Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Stánkaři v Praze začali prodávat vánoční stromky: Kde a za kolik je koupíte?

/
  • Kam v Praze pro stromek?
    7. prosince 2019 ● 06:00

    Do Vánoc sice zbývají více než dva týdny, už teď ale na některých místech v metropoli vyrostly stánky s vánočními stromky. Redakce Blesk.cz proto do pražských ulic vyrazila, aby zjistila, za kolik je možné si v metropoli koupit nejdůležitější symbol vánoc, kterým je vánoční strom. K mání jsou kromě klasických smrčků i vzrostlé jedle blížící se k třímetrové velikosti nebo napak malé stromky v květináči. Za kolik a kde je pořídíte?

  • 1.

    Jak vybrat vánoční stromek?

    Vánoční strom je nejdůležitější symbol Vánoc. Tradice jeho zdobení dorazila do českých zemí v 19. století ze sousedního Německa. Výběr toho nejlepšího jehličnanu by se proto neměl podceňovat. Záleží samozřejmě na tom, co se vám líbí, ale různé druhy mají jiné vlastnosti.

    Nejoblíbenější je stále smrček, který patří sice mezi ty na pohled nejkrásnější a zároveň nejlevnější možnosti, na druhou stranu rychle opadává. Oproti tomu borovička vydrží déle, ale její nepravidelné větve a řídké jehličí nepůsobí tak atraktivně. V posledních letech je stále populárnější jedlička, která je pravidelně rostlá, a navíc dlouho vydrží, čemuž odpovídá i vysoká cena. Vůbec nejdražší jsou pak jedle kavkazské (normandské). Kromě klasiky si domů můžete odnést také strom v květináči.

    Vánoční stromky
    Autor: Eva Fornálová
  • 2.

    Holešovice

    V Holešovicích u Veletržního paláce naleznete širokou nabídku jedlí smrků a borovic. Za přibližně metrový smrk pichlavý zaplatíte 250 korun, zatímco za smrk ztepilý okolo dvou metrů 299 Kč. Maličkou jedli picolo si domů odnesete za 350 korun. Zároveň nechybí nabídka jmelí, chvoje a stojánků.

    Kde koupit stromky v Praze?
    Autor: Eva Fornálová

  • 3.

    Vinohrady

    V Jaromírově ulici pod Nuselským mostem prodávají stromky jako každoročně od začátku prosince. Nejlevněji tady vyjde borovice černá na 460 Kč, naopak za jedli kavkazskou vytáhnete z peněženky od 600 do 2199 korun dle velikosti. Domů si ale můžete odnést i větvičky do vázy za 50 korun.
    Pod Nuselákem
    Autor: Eva Fornálová

  • 4.

    Anděl

    Na Andělu u obchodního centra máte pestrý výběr stromů za rozumné ceny. Na smrčky, jedličky a borovičky mají celosezónní akci a pořídíte je již za 299 korun. Největší témět dvoumetrový jedle kavkazské pak vyjdou na 1399 korun, na místě je možné nechat stromky za drobnou úplatu vyfrézovat či zabalit do sítě. Ochotní prodejci vám navíc rádi poradí s následnou péčí o zakoupený stromeček. 

    Anděl
    Autor: Eva Fornálová

  • 5.

    Jiindřišská ulice

    V Jindřišské ulici, přímo na tramvajové zastávce u kostela sv. Jindřicha a sv. Kunhuty pořídíte nejlevnější malé smrčky od 250 korun, naopak tradičně nejdražší jedli kavkazskou si odnesete za 2300 korun, za jedli plstnatoplodou zaplatíte od 490 do 850 dle velikosti, za nejmenší borovici černou pak 450 korun. Stejnou nabídku objevíte na náměstí Míru.

    Kde koupit stromky v Praze?
    Autor: Eva Fornálová

  • 6.

    Bauhaus (Dolní Chabry, Pankrác, Čestlice)

    V Bauhausu v Dolních Chabrech, na Pankráci i v Čestlicích si přijdou na své milovníci jedliček. Eko-nadšenci ocení možnost koupit si stromek, který po Vánocích zasadí do lesa, na zahradu, anebo si ho na balkoně ušetří v květináči do dalšího roku. Dánskou metrovou jedličku v kontejneru tady koupíte od 599 korun, řezanou o dvě stovky levněji.

    Bauhaus
    Autor: Eva Fornálová
    Bauhaus
    Autor: Eva Fornálová
  • 7.

    Karlovo náměstí

    Na rohu Karlova náměstí objevíte nabídku stromků z Vysočiny. Jedli kavkazskou vysokou okolo metru si odnesete za 399 korun, za smrk pichlavý zaplatíte 379 korun. Přes metr vysoká borovice černá vás vyjde na 499 korun. Na místě nechybí nabídka jmelí, vázaných stromečků, chvoje a stojánků, ten nejmenší stojan pořídíte za 399 Kč.

    Karlovo nám
    Autor: Eva Fornálová
  • 8.

    Pankrác

    Na Pankráci před obchodním centrem objevíte nabídku jedlí, smrků a borovic. Za smrček stříbrný v květináči zaplatíte 449 korun, za borovici černou 599, za největší jedli normandskou, která dosahuje výšky dvou metrů, 2699 korun. Navíc tady mají v akci za 199 korun nejmenší smrčky stříbrné.

    Pankrác
    Autor: Eva Fornálová

  • 9.

    Jak se o strom starat?

    Pamatujte na to, že s předstihem zakoupený strom je nezbytné skladovat v chladném prostředí, například na zahradě či balkóně. Ideální je zároveň ho položit do nádoby s vodou. Na definitivní umístění do obývacího pokoje je vhodné zvolit stojánek s nádobkou pro zavlažování. Ale pozor! Nikdy neořezávejte kůru, je důležitá k rozvádění vláhy. Vybraná jehličnan by vám s těmito fígly mohl vydržet až do Tří králů.

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy