti mladých děvčat,“ komentuje pro deník Daily Mail člověk, který ho vídal na různých večírcích na Riviéře - a rozhodně se prý nijak nežinýroval. „V St. Tropez se věci umí pěkně rozjet. Krásné mladé ženy tam naháněly boháče a k Andrewovi jich to přitahovalo spousty.“ Přesto Andrew věří, že si svou otevřenou zpovědí pověst očistil. „S královnou se šel pomodlit do kostela a oznámil jí, že to byl velký úspěch,“ slyšel prý svědek citovaný deníkem Sun. Stojí za ním navíc i jeho exmanželka Sarah Fergusonová (60). „Jen vzácně potkáte tak čestného a zásadového gentlemana, mluvícího čistou pravdu,“ hájila svého bývalého chotě na instagramu. Na důvěryhodnosti jejím výrokům ubírá ale fakt, že jí Epstein, jenž spáchal sebevraždu ve vězeňské cele, před lety poslal skoro půl milionu korun na umoření dluhů...

Fotogalerie
31 fotografií