Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Nadělí“ mu Pekarovou nebo Czernina? Pospíšil slaví narozeniny a končí v čele TOP 09

Autor: Jakub Veinlich - 
24. listopadu 2019
05:10

V sobotu přijela Markéta Pekarová Adamová na sněm TOP 09 taxíkem, dnes z něj může odjet už v pomyslném předsednickém voze. Anebo do něj může nasednout klidně Tomáš Czernin. Právě oni dva chtějí na příští období stanout v čele jedné z nejmenších politických stran. Straníci doufají, že dnes půjde volba hladčeji než v sobotu při výběru členů a náhradníků revizní komise, kdy se nedařilo některé členy zvolit, nebo kdy spadl elektronický hlasovací systém.

Druhý volební den sněmu TOP 09 má začít opět symbolicky v 9:09. I když ani při prvním dni to zas až příliš nevyšlo. Státní hymna se totiž rozezněla až o pár minut později, než právě devět minut po deváté.

Pospíšil slaví narozeniny

Jako první bod nedělního jednání má být volba nového šéfa strany, která má v Poslanecké sněmovně „sedm statečných“ poslanců, jak o nich mluvil končící šéf strany Jiří Pospíšil. Právě jemu je dnes 44 let a TOPkaři mu nadělí netradiční dárek.Markétu Pekarovou Adamovou, nebo Tomáš Czernina.

Pokud vyhraje dosavadní první místopředsedkyně strany, bude to znamenat omlazení lídra o devět let. Pokud delegáti dají důvěru Tomáši Czerninovi, bude to znamenat, že TOP 09 bude mít nově šéfa o 13 let staršího.

Pospíšil se se stranou a spolustraníky rozloučil svým zhruba půl hodinovým projevem v sobotu. „Bylo mi velkou ctí vést dva roky TOP 09. Z mého pohledu to byly dva roky úspěšné,“ vzpomenul končící šéf TOP 09 úspěchy hned ve trojích volbách. Vyzval, aby TOP 09 byla i dál autentickou proevropskou stranou, která podle něj v České republice nemá alternativu.

„Ať bude zvolen kterýkoliv z nich, jsem přesvědčený, že oba z nich budou dobrým předsedou či předsedkyní TOP 09,“ řekl na adresu Markéty Pekarové Adamové a Tomáše Czernina.

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová a senátor Tomáš Czernin na 6. celostátním sněmu TOP 09 (23. 11. 2019) Poslankyně Markéta Pekarová Adamová a senátor Tomáš Czernin na 6. celostátním sněmu TOP 09 (23. 11. 2019) | Blesk:FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ

Pospíšil také vítá, že oba dva, jak Pekarová Adamová, tak Czernin, podporují myšlenku, o které mluvili na stranickém sněmu i pozvaní zástupci ostatních pravicových stran, tedy bližší volební spolupráci.

„Pojďme pracovat na tom, ať vysvětlíme voličům alternativu.  Andrej Babišje ten, který vám, milí voliči, přizval komunisty k moci. Je to jeho odpovědnost, jakým způsobem vládne a ohrožuje svobodu a demokracii v této zemi,“ dodal Pospíšil.

Schwarzenberg: Nejlepší projev! 

Za svůj projev sklidil končící předseda, který ale dál povede TOP 09 v Praze, dlouhý potlesk, při kterém nakonec delegáti sněmu vstali.

„Zaznamenal jsem pozitivní reakce, měl jsem i velký potlesk ve stoje. Je trochu zarážející, když máte větší potlesk ve chvíli, když odcházíte z funkce, než když do ní vstupujete,“ zhodnotil s nadsázkou své poslední vystoupení v čele strany pro Blesk Zprávy Pospíšil.

„Byl to jeho nejlepší projev, měl dynamiku a nepostrádal nic,“ zhodnotil vystoupení Jiřího Pospíšila pro Blesk Zprávy čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. A spokojení byli také ostatní členové, včetně obou kandidátů na předsedu Pekarová Adamová a Czernin.

Video  Pospíšil: Favorita mám, předsednictví mi chybět nebude  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Ve své desetileté historii bude mít TOP 09 už čtvrtého předsedu nebo tentokrát možná i předsedkyni. Jako první vedl stranu Karel Schwarzenberg, který má dodnes titul čestný předseda strany, v křesle ho v roce 2015 nahradil Miroslav Kalousek, kterého před dvěma lety nahradil právě končící Jiří Pospíšil.

První den volebního sněmu byl v pražském hotelu Don Giovany až nad očekávání klidný a měl víceméně hladký průběh. Jediný zádrhel přišel až odpoledne při volbě členů revizní komise, kdy se zaseklo elektronické hlasovací zařízení. „Prosíme o strpení. Technika nás zradila. Snad bude vše opět opravené do deseti minut,“ oznámila řídící sněmu všem delegátům.

Jestli někomu chyběla na sněmu nějaká zábava, pak se musel pobavit při vystoupení Karla Kotrby, předsedy revizní komise. Při svém vystoupení sál doslova několikrát rozesmál.

Pruchodjinam ( 24. listopadu 2019 08:16 )

👍👍👍👍­👍👍👍👍👍👍­👍👍👍👍👍👍­👍👍🤣🤣🤣🤣

mikimaus321 ( 24. listopadu 2019 07:54 )

Pospíšil ten imbecil prohlásil,že při dalších volbách by chtěla jeho strana přeskočit ANO

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa