Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Strakonická nemocnice je nejlepší v Česku, stala se výhercem soutěže

Autor: Vladimíra Hradská - 
6. prosince 2019
17:14

Pokud byste hledali nemocnici, kde jsou spokojeni pacienti na lůžkových odděleních i v ambulancích a obsluhuje je spokojený personál, musíte vyrazit do Strakonic. Podle HealthCare Institute se stalo právě toto zdravotnické zařízení absolutním vítězem soutěže Nemocnice ČR 2019.

Cenou za prvenství je lůžko intenzivní péče v hodnotě sto tisíc korun, které budou využívat pacienti ARO. Uspět v konkurenci špičkových zdravotnických pracovišť a nemocnic napříč Českem přitom nebylo vůbec jednoduché.

Podle předsedy představenstva strakonické nemocnice Tomáše Fialy je za vítězstvím kombinace spokojenosti pacientů v ambulancích i hospitalizovaných, k tomu motivovaní zaměstnanci a dobrá finanční kondice nemocnice, která prošla v posledních letech zásadní modernizací.

Jsme po různých přestavbách pavilonů. Nejmodernější je pavilon chirurgických oborů, gynekologie a porodnictví. Šli jsme cestou modernizace přístrojů a na odděleních je cítit spokojenost,“ poznamenal Fiala. Podle jeho slov jsou na dobré úrovni všechny jihočeské nemocnice.

To potvrzuje i fakt, že nemocnice v Českých Budějovicích se stala dva roky po sobě absolutním vítězem v klání zdravotnických zařízení v kategorii Finanční zdraví a písecká v celkové konkurenci letos skončila pátá.

Když k nám přijdou lidé odjinud a srovnávají nás třeba s některými fakultními nemocnicemi v Praze ve vybavenosti, přístupu a modernizaci, tak jsou překvapeni. Někdy ty rozdíly jsou velké a my jsme na tom opravdu dobře,“ řekl Tomáš Fiala.

K nadregionálním pracovištím patří podle něj zejména díky specialistům a vybavení oddělení gastroenterologie, či plicní a oční oddělení, které se může pochlubit výbornou diagnostikou. Areál strakonické nemocnice se rozkládá na 9,5 hektarech.

V komplexu je kromě 4 nemocničních pavilonů i Dětské krizové centrum, hospic sv. Markéty a domov se zvláštním režimem Kotva, který byl otevřen teprve před měsícem. „Provozuje ho nezisková organizace. Jedno patro je vyhrazeno pro klienty s Alzheimerem a druhé pro seniory se speciální, zvýšenou sociální péčí,“ uvedl Fiala.

Strakonická nemocnice končí letos v zisku, nemá žádné závazky po lhůtě splatnosti a například průměrný plat sester je 40 až 42 tisíc korun. „Sester u nás pracuje 240. Nemáme podstav, ale klidně bychom jich ještě několik přijali. To by vedlo k většímu komfortu pacientů,“ dodal Fiala.

„Úspěch ale neznamená, že není co zlepšovat. Zatěžuje nás komplikované parkování v areálu nemocnice. Nedostatek míst by mělo alespoň částečně vyřešit plánované parkoviště.“

Zobrazit celou diskusi