Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mučení a děsivé kšefty s lidskými orgány. Opozice s hercem Potměšilem šili do Číny

Autor: Nikola Forejtová - 
28. listopadu 2019
18:01

Zatímco prezident Miloš Zeman je s Číňany jedna ruka, oni bez obalu kritizují hrubé porušování lidských práv v Číně, násilné odebírání orgánů a následné kšefty s nimi, uvězňování lidí kvůli politickým názorům a náboženským přesvědčením. Představitele opozičních stran doplnil ve Sněmovně nezvykle herec Jan Potměšil.

Porušování lidských práv, uvězňování na základě politických názorů i náboženského vyznání a dokonce i násilné odebírání orgánů - taková je podle řady institucí i českých politiků situace v Čínské lidové republice. 

„Násilný prodej orgánů, to není abstraktní věc. Skrývají se za nimi mrtví lidé. Takoví, o kterých jejich rodiny neví, kde jsou. Je to vážná věc, byznys,“ pohoršovala se poslankyně Olga Richterová (Piráti).

Opoziční strany a hnutí se snaží prosadit, aby se ke státům kritizující Čínu za porušování lidských práv přidalo i Česko.

O situaci v Číně v souvislosti s pořádně drsným zacházením s vězni se mluví mj. i kvůli dokumentu Hard to Believe (Těžko uvěřit) z roku 2015. V britskoamerickém snímku na základech řady svědectví tvrdí i to, že se čínští vězni rozřezávají na kusy.

Stoupenci Fa-lun-kung tvrdí, že čínská vláda s nimi zachází velmi krutě. Stoupenci Fa-lun-kung tvrdí, že čínská vláda s nimi zachází velmi krutě. | Profimedia.cz

Opoziční zákonodárci se tak na minulé schůzi snažili protlačit na bod programu usnesení, které by tyto praktiky odsuzovalo. Nesetkali se ale s vřelým přijetím. Koalice bod programu zavetovala.

Rakušan: Ostudné veto

Reakcí na „ostudné veto“, jak tento čin nazval předseda STAN Vít Rakušan, bylo mj. i pozvání herce Jana Potměšila na půdu Sněmovny a tisková konference zástupců opozičních stran. 

„Nyní si připomínáme 30 let svobody a jsme v situaci, kdy se dozvídáme, že dochází i v jiných zemích k hrubému porušování práv. Tohle je absurdní, je naší vnitřní povinností, abychom na to upozornili a řešili to – nemůžeme mlčet,“ doplnil slova poslanců Potměšil. Dodal, že stejnou podporu k usnesení má i jeho kolega Zdeněk Svěrák nebo Marta Kubišová

„Nesmíme mlčet, je to výzva pro nás a pro politiky. My tu splácíme dluh disidentů, kteří byli i u nás pronásledováni za podporu lidských práv. Splácíme dluh. Budu velmi rád, když si to uvědomí i vládní koalice,“ uvedl šéf STAN Rakušan.

Kaňkovský: Nemůžeme zůstat lhostejní

Nad vysloveným vetem se podivoval i lidovec Vít Kaňkovský. „ČR nemůže zůstat lhostejná k porušování lidských práv, je naší lidskou a morální povinností, i když je to v zemích afrických či v Číně, abychom na to reagovali,“ řekl.

„Máme s nimi čilé obchodí vztahy, a právě i proto nemůžeme být k věznění a mučení politických, náboženských a etnických menšin lhostejní,“ dodal. 

Společně s přítomnými poslanci i nepřítomnou ODS se údajně dohodl, že se pokusí usnesení opět zařadit na bod programu, a to příští úterý.

Na dotaz Blesk Zpráv, jestli se Kaňkovský neobává, že situace dopadne stejně jako při posledním pokusu, odpověděl optimisticky. „Nemyslím si, že by k tomu došlo. Hovořil jsem i se zástupci ANO, kteří rovněž odsuzují situaci v Číně,“ řekl Blesk Zprávám. 

Herec Jan Potměšil (vlevo) dorazil na pomoc zákonodárcům. Vadí mu porušování lidských práv v Číně. U pultu s ním byla i poslankyně Olga Richterová, poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), předseda lidovců Marek Výborný a předseda STAN Vít Rakušan. Herec Jan Potměšil (vlevo) dorazil na pomoc zákonodárcům. Vadí mu porušování lidských práv v Číně. U pultu s ním byla i poslankyně Olga Richterová, poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), předseda lidovců Marek Výborný a předseda STAN Vít Rakušan. | Blesk - Nikola Forejtová

V Hongkongu se svítá na lepší časy?

Kolem Číny je rušno i v Česku z řady důvodů. Nevoli části politické scény vyvolal primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) vypovězením smlouvy české metropole a Pekingu. 

Hřib během 17. listopadu na Národní třídě svůj krok hájil: „Co se týče té záležitosti se smlouvou mezi Prahou a Pekingem, z mého pohledu šlo primárně o to, abychom odstranili ten článek číslo 3, který mluví o jednotné Číně. Z toho důvodu, že ve smlouvě mezi dvěma městy neměla ta záležitost co dělat. Záležitost jedné Číny je záležitostí pro zahraniční politiku, tedy pro ministerstvo zahraničí. A nota bene je to záležitost, která je velmi interpretačně složitá.“

Naopak prezident Miloš Zeman, který pravidelně vyzdvihuje přínosy čínských investic v Česku a je v asijské zemi častým hostem, ujišťoval v dopise čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi, že Česko jednotu Číny uznává a podporuje.

Jenže právě kolem této jednoty je v poslední době pořádně živo. Nejde ani tak o Tchajwan, ale o Hongkong, který se už několik měsíců otřásá v základech a od června se tam masově protestuje proti vládě de facto každý den. Čínská vláda pochody v ulicích zakázala a jen v letních měsících uvěznila na 600 demonstrantů. Protesty se neobešly i bez slzného plynu, vodních děl a násilností. 

Nyní ale v této čínské provincii svítá na lepší časy. Víkendové volby v Hongkongu usadily do 347 křesel ze 452 míst své prodemokratické kandidáty. Peking na jasné výsledky reagoval slovy, že Hongkong je stále součástí Číny.

Video  Zeman přiznal, že se o šikaně českých podnikatelů v Číně dozvěděl z Blesku.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Maximilian ( 25. května 2020 16:58 )

Najde se už konečně někdo,kdo začne šít do"boha" Potměšila?To si asi troufla jen Švorcová,smutné.

Kazin ( 29. listopadu 2019 12:19 )

No jo komediat dostal novou roli 🤣

gabreta ( 29. listopadu 2019 10:41 )

"Porušování lidských práv, uvězňování na základě politických názorů i náboženského vyznání a dokonce i násilné odebírání orgánů v Číně"

Kde byl Svěrák s Potměšilem a ostatními "umělci", když se tohle odehrávalo v Kosovu, pod velením válečných zločinců Hashima Thaçiho ze kterého udělali prezidenta a premiéra Ramushe Hardinaje, velitelů UČK? Opoziční strany byly dokonce u vlády a neprotestovaly? Kruci což všichni ztratili paměť?

jedova11 ( 28. listopadu 2019 18:56 )

Těch lidí je mi sice nesmírně líto, nicméně by tito páni udělali lépe, kdyby se angažovali pro české maminky samozivitelky, staré osamocene lidi a bezdomovce

e.lesanova ( 28. listopadu 2019 18:21 )

Úplně slyším vrčení mozkových závitů opozice....téma, dejme nám téma....a vida, zase se něco našlo....Rakušan si může oči zatlačit zpět do důlků, povedlo se....!! Jinak gesta, gesta, gesta....na která voliči ovšem opět NESKOČÍ ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa