Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Invaze milionů švábů je za dveřmi. Odborníci radí Australanům, jak ochránit domov

Autor: Darina Jíchová - 
30. listopadu 2019
16:59

V Austrálii tento týden oficiálně začne léto a tamní obyvatelé by se podle odborníků měli připravit na invazi švábů. Už v listopadu deratizátorské firmy oznámily, že oproti minulému roku zaznamenaly 30 procentní nárůst výjezdů ke šváby zamořeným domům. Odborníci se lidem snaží poradit, jak uchránit své domovy před záplavou hmyzu, uvedl deník Daily Mail.

Díky letošní suché zimě se v Austrálii švábům daří. „Letos byly podmínky pro líheň skutečně perfektní,“ shodují se experti. Lidé se můžou připravit na miliony nechtěných návštěvníků. Deratizátorské a dezinsekční společnosti vyzvaly majitele domácností i firemních budov, aby preventivně povolali odborníky.

Šváby lákají koupelny

„Denně se zvyšuje počet telefonátů, které obdržíme, zvláště pak od obchodníků, kteří nejsou schopni zkrotit invazi švábů,“ sdělil televizní stanici 7News zástupce deratizátorské firmy Pest Company Luke Taylor. „Šváby nejvíce lákají vlhká místa jako koupelny nebo kuchyně. První krok by měl být vysušit tyto místnosti a udržovat v nich sucho, je třeba rovněž zkontrolovat, zda někde neteče potrubí,“ radí Taylor.

„Lidé se většinou domnívají, že švábi hledají jídlo, ve skutečnosti jde hmyz za teplem, klidem a tmou. Švábi jsou noční živočichové,“ doplnil Taylor. Podle něj se vyplatí také utěsnit dveře a okna, případně pořídit sítě a další clony proti hmyzu.

Austrálii zamořují hlavně rusi

K nejvíce zamoření dochází ve státě Queensland, švábi jsou zde aktivní od září do června, nejrozšířenějším druhem je v celé Austrálii rus domácí. Jeho samička nasází okolo 50 vajíček každých 6 týdnů, ta se do měsíce vylíhnou. Švábi umí zalézt do různých škvír, například ve zdi, střeše nebo za elektroinstalaci, kde pak hibernují.

Zobrazit celou diskusi