Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ohnivé peklo u Sydney má na svědomí dobrovolný hasič: Založil prý až 7 požárů, aby si užil akci

Autor: ČTK - 
27. listopadu 2019
15:56

Mladý dobrovolný hasič z východní části Austrálie byl obviněn, že v oblasti největšího australského města Sydney úmyslně založil sedm požárů a pak je se svými kolegy pomáhal hasit. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Východní pobřeží Austrálie zasáhla v posledních měsících ničivá vlna požárů, při nichž zahynulo šest lidí a více než 650 domů shořelo. Rozsah požárů způsobený do značné míry dlouhodobými suchy vyvolal v Austrálii otázky, zda vláda dělá dost pro boj s klimatickými změnami.

Australská policie oznámila, že zatkla 19letého muže s obviněním ze sedmi případů žhářství jižně od města Sydney, ležícího ve státě Nový Jižní Wales. Policisté uvedli, že v úterý viděli sedět muže v autě zaparkovaném u řeky v údolí Bega. Krátce poté spatřili kouř a hořící trávu a stromy.

„Podle názoru policie tento muž založil požár, pak lokalitu opustil, aby se tam zakrátko vrátil zasahovat jako dobrovolný hasič," uvedla policie státu Nový Jižní Wales. Muž byl následně zatčen a byl také už vyloučen z místního hasičského sboru.

Hasičský sbor označil údajné činy podezřelého za „absolutní zradu“ vůči týmům hasičů, kteří už tak čelí obrovskému tlaku. Ve státě Nový Jižní Wales v současné době propuklo více než 120 požárů a úřady varovaly, že s blížícím se létem na jižní polokouli má to nejhorší Austrálie teprve před sebou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání