Výstava v Anežském klášteře Krásné madony představuje krásnoslohé salcburské sochy z litého kamene z období okolo roku 1400. „Právě v té době se sochaři zaměřovali na ztvárnění Panny Marie. U zrodu pojmu krásného slohu stál půvab a krása, chápané ve středověku jako symbolické hodnoty teologického významu," prozradila při vernisáži kurátorka výstavy Štěpánka Chlumská. 

Výstava představuje madonu coby krásku s esovitým tvarem těla, oblečenou do vrstvených šatů svírající v náručí malého Ježíška v pohybu. „Důležitý je onen harmonický půvab," vysvětlovala při prohlídce Chlumská, kdy ačkoli každá socha vypadala jinak, ani v jedné variantě by sochař Marii neztvárnil jinak než jako nebeskou královnu.

Video
Video se připravuje ...

Výstava Krásné madony Eva Fornálová

Výstava dává možnost porovnat si madony ze Salcburku s těmi pražskými. Již na první pohled všímavý návštěvník zpozoruje rozdíl v odlišnosti materiálu. Zatímco Češi využívali přírodní materiál opuku, v Salcburku neměli dostatek vhodného kamene, proto používali náhražku z tamějšího drceného vápence s příměsí.

„V Salcburku tehdy hojně tvořili z litého kamene krásné madony, piety a světce. Inspirovali se přitom právě těmi pražského typu," prozradila kurátorka výstavy. Návštěvníci mají možnost až do 19. dubna porovnávat rozdílnost a zhodnotit si pro sebe, kdo měl v sochařství větší talent.

Kde? Klášter sv. Anežky České, U Milosrdných, Staré Město

Kdy? do 19. dubna 2020 každé úterý–neděle: 10–18 hodin, středa: 10–20 hodin 

Za kolik? Základní vstupné 220 Kč

Ochutnávka z výstavy:

Fotogalerie
26 fotografií