Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jak na první společný sex s novým partnerem, po nevěře, po porodu nebo po rozvodu

11. prosince 2019 | 06:00

Sex jako premiéra se neodehrává jen v případě toho úplně prvního v životě. První může být po těžkém rozvodu, porodu, nevěře, po dlouhé pauze. Jak to udělat, aby to dopadlo dobře? Poradí vám sexuoložka Hana Fifková, manželský poradce Petr Šmolka, psycholog Martin Janda i sexuolog Radim Uzel.

Posledních 60 let je to pořád stejné. Nejčastěji dochází k prvnímu sexu mezi 16. a 18. rokem. Každý z nás potká za život údajně sto až sto padesát lidí, s nimiž by měl šanci na klidné a spokojené soužití.

První sexuální námluvy mají pro naši budoucnost zásadní roli. Je to z toho důvodu, že bez ohledu na pohlaví se při prvních sexuálně motivovaných kontaktech učíme poznávat své tělo a jeho reakce na cokoli, co v nás povzbuzuje, nebo naopak potlačuje nejen samotné sexuální vzrušení, ale i příjemné duševní prožitky – lásku.

Podle psychologů by tak prvnímu sexuálnímu kontaktu mělo předcházet období poznávání. Něžné dotyky, nesmělé líbání v parku na lavičce, hlazení, stisky rukou, psaní básniček, prostě vzájemné oťukávání. Není dobré začátek podceňovat.

Hodně dospívajících, kteří si tímto romantickým obdobím neprojdou, mívá později v sexu různé potíže. Například v tom, že ho nedokážou skutečně procítit. Je to pro ně jen tělesný akt. Ale berte to prosím jen jako příklad možných následků. Nemusí nastat vůbec žádné, nebo můžou přijít ještě horší. U mužů například předčasný výron semene, u žen obecně nechuť k sexu až vaginismus, což znamená stažení svalů u poševního vchodu, takže nejde bez silné bolesti sex vůbec uskutečnit,“ říká sexuoložka Hana Fifková.

To nejhorší, jak mohou rodiče svým dětem v přístupu k sexu uškodit, je považovat jej za něco zapovězeného, nečistého, prostě tabu. Jejich potomci si tohle stigma ponesou celý život s sebou. Jednou z mnoha možností, kam taková výchova vyústí, je společensky neškodná, ale zlá věc: kupříkladu dívka, která byla matkou poučována o tom, že milovat se s mužem je něco nečistého, může být navždy kvůli psychickým zábranám připravena o požitek z orgasmu – nedokáže ho prostě kvůli implantovaným tabu prožít.

První sex poté, co přijdete na partnerovu nevěru

Specifický je také sex s partnerem po odhalené nebo také neodhalené nevěře. V obou případech je to pro pár velmi ošemetná věc. Odborníci tvrdí, že scénářů je celá řada: u některých dvojic je milování první, co začne po nevěře fungovat. A nikdy už nepřestane. Jestli však konkrétně vy nejste schopni po nevěře s partnerem spát, vztah ukončete, radí psychologové. Jinak to bude dlouholeté utrpení především pro vás.

Situace může být opravdu rozmanitá. Když se všechno provalí, může se pár dohodnout na tom, že vše bude zapomenuto a začnou od začátku. I v intimní oblasti. Scénářů jsou opravdu desítky. Z praxe vím, že nevěra, především mezi manželi, většinou kupodivu neznamená, že spolu

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: sia