Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na převrácené lodi umírají tisíce ovcí. Záchranáři vyprostili za dva dny jen 75 zvířat

Autor: ČTK - 
27. listopadu 2019
07:52

Z lodi převrácené v rumunském přístavu Midia se zatím podařilo vyprostit jen 75 živých ovcí z 14.600, které plavidlo převáželo. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura AFP. Nákladní loď se převrátila v neděli. Všech 21 členů posádky se podařilo zachránit krátce po neštěstí. Ve středu se pokusí záchranáři navrtat do lodi díry, aby byla záchrana zvířat rychlejší.

V úterý se podle šéfa záchranných operací Raeda Arafata podařilo z lodi vyprostit dalších 26 ovcí, a celkem jich je tak v péči veterinářů 75.

Nákladní loď Queen Hind vyplula pod vlajkou tichomořského státu Palau z Rumunska v neděli kolem poledne a jejím cílem byla saúdskoarabská Džidda. Plavidlo dlouhé 85 metrů se ale začalo jen několik stovek metrů od břehu nebezpečně naklánět a poté skončilo na boku. Stále se neví, co nehodu způsobilo.

Záchranáři předpokládají, že se mnoho zvířat utopilo. Člen dobrovolnického týmu Kuki Barbuceanu agentuře AFP řekl, že viděl nejméně tři stovky mrtvých zvířat, které spadly do vody. Podle něj se nyní dá zachránit již jen asi stovka ovcí.

Záchranáři se nicméně nevzdávají a práce chtějí zrychlit a zefektivnit. „Budeme pokračovat dnes, zítra a pozítří, pokud nám to počasí a situace dovolí,“ řekl v úterý AFP Arafat. Zrychlit vyprošťování ovcí by mělo podle něj vyvrtání děr do trupu lodi. Rumunskému serveru Digi24 Arafat řekl, že dříve nebylo možné díry vyvrtat, protože chyběl souhlas vlastníka lodě.

Rumunsko patří k největším vývozcům hospodářských zvířat v Evropské unii. V posledních dvou letech vyvezlo dva miliony ovcí, zejména do Jordánska, Libye a Libanonu.

Zobrazit celou diskusi