Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Koronavirus jako zbraň z tajné laboratoře či pomsta Sorose? Expertka: Konspirace ohrožují všechny

  • Autor: blv,ČTK - 
    Aktualizováno -
    9. 2. 2020
    09:33
    9. 2. 2020
    05:10

    Nejrůznější konspirační teorie opět letí světem. A koronavirus je pořádně  „přikrmil“ - spekulací je celá řada. Od čínského tutlání počtu mrtvých a spalování obětí, nezapsaných do statistik, po to, že koronavirus je vlastně biologická zbraň z tajných laboratoří. Proč lidé víc věří umělým konstrukcím než oficiálním zprávám? Éra konspirací je dlouhá, nekončí a má bohatou historii. Světu prý vládnou zednáři, reptiliáni, nebo ilumináti, Američané tají UFO a Rockefeller dostával konzervy s dětskou krví. Uvěřit těmto teoriím, byť se mnohdy zdají notně přitažené za vlasy, je snadné, říká psycholožka a varuje, že k tomu máme sklony. 

  • 1.Nebezpečné konspirace

    Koronavirus rozčeřil vody konspiračních teorií. Tvrzení, že vznikl v čínských laboratořích, není nic nového - to se tvrdilo i o nákaze SARS. Prasečí chřipku prý zase pustila do vzduchu vláda USA, aby Američani více utráceli doma. A že CIA může za AIDS? Jak se ukázalo po otevření sovětských archivů, tak tuhle „zprávu“ do světa vypustila KGB.

    Pokud věříte, že koronavirus vznikl jako tajná a smrtící zbraň, nebo třeba že americká vláda tají ufony v oblasti 51, na hlavu nám padá chemtrails a světu vládnou ilumináti, pak můžete mít v diskusi s řadou lidí problém. Ne každý je totiž příznivcem konspiračních teorií a setkání dvou názorových pólů může skončit trapným tichem ve společnosti či mazáním přátel z telefonu nebo z facebooku. Jako konspirační teorie se v minulosti označovala tvrzení o kriminálních nebo politických spiknutích. Dnes má toto označení až hanlivý nádech.

    Svět není jednoduchý

    Kde se bere touha věřit v konspirační teorie? „Náš svět je složitý a tyto teorie nabízejí jednoduchá řešení. Tihle jsou zlí a tihle hodní. A ti zlí mohou za všechny problémy. Tohle řešení je černobílé, ale snadno pochopitelné,“ říká psycholožka Nela Wurmová z psychologické poradny Terapeuti Brno.

    Součástí řady konspiračních teorií jsou i jednoduchá řešení. Například teorie o chemtrails vysvětluje kondenzační čáry za letadly jako způsob šíření nebezpečných chemikálií, které mají snížit populaci nebo ovládat lidské myšlení. Řešení je prosté a levné - kupte si ocet. Můžete ho nechat odpařovat přirozeně, nebo na sporáku a je po problému. 

    Podle psycholožky Wurmové je ale jediné možné východisko - smířit se se světem v jeho složitosti, což je mnohem těžší, než ohřívat ocet.

    Možná jste měli v přítomnosti člověka šířícího konspirační teorie, že se na vás dívá svrchu? Zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud už před sto lety psal o tak zvaném kolektivním narcismu. Lidé si prostě rádi připadají lepší, výjimečnější než ostatní. Může to být i díky tomu, že mají ty „tajné a skutečně pravdivé“ informace, zatímco ti ostatní jsou jenom zmanipulované „ovce“. 

  • 2.Nikdo není v bezpečí

    Jisté předpoklady k podlehnutí konspiracím si v sobě nese prakticky každý. „Existuje to, čemu se říká konfirmační zkreslení. A to mám já i vy. Prostě se mu nevyhnete. Každý člověk totiž má tendenci k sobě pouštět jenom ty informace, které potvrzují jeho názor,“ varuje Wurmová. Záleží ale na tom, jaké ty informace jsou.

    A ještě na jednu věc, proti které není imunní nikdo, psycholožka upozorňuje: „Lidi obecně neradi mění své názory. To není jenom případ zastánců a odpůrců konspiračních teorií. Podívejte se na diskuse o Babišovi.“

  • 3.Obviněný doktor i Sorosova stopa

    V souvislosti s koronavirem se přitom spojení s fake news ukázalo i v jednom smutném okamžiku. Za šíření nepravdivých zpráv byl popotahován doktor Li Wen-liang. 34letý otec totiž již loni upozorňoval své kolegy na propuknutí koronavirové nákazy - varoval, že v nemocnici ve Wu-chanu jsou lidé nakažení neznámým virem, podobným jako SARS či MERS.

    Problémem však bylo, že tentokrát o žádnou konspiraci nešlo. Lékařovy obavy se naplnily. A to bohužel dosti černě. Od jednoho z pacientů se nakazil i on sám - a tento týden zemřel. Kvůli údajným fake news přitom byl i vyslýchán čínskou policií.

    Co ale fake news jsou - byť jsou v současnosti zamýšlené hlavně jako vtípky - jsou spojování koronaviru s „arciďáblem“, finančníkem Georgem Sorosem. Podle stránek euvsdisinfo.eu spolu s Billem Gatesem financoval laboratoř v Číně patrně s cílem vyhubit Asiaty. A tuto „myšlenku“ převzaly i české stránky i60.cz., které jako zaručený protilék nabízejí tuzemák s kapkou metanolu. V obou případech se ale jedná o stránky parodické, které si ze spikleneckých teorií dělají legraci.

    Doktor Li Wen-liang (†34) zemřel na koronavirus, před kterým varoval již loni. Nechal po sobě syna a těhotnou manželku Doktor Li Wen-liang (†34) zemřel na koronavirus, před kterým varoval již loni. Nechal po sobě syna a těhotnou manželku | Reuters, reprofoto/twitter

  • 4.Před konspiračními teoriemi varuje šéf WHO

    Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozornil, že snahy vypořádat se s epidemií koronaviru maří konspirační teorie a provokatéři na internetových diskusních fórech.

    Ghebreyesus si podle britské BBC postěžoval novinářům, že dezinformace „ztěžují práci zaměstnanců WHO“. Dodal, že aby se lidé mohli před nákazou ochránit, musejí mít přístup k přesným informacím. Dezinformace kolem nového typu koronaviru podle něho vyvolávají zmatky a šíří mezi veřejností strach. „Ve WHO nebojujeme jen s virem, bojujeme také s trolly (provokatéry v internetových diskusích - pozn. red.) a konspiračními teoriemi,“ prohlásil šéf zdravotnické organizace.

    BBC připomíná, že konspirační teorie týkající se koronaviru šíří například ruská nejsledovanější televizní stanice První kanál v hlavním zpravodajském pořadu Vremja. Její moderátor ho v jednom vydání spojoval s americkým prezidentem Donaldem Trumpem nebo v pořadu vystoupil odborník, který tvrdil, že virus byl vytvořen uměle a že za ním stojí americké zpravodajské služby nebo americké farmaceutické firmy.

  • 5.Dívka s netopýrem

    Americká a britská média zase zveřejnila video, na němž mladá Číňanka jí netopýří maso. Články tvrdily, že záznam vznikl ve Wu-chanu, epicentru nákazy. Ve skutečnosti ale pocházel z tichomořského ostrova Palau a byl z roku 2016. V důsledku této dezinformace někteří účastníci internetových diskusí za příčinu rozšíření viru považovali čínské stravovací návyky.

    Firma Facebook před několika dny informovala, že bude ze stejnojmenné sociální sítě odstraňovat dezinformace ohledně koronaviru. Týká se to různých „zaručených“ rad ohledně léčby nebo prevence nemoci, třeba takové, že proti ní pomáhá pít bělicí prostředky. Stejná opatření platí i pro instagram. Twitter zase vyhledávací mechanismy nastavil tak, aby se na začátku stránky objevovaly informace pocházející z důvěryhodných zdrojů.

  • 6.První konspirace

    Konspirační teorie jsou staré jako lidstvo samo, ale jenom jedna z nich je považována za tu první v naší moderní historii - o Protokolech sionských mudrců občas slyšíme i dneska, přestože od jejich vzniku už uplynulo více než sto let. 

    V roce 1905 se carské Rusko potýkalo s vážnými problémy. V průmyslových městech stoupala nezaměstnanost, zájem o produkci zemědělství ve světě klesl. Válka s Japonskem skončila debaklem a v zemi propukala povstání. Bylo zapotřebí najít viníka. Jako už tolikrát před tím měli v této roli posloužit Židé.

    Protokoly, které předstírají, že jsou židovským návodem na ovládnutí světa, sepsala a rozšířila ruská Ochranka, jak se tehdy nazývala tajná služba. O dvanáct let později se carský režim při říjnové revoluce stejně zhroutil, ale Protokoly ho přežily, přestože se ví proč, kdy a kde byly zfalšovány. Symbolickou tečku za nimi udělali v samotném Rusku - v roce 1993 vynesl oblastní soud v Moskvě rozsudek na nacionalistickou organizací Pamjať, podle kterého se publikováním Protokolů dopustila šíření antisemitismu. 

    Pokud vás zajímá, čemu všemu lidé věří, pokračujte na dalších stránkách článku. Vybrali jsem pro vás to nejzajímavější z Atlasu konspirací, který sestavili pracovníci Ústavu informačních studií a knihovnictví Filozofické f77 a fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

  • 7.Koronavirus - poslední konspirační teorie

    Konspirační teorie o koronaviru jsou tak čerstvé, že se do Atlasu konspirací ještě ani nedostaly. Za to se jedna z nich dostala dokonce do hlavního zpravodajského pořadu Vremja ruské televize Kanal1 - podle ní slovo corona (česky koruna) odkazuje na Donalda Trumpa, který udílel korunky na soutěžích Miss. Ve skutečnosti virus na sobě má výčnělky, které připomínají malé korunky. 

    Podle další fámy je koronavirus podobný HIV. „Analýza“ přišla z Indie. Jinde nad ní virologové kroutili hlavou - poznatky totiž byly tak obecné, že se hodily prakticky na jakýkoliv virus na světě. Za dva dny zpráva zmizela, ale na internetu si už žije vlastním životem. 

    Jako bumerang se vrací teorie, že koronavirus vznikl ve vojenských laboratořích vyvíjejících tajné biologické zbraně. Dříve vina padala na Američany, v poslední době i na Číňany. A vždycky jde samozřejmě o ovládnutí světa. 

    Muž, který se označuje jako „vědec z Harvardu“, tvrdil, že virus vznikl v kanadských laboratořích, zmocnili se ho Číňani a těm unikl do ovzduší. I tato konspirační teorie se rychle ujala. „Vědec z Harvardu“ o sobě skromně prozradil, že je biolog, epidemiolog, špičkový ekonom a nutriční specialista.

    Kvůli epidemii koronaviru platí přísná bezpečnostní opatření jako měření teploty nebo rouška, snímek z čínského Wu-chanu, ohniska nákazy. Kvůli epidemii koronaviru platí přísná bezpečnostní opatření jako měření teploty nebo rouška, snímek z čínského Wu-chanu, ohniska nákazy. | Reuters

  • 8.Zednáři, ilumináti i reptiliáni

    Svobodní zednáři toho v minulosti schytali hodně - v 18. století se muži ze společenských elit začali zabývat budováním „duchovního chrámu humanity v lidských myslích a srdcích“. Sklidili za to nálepku organizace, která tahá za nitky nejvyšší politiky. Posledním kouskem Svobodných zednářů měla být migrace, s jejíž pomocí opět chtěli ovládnout svět. 

    Blízko k zednářům mají ilumináti. V jejich moc věřil i Karel Gott. „Běh světa řídí tyto vysoké nadstátní kruhy, tzv. ilumináti nebo osvícenci, a také svaté řády a lóže až po mysticko-okultní organizace,“ řekl už v roce 2001 pro Lidové noviny. Ilumináti údajně stojí za řadou proticírkevních a protimonarchistických převratů. Naopak hájí zájmy vysokých politiků a především bankéřů. Jedním ze spolků, které mají v současnosti pokračovat v plánech iluminátů, má být bratrstvo Skull and Bones na univerzitě Yale.

    Podle různých výkladů mohou ilumináti za: nacismus, fašismus, komunismus, nacionalismus, vznik Ku Klux Klanu či činnost Svědků Jehovových a Mormonů. Dle jiných jsou pak nástrojem Vatikánu. Koronavirus jim připisován není. Alespoň prozatím.

  • 9.Svět ovládaný ještěry

    Některé konspirační teorie jsou značně divoké. Třeba ta, že světu vládnou ještěři proměnění v lidi - tak zvaní reptiliáni. Jsou  mimozemského původu, ale už se u nás zabydleli. Mezi ještěry údajně najdete prominentní rodiny jako britskou královskou rodinu, členy evropské aristokracie a další mocné, kterým se říká Babylonian Brotherhood.

    Mezi konspiračními teoriemi o reptiliánech najdete i ty, které tvrdí, že princezna Diana musela zemřít, protože přišla na to, že celá britská královská rodina jsou reptiliáni, nebo že reptiliáni je rodina Clintonů.

    Členové organizace Lebka a hnáty Členové organizace Lebka a hnáty | Wikipedia

  • 10.Svět je ve spárech Rockfellerů

    Kolem rodiny Rockefellerů existuje celá řada konspiračních teorií, které její příslušníky obviňují z členství, řízení či zakládání tajných organizací se světovládnými choutkami. Jednotlivé konspirace se často spojují s jinými jako například s teoriemi o iluminátách či spiknutí Židů.

    John Davison Rockefeller v roce 1870 založil firmu Standard Oil Company a zázračně zbohatl na ropě. I když hodně utratil za podporu lékařské vědy, vzdělávání i umění, položil základ rodinného jmění, které je dnes odhadováno na 11 miliard dolarů. To vypadá jako astronomická částka, ale majetek Marka Zuckerberga, vládce facebooku, se odhaduje na 70 miliard. 

    Samozřejmě i Rockefellerové touží po světové nadvládě a také oni prý stojí za migrační vlnou do Evropy, uvádí konspirační teorie. „Invazi migrantů a zničení Evropy režíruje Rockefeller v USA. Soros a Rotschild jsou jeho vykonavatelé,“ píše konspirační portál Czech Free Press.

    Aeronet, web šířící řadu fake news, zase zaujal vysoký věk, kterého se dožil David Rockefeller. „Zemřel ve věku 101 let a jeho život byl prodlužován transfuzemi krevních konzerv s dětskou a také pupečníkovou krví,“ napsal v roce 2017. Je to jenom moderní verze středověkého fake news o tom, že židé pijí dětskou krev, případně do ní namáčejí macesy.  

    Zakladatel klanu John D. Rockefeller s vnukem Davidem Zakladatel klanu John D. Rockefeller s vnukem Davidem | Rockefeller Archive Center

  • 11.Spiknutí proti Slovanům

    Na serveru New World Order Opposition se píše: „.. začátkem 80. let minulého století sovětský KGB narazil na existenci takzvaného Harvardského projektu. Jednalo se o plán Anglosasů na zničení Slovanů, především Rusů a Srbů, a sice prostřednictvím rozložení SSSR a zničení sociálního systému vybudovaného komunistickou stranou.“

    Tak tenhle plán opravdu vyšel - tedy pokud nějaký plán vůbec existoval. 

    Podle Atlasu konspirací se po Harvardském projektu objevil ještě Houstonský projekt, orientovaný výlučně na Rusko. Konspirátoři tvrdí, že Rusko má být rozdrobeno na malé státečky. Sibiř by připadla pod kontrolu USA, severozápad Ruska pod kontrolu Německa, jih a Povolží pod kontrolu Turecka a Dálný východ pod kontrolu Japonska.

    Další konspirační teorie, v které najdete Rockefellery Další konspirační teorie, v které najdete Rockefellery | ARCHIV BLESKU

  • 12.Klimatické změny

    Počasí mění náš svět a globální oteplování je hitem posledních let. Proti militantní Grétě Thunbergové stojí rezolutní odmítači změn klimatu. A nemusíme pro ně chodit daleko.

    Exprezident v knize Modrá planeta v ohrožení v roce 2009 napsal:  „Klima na naší planetě je za posledních deset tisíc let v podstatě stále stejné, respektive že jeho výkyvy mají přirozený, tedy nikoli člověkem způsobený charakter.“

    Podle konspirátorů jsou navíc data o klimatu systematicky falšována. „My dnes už dobře víme, že historická data o teplotách kontinentálních Spojených států vědátoři NASA a NOAA záměrně upravovali v rámci politicky motivovaného pokusu přepsat historii,“ píše konspirační web AC24. 

    Za všechno prý může vláda amerického exprezidenta Baracka Obamy. Akorát se nedočtete, proč by to vlastně dělala. 

    Foto: 

  • 13.Ukrajinský scénář

    Série protestů začala na Ukrajině v noci 21. listopadu 2013. Den před tím vláda pozastavila přípravy pro podpis asociační dohody s Evropskou unii. Krize vyvrcholila v únoru, když ozbrojené policejní jednotky Berkut zastřelily na kyjevském Náměstí nezávislosti 48 demonstrantů, kteří demonstrovali proti režimu prezidenta Viktora Janukovyče. Ten byl sesazen z funkce a utekl do Ruska.

    Podle konspirátorů podobný scénář - tedy svržení politických špiček - hrozí také u nás, na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku. Financovat to má opět již zmíněný miliardář George Soros, který prý usiluje o světovládu. 

    První na řadě má být Slovensko. Úkolem placených agentů, které sem Soros údajně vyslal, je manipulovat se středními vrstvami tak, aby vyšly do ulic. Demonstrace by ukončily existenci Slovenska jako samostatného státu. 

    Miliardář George Soros Miliardář George Soros | Reuters

  • 14.Smrt Bagdádího

    „Bagdádí chcípl jako pes, jako zbabělec,“ prohlásil americký prezident Donald Trump letos v říjnu, když při útoku amerického speciálního komanda zemřel šéf teroristické organizace Islámský stát. Podle prezidentových slov použil Bagdádí v bezvýchodné situaci sebevražednou vestu. Přitom zabil i své tři nezletilé děti.

    Podle konspirační teorie nejenže Bagdádí zabit nebyl, ale v podstatě ani neexistoval. Pod tímhle jménem se měl ve skutečnosti skrývat agent izraelské tajné služby Mossad. Smrt byla fingovaná a nadřízení svého člověka stáhli z akce. 

    „Donald Trump se mohl stát obětí spiknutí uvnitř Pentagonu a nedostává ze Sýrie pravdivé informace. Generálové a zpravodajci mu zjevně posunují historky o operacích v Sýrii, které prostě neexistují,“ napsal po smrti Bagdádího konspirační server Aeronet. 

    Vůdce ISIS abú Bakr Bagdádí Vůdce ISIS abú Bakr Bagdádí | Reuters