Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na expremiéra (†89) vypadl kostlivec: Dcera po letech promluvila o zatajeném znásilnění

Autor: Darina Jíchová - 
9. prosince 2019
17:27

Australané se letos na jaře rozloučili se svým někdejším premiérem Bobem Hawkem (†89), byl považován za jednoho z nejcharismatičtějších politiků na světě a doma měl pověst „politické legendy“. V Austrálii, kde se předsedové vlád střídají jako na jezdícím páse, se u vlády udržel celých 8 let. Jeho památku teď poněkud „hyzdí“ rodinná tajemství, například Hawkeova dcera Rosslyn Dillonová (59) v novém dokumentu odhalila, že ji otec nutil, aby tajila, že byla znásilněná, informovala stanice BBC.

Dillonová tvrdí, že se v 80. letech stala obětí sexuálního napadení. Její otec ji ve strachu o svou politickou kariéru požádal, aby „si to nechala pro sebe“, uvádí soudní dokument, do kterého měli možnost nahlédnout reportéři australské stanice New Daily.

Údajným násilníkem měl podle Dillonové být Bill Landeryou, někdejší poslanec za Labouristickou stranu. Dillonová krátce po otcově smrti dala celou věc k soudu a nárokuje si přes 60 milionů korun z otcovy pozůstalosti. Expremiér po sobě zanechal miliardové jmění, většinu odkázal své druhé ženě Blanche d'Alpugetové. Dillonová zdědila „jen“ 17 milionů korun, což nepovažuje za dostatečné.

Otec jí zakázal jít na policii 

V záznamu výpovědi Dillonová uvedla, že ji Landeryou znásilnil, když pro něj pracovala. K útoku došlo, když se její otec ucházel o funkci předsedy strany. Vypověděla, že byla znásilněná třikrát v roce 1983, teprve po třetím napadení se svěřila otci. Chtěla jít na policii. „Řekl: To nemůžeš. Já teď kolem sebe nemůžu mít žádné kontroverze a skandály. Je mi to líto, ale zproblematizovalo by to můj boj o předsednictví,“ cituje v dokumentu svého otce.

„Byla jsem v šoku, jeho reakce mě velmi ranila,“ dodává Dillonová. „Věděla jsem, že nemůžu přinést žádnou větší oběť pro otcovu kariéru, než je tohle. Řekl mi, abych to nechala být, a já to pro něj udělala. Dodnes z toho mám noční můry, přes znásilnění jsem se nikdy nepřenesla,“ dodala, že trpěla depresemi, úzkostmi a posttraumatickou poruchou a dlouho byla závislá na sociálních příspěvcích.

Po znásilnění otěhotněla

Krátce po posledním znásilnění zjistila, že je těhotná. Dillonová zvažovala potrat, protože se bála, že otcem dítěte je Landeryou. Následně zjistila, že politik je impotentní. Dítě si nechala s tím, že otcem je její manžel Matt.

Dillonová měla problém s heroinem

Dillonová platí za expremiérovo „problémové“ dítě, na počátku 80. let měla problémy s drogovou závislostí na heroinu. Drogy přestala brát až po zásahu otce, který jí následně „dohodil“ práci u Landeryoua. „Začalo to hned po nástupu do práce, začal se mě dotýkat, často jsem s ním v kanceláři zůstávala sama,“ sdělila před soudem. „K třem napadením došlo v hotelu Hilton, v parlamentu a v jeho domě,“ dodala.

Na obvinění reagovala Hawkeova starší dcera Sue Pietersová-Hawkeová. „O žalobě víme. Víme i o znásilnění, sestra o tom tehdy hodně mluvila. Myslím, že otec ji hodně podporoval a pomáhal, jen se to neřešilo přes soudy a policii,“ sdělila reportérům z New Daily. Zbytek rodiny na otázky ohledně znásilnění Dillonové odmítl odpovídat.

Hawke se s údajným násilníkem dál přátelil 

Landeryou zůstal ve straně a v letech 1976 až 1992 byl labouristickým poslancem, on a Hawke byli blízcí přátelé. Poslanec byl Hawkeho největší podpůrce, když oznámil kandidaturu na premiéra.

Uživatel_5370776 ( 10. prosince 2019 08:36 )

Když byl impotentní, jak ji mohl znásilnit? Snad neplodný, ne?

ANO_nam_bude_lip ( 9. prosince 2019 22:54 )

Každá slepice, pokud dnes netvrdí, že byla znásilněná, tak není "in".

starymlok ( 9. prosince 2019 19:49 )

Pichna zhulená si vzpoměla za 35 let

Zobrazit celou diskusi