Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pečeme na poslední chvíli: Zkuste makronky s vanilkovou náplní, pomerančové nebo šlehačkové cukroví!

/
  • Cukroví na poslední chvíli
    9. prosince 2019 ● 09:20

    Vánoce se nezadržitelně blíží, už zbývá jen pár dní. Pokud jste ještě nestihli napéct cukroví, nezoufejte, nic rozhodně není ztraceno. Pro opozdilce jsme připravili vánoční kuchařku plnou receptů na cukroví, které po upečení nepotřebuje odležet, ale je výborné hned, jakmile je vytáhnete z trouby. Anebo se péct vůbec nemusí! Tady je malá ochutnávka.

  • 1.

    Makronky s vanilkovou náplní

    Suroviny: ● 200 g mandlí, hrubě mletých ● 200 g cukru moučka ● 200 g cukru krupice ● 4 – 5 bílků. Na náplň: ● 250 g smetany ke šlehání ● 250 g bílé čokolády ● dřeň z 2 vanilkových lusků.

     

    Postup: ● Smícháme mandlový prášek s moučkovým cukrem. Krupicový cukr svaříme s 50 ml vody na cukrový sirup. ● Bílky ušleháme do polotuha, pak snížíme rychlost šlehání a zvolna přiléváme cukrový sirup. Sníh poté necháme trochu vychladnout a pak jej rychle spojíme s mletými mandlemi. Necháme hodinu odpočinout.

     

    ● Pomocí cukrářského sáčku nastříkáme těsto na plech vyložený pečicím papírem do tvaru malých makronek. Necháme chvíli oschnout na povrchu a následně pečeme 12 – 15 minut v troubě předehřáté na 140 °C.

     

    ● Mezitím si připravíme náplň: nasekanou čokoládu, smetanu a vanilku zahřejeme k bodu varu a pak necháme asi hodinu chladnout v lednici. Ztuhlou hmotou spojujeme vždy dvě makronky k sobě.

    Cukroví na poslední chvíli
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Šlehačkové cukroví

    Suroviny: ● 1 smetana ke šlehání ● 500 g hladké mouky ● 250 g másla (nebo jiného tuku) ● moučkový cukr smíchaný s vanilkovým (na obalování) 

     

    Postup: ● Máslo nakrájíme na kousky a společně s moukou a smetanou vypracujeme hladké těsto, které vyválíme na tenký plát. Tvořítky vykrajujeme tvary, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. ● Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C dorůžova. ● Po upečení ještě horké kousky obalujeme v cukru.

    Cukroví na poslední chvíli
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Pomerančové cukroví s ořechy

    Suroviny: ● 200 g vlašských ořechů ● 2 bílky ● 200 g cukru moučka ● půl lžičky mleté skořice ● lžíce mleté pomerančové kůry ● 150 g mletých mandlí ● 50 g drceného kokosu ● 50 g čokolády 

     

    Postup: ● Ořechy umeleme a bílky vyšleháme dotuha. Cukr promícháme se skořicí a pomerančovou kůrou a ve dvou dávkách vše zašleháme do sněhu. ● Smícháme mleté mandle a ořechy a dvě třetiny zašleháme do sněhu pomocí elektrického šlehače, zbytek zapracujeme do hmoty ručně. 

     

    ● Vzniklé těsto rozprostřeme na plochu posypanou moučkovým cukrem a tvořítky vykrajujeme různé tvary, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Posypeme drceným kokosem a pečeme při 170 °C asi 20 minut. ● Vychladlé cukroví zdobíme čokoládou rozehřátou ve vodní lázni a necháme zaschnout.

    Cukroví na poslední chvíli
    Autor: Shutterstock

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 5

naidka: Pečeme 10 - 14 dní dopředu, aby se cukroví v krabicích tzv. proleželo a změklo, linecké promazáváme marmeládou hned po vychladnutí, aby se marmeláda vpila, krémem promazáváme těsně před svátky.

(11. 12. 2019 10:55)

.tg.bb: Zopakujme si to, milé děti, hláskujte se mnou: M-A-K-A-R-O-N-K-Y (nejsou to makronky, jak by se snad mohlo zdát, a jak si před pár lety nějaký český pitomeček usmyslel...)

(10. 12. 2019 12:47)

MarcelaV: Souhlas. Nechápu, že někdo má o vánocích chuť na měsíc staré cukroví. Peču nejdříve od 15.12.

(09. 12. 2019 21:19)

bledulka: Na poslední chvíli...????? 9.12......????? To je vážně nesmysl.... Cukroví chutná nejlépe čerstvé a ne pečené několik týdnů dopředu.... Nejlepší je pár dnů před svátky.....

(09. 12. 2019 20:05)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy