Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Přitvrdit!“ Mladík (22) nevydržel za předmanželský sex 100 ran holí, zkolaboval

Autor: Darina Jíchová - 
6. prosince 2019
20:25

Indonésan (22) byl za předmanželský sex odsouzen ke 100 ranám ratanovou holí. Trest byl vykonán veřejně v jedné z vesnic převážně muslimské provincie Ačeh. Bití přihlížel rozjásaný dav, který skandoval povely jako „Více“ a „Přitvrdit“. Muž bičování nevydržel a během výkonu trestu zkolaboval. Policisté ho rychle probrali, aby trest mohl být dokončen, uvedl deník Daily Mail.

Veřejné bičování v provincii Ačeh není nic neobvyklého, podle islámského práva šaría je to tradiční trest za spoustu „prohřešků“. Letos bylo v oblasti tímto způsobem potrestáno už zhruba 20 lidí. Ačeh je jediný indonéským region, který se podle náboženského práva šaría řídí.

Bičování je podle práva šaría, které se v indonéské provincii Ačeh úzkostlivě dodržuje, tradičním trestem za několik prohřešků. Kolaps trestaných je podle humanitárních organizací běžný. (ilustrační foto) Bičování je podle práva šaría, které se v indonéské provincii Ačeh úzkostlivě dodržuje, tradičním trestem za několik prohřešků. Kolaps trestaných je podle humanitárních organizací běžný. (ilustrační foto) | Reuters

Mladík prosil o milost

Čtvrtečnímu trestu přihlíželo kolem 500 diváků, mnozí si „představení“ natáčeli na své telefony. Vykonavatele povzbuzovali různými pokřiky, mladík špatně snášel bolest, několikrát dokonce prosil, aby bylo bičování přerušeno, až nakonec omdlel.

Strážníci s ním ale neměli moc slitování, probrali ho a trest pokračoval. Po obdržení všech 100 ran musel být urychleně převezen do nemocnice, z provizorního podia ho odnášeli dva policisté.

Kruté a degradující

Ten samý den stejný trest obdržela ještě jedna žena, jednalo se ale o jiný případ než u mladíka. Také ona v průběhu bičování omdlela. „Skutečnost, že během jednoho dne byli v indonéském Ačehu zbiti dva lidé do bezvědomí, je zarážející. Jak to mohly místní úřady dopustit? Je to usvědčující důkaz, že místní autority zklamaly své občany,“ reagoval na zprávu šéf indonéské pobočky humanitární organizace Amnesty International Usmán Hamíd.

„Veřejné bičování je kruté, nelidské a ponižující. Je to druh mučení,“ dodal Hamíd a vyzval indonéskou vládu, aby se zasadila o ukončení „těchto degradujících“ trestů. Proti praktice vystoupil rovněž prezident země Joko Widodo, v Ačehu se ale nedaří zvyklost vymýtit. „Tohle jsou následky jejich činu,“ komentoval bičování Muhammad Junus, který se na výkon trestu přišel podívat.