Výběr pračky může být v dnešní době hodně obtížný. Na trhu je nespočet druhů a značek a je nadlidský výkon vyznat se v nich a vybrat ten správný model. Lze ale poukázat na několik základních parametrů, které nám s výběrem mohou pomoci. 

Základním parametrem je plnění pračky. Může se jednat o přední nebo vrchní plnění. Vrchní plnění je typické pro pračky menších rozměrů s menším objemem. Pokud máte na pračku místo, můžete zvolit přední plnění a pak máte možnost využít horní prostor pračky třeba sušičku nebo jako odkládací plochu. 

Pračka může stát samostatně, nebo můžete zvolit vestavnou verzi a umístit ji např. do skříně. 

Na trhu najdete také pračky se sušičkou. Znamená to, že pračka vám při pracím programu prádlo přímo vysuší. Je potřeba ale myslet na to, že vysuší zhruba polovinu prádla, které jste v bubnu prali. Na program sušení je potřeba mít v bubnu více prostoru, než na program praní.  

Mezi další parametry, které vám pomohou při rozhodování, patří např. velikost bubnu (rodina potřebuje objem 6 a více kg), nabídka pracích programů, dodatečné funkce (např. dětská pojistka, odložený start), hlučnost, množství otáček při ždímání nebo úspora vody a elektřiny.