Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kalouskovi muži, hrozba pro Pekarovou a zkažené narozeniny Pospíšila. TOP 09 se po sněmu nadechuje

Autor: Jakub Veinlich - 
26. listopadu 2019
05:20

I když se mohlo zdát, že Miroslav Kalousek na víkendovém volebním sněmu TOP 09 prohrál na plné čáře, v rozhovoru pro Blesk Zprávy tak vůbec nezněl. Ve vedení strany, kterou před deseti lety spoluzakládal s Karlem Schwarzenbergem, jsou totiž i jeho favorité. Naopak vypadl úplně Jiří Pospíšil, který neměl coby předseda strany právě se šéfem poslaneckého klubu Kalouskem zrovna idylické vztahy. Ve vedení jedné z nejmenších sněmovních stran nezůstal po víkendovém sněmu kámen na kameni. Nová šéfka Markéta Pekarová Adamová dostala také dobré rady od jiné ženy, Hany Marvanové.

Po zvolení Markéty Pekarové Adamové nebyl Miroslav Kalousek mezi prvními, kteří by vstali a začali tleskat. I když to byl právě on, kdo novou předsedkyni přesvědčoval ke kandidatuře už před dvěma lety, letos vsadil otec zakladatel na jiného koně.

„Netajil jsem se tím, že jsem na předsedu podporoval Tomáše Czernina, ale i tak je to něco, co dává naději, a všichni ostatní se za tím tandemem seskupíme a budeme se snažit, aby se podařilo tu stranu učinit mnohem čitelnější a atraktivnější pro voliče,“ je plný nadějí a očekávání Kalousek, který stál v čele TOP 09 od roku 2015 do roku 2017.

Video  Pekarová: Chci být předsedkyní celé TOP 09  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Nemohlo to dopadnout špatně. S tím jsme na ten sněm šli. Bylo zřejmé, a ta vůle byla všeobecná a byla to konec konců i má výzva, má konstrukce a také to tak dopadlo, že ti dva vytvoří noblesní kompetentní tandem,“ doplnil.

První náraz hned po zvolení

Pekarová Adamová nakonec porazila Czernina o 15 hlasů a sama si přála, aby se stal prvním místopředsedou strany. To jí vyšlo. Ale další přání už delegáti 6. sněmu TOP 09 nenaplnili. Do vedení se totiž nedostali dva její koně. Končící šéf Jiří Pospíšil a také Marek Ženíšek, který post místopředsedy obhajoval.

„Volba byla tajná, a měli jsme natolik silné ostatní kandidáty, že mé doporučení v tomto případě nebylo vyslyšeno. Nicméně budu s oběma pány i nadále spolupracovat,“ reagovala po volbě na první tiskové konferenci nového vedení TOP 09 předsedkyně Pekarová Adamová.

Video  Projev Tomáše Czernina: Čest není hadr na podlahu  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Naopak Miroslav Kalousek může být spokojený. Ve vedení strany má totiž jak prvního místopředsedu, Tomáše Czernina, tak například i Jana Jakoba. Mladšího bratra svého dlouholetého asistenta Ondřeje. Žádných podrazů se ale Pekarová prý neobává. „Problémy rozhodně nevěštím,“ řekla novinářům po samotné volbě.  

„Nic z toho necítím ani jako vítězství, ani jako porážku. TOP 09 prostě vyšla z toho sněmu stmelená, to je evidentní, a pevně doufám, že nové vedení bude pracovat na všem, co se za ty dva poslední roky nepodařilo, nebo zanedbalo,“ komentoval výsledky sněmu Kalousek.

 Pospíšil tak měl pokažené narozeniny. V den volby mu totiž bylo přesně 44 let. „Stále jsem dostal více jak 50 procent hlasů a stále platí, že budu Pekarové Adamové pomáhat. I když ne tak, jak jsem si představoval,“ reagoval pro Blesk Zprávy po neúspěšné volbě Pospíšil, který tak zůstává předsedou pražské TOP 09, šéfem zastupitelského klubu Spojených sil pro Prahu na magistrátu hlavního města a také europoslancem.

„Možná jsem podcenil vnitrostranickou kampaň a málo jsem komunikoval se svými stranickými kolegy,“ zamýšlel se nad porážkou Pospíšil.

Video  Markéta Pekarová Adamová nová šéfka strany by si TOP 09 nevytetovala  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Nová hvězda české politiky? 

Markéta Pekarová Adamová je v historii teprve druhou ženou, která vede parlamentní stranu. Nepočítáme - li tedy Karolinu Peake, která vedla v minulosti uskupení Lidem, když se část členů oddělila od Věcí veřejných. Tou první byla v letech 2001 až 2002 předsedkyně tehdy parlamentního uskupení Unie svobody - DEU.

„Nedoufal jsem v to, že budu stát u zrození hvězdy, budoucí první dámy české politiky Markéty Pekarové,“ neskrýval nadšení čerstvě zvolený místopředseda TOP 09 lékař Vlastimil Válek.

Podle Marvanové, která je dnes pražskou radní za Spojené síly pro Prahu, jejíž součástí je i TOP 09, je důležité pro úspěch Pekarové, aby měla podporu především uvnitř strany a necítila dýku v zádech.

„Důležité je, aby měla dobrý tým a okolo sebe lidi, kteří jí budou pomáhat a držet za jeden provaz. To je základ úspěchu,“ varovala Marvanová, podle které má Pekarová i dostatek zkušeností, aby mohla být dobrou předsedkyní strany.

Video  Novou předsedkyní TOP 09 je Markéta Pekarová Adamová  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Ženský element může být podle Marvanové v politice výhodou. „Protože se může odlišovat, může přinášet jiný styl, určitě to může znamenat i větší viditelnost – protože co je zvláštní, nebo neobvyklé, to může přitahovat větší pozornost,“ míní někdejší předsedkyně US-DEU, dnes pražská radní.

Marvanová je na magistrátu velkou spojenkyní Jiřího Pospíšila, a tak ji prý mrzí, že se pro něj nenašlo místo ve vedení TOP 09.

„Myslím, že byl viditelnou tváří. Mě to překvapilo, myslím, že by si to zvolení zasloužil, ale rozhodli delegáti,“ konstatovala.

Sama Marvanová si prošla v politice různými jednáními a v převážně v mužském prostředí často politici používají různý slovník. Marvanová prý ale žádné nadávky příliš neslyšela. To se ale podle ní mohlo za tu dobu změnit, a tak se má Pekarová obrnit.

„Mám pocit, že je to dnes hrubší, než to bylo tehdy,“ míní právnička a komunální politička.

Kalousek by uvítal více žen v politice

Určité negativní zkušenosti má podle svých vzpomínek Marvanová právě z jednání s Miroslavem Kalouskem. Ten Blesk Zprávám řekl, že nepatří k těm, kdo si myslí, že může být pro ženy urážlivé, když jsou upřednostňované jen proto, že jsou ženy.

„Musí být upřednostňována pro své kvality, které nepochybně Markéta má. Souhlasím, že by mělo být mnohem víc žen v politice, ale aby byl někdo preferován jen proto, že je žena, to mi přijde neuctivé a nemyslím, že to hrálo nějakou roli i při rozhodování našich delegátů,“ doplnil Kalousek.

Ten je podle svých slov také rád, že v Poslanecké sněmovně bude mít TOP 09 rázem hned dvě přednostní práva k vystupování jménem strany. Až do teď ho měl přitom jen on, protože Pospíšil jako předseda strany nebyl poslancem.

Pekarová Adamová věří, že spolupráce s Kalouskem bude bezproblémová.

„Věřím, že ty naše vztahy budou i nadále korektní. Doufám, že i nadále bude cítit důležitý přínos TOP 09 a tu jednotu, ke které i on sám vzývá, tak aby i on sám naplňoval,“ řekla nová šéfka TOP 09 Blesk Zprávám v prvním rozhovoru v nové roli těsně po svém zvolení.

Video  Tiskovka TOP 09  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

techtIe_mechtle ( 27. listopadu 2019 19:46 )

Nautilus 👍👍👍👍­👍👍👍👍👍👍­👌👌👌👌👌👌­👌💖💖💖💖🍀­🍀🍀

titen33 ( 26. listopadu 2019 19:31 )

ale on píše jen o TOP-09, ne o každém. Ale jestli se cítíš jako bezmozek, tak ti do toho kecat nebudu

titen33 ( 26. listopadu 2019 19:29 )

xiioma: to je blábol

techtle_mechtle ( 26. listopadu 2019 10:49 )

Nautilus 👍👍👍👍­👍👍👍👍👍👍­👌👌👌👌👌👌­👌💖💖💖💖🍀­🍀🍀

xiioma ( 26. listopadu 2019 10:05 )

"Markéta Pekarová Adamová zde rudým šmejdům vadí a to je moc dobře. Inteligentní, hezká, chápající, s čistým trestní rejstříkem." - a já doplním, že dobře argumentuje, umí cizí jazyky, je pro zavedení € a nenávidí rudý šmeidy, Rusáky a další chátru. To je na ní velmi pozitivní. Handicap ale má a to, že není zatím osobnost. Bude muset na sobě hodně zapracovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa