Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Proč tak milujeme orální sex? Má to své vědecké vysvětlení!

7. prosince 2019 | 06:00

Možná si říkáte, co je to za hloupou otázku, je to přece jasné – protože orální sex je zkrátka skvělý! Je to jedna z technik, které baví jak muže, tak ženy. Dosahují při ní v obou případech snadno orgasmu.

Jenže vědci se hrnou do všeho a za vším hledají ještě něco mnohem víc. Občas se povede, že jejich teorie se osvědčí nebo alespoň nezní úplně "přitaženě za pačesy". Co si myslíte o tom, jak vysvětlují naši zálibu v orálním sexu?

Existuje evoluční vysvětlení. Podle studie publikované v roce 2000 v časopise Journal of Reproductive Immunology může polykání spermatu způsobit, že vaše tělo si zvykne na něčí DNA, tím pádem na něj nebude váš imunitní systém během těhotenství špatně reagovat. Vzhledem k tomu, že mnoho těhotenských poruch pramení z rozpoznání otcových genů jako cizorodých, je docela logické, že když si na něj tělo dopředu zvykne, nebude mu to později dělat problém. Zní to podivně, ale vědci se domnívají, že je to možné evoluční vysvětlení.

A jaké vysvětlení má potom orální uspokojování ženy mužem? To zase poskytla jiná studie, která vyšla v roce 2013 v Evoluční psychologii. Je to opět dědictví našich předků. Když jejich mužští zástupci viděli, že o jejich partnerku jeví zájem více mužů, museli být lepší než ti ostatní, aby mohli dále přenášet své geny. Tudíž partnerku během sexu museli orálně uspokojovat, a tím si ji získávat a zamezovat tomu, aby vyhledávala jiné, lepší jedince.