Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Páprda, šovinista.“ Otec 6 dětí šije do vlády mladých žen, Kalousek i Maláčová zuří

Aktualizováno -
14. prosince 2019
21:50
Autor: simao, ČTK - 
11. prosince 2019
11:42

Nejmladší premiérka světa (34) a řada mladých ministryň a koaličních partnerek - tak vypadá nová finská vláda, která však nemá sloužit pouze pro potěchu mužského oka. Výrazné zastoupení mladých žen však udivilo ekonoma Vladimíra Pikoru, který vyvolal rozsáhlé diskuze a pohnul žlučí kritikům, když psal, že „ty holky nechápou priority“ a měly by raději rodit. Sám má doma 6 dětí. Do Pikory se navezli i Miroslav Kalousek (TOP 09) a Jana Maláčová (ČSSD).

„V době, kdy mohou dobře otěhotnět, jsou v politice. Kariéra je pro ne přednější. Až budou chtít děti, budou se divit, že je pozdě. Podle mě politika mohla počkat dvacet let. Ty holky nechápou priority a chtějí vládnout. A média je milují a obdivují,“ uvedl na twitteru Vladimír Pikora, ekonom, který s Markétou Šichtařovou sám má šest dětí.

„Nevím, jen mě tak napadlo, nechtěl byste to nechat na nich?“ zareagoval politický komentátor Jindřich Šídlo.

Kalousek: Finská premiérka má můj obdiv

„Fascinuje mě, když libovolný chlap dobře ví, co je pro příslušnou dámu nejlepší, zatímco ona - chudák - to nechápe. Nerespektování volby druhého o jeho vlastním životě je základním indikátorem neúcty k lidské svobodě. P.S. : Finská premiérka už matkou je a má můj obdiv,“ vzkázal na sítích hodně aktivní Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Ať se to panu Pikorovi líbí nebo ne, tak v dnešní společnosti mají ženy právo nakládat se svým životem, jak chtějí. A jsem za to rád. Alespoň o jejich životě nemusí rozhodovat pan Pikora. Ženy do politiky patří. Je nespočet příkladů, kdy ženy v politice odvádějí daleko lepší práci než mnoho mužů,“ zareagoval šéf STAN Vít Rakušan.

„Hnutí STAN je ženám otevřené a mají k seberealizaci tolik prostoru, kolik jen chtějí využít. A já jsem na všechny z nich pyšný. Panu Pikorovi můžete i vy ukázat, že ženy do politiky prostě patří. Můžete se přidat k nám a bořit mýty, které v naší společnosti šíří tihle šovinističtí páprdové, jenž mají v první řadě problém sami se sebou,“ vyzval ženy opoziční poslanec.

Ženy se bouří

A na twitteru se ozývají i rozhořčené diskutérky. „Jmenuji se Vladimír, přijel jsem k vám z Prahy a mezi mé záliby patří amatérská gynekologie a ekonomické prognózy,“ rýpla si novinářka Markéta Šrajbrová.

„V Česku máme jasno! Žena je v prvé řadě předurčená být matka, vždy a za každých podmínek, a hlavně je třeba, aby nám to muži neustále dokola tloukli o hlavu, protože my chudinky pomatené vůbec nevíme, co je pro nás dobré. Bravo,“ napsala učitelka Anna Freimmannová.

„Pikora chápe priority, škoda, že nemá vaječníky, mohl od něj být ještě 20 let klid,“ čílí se mediální koordinátorka Člověka v tísni Adriana Černá.

Pikora se brání: Sexistická adorace a problém s důchody

Pikora se brání v komentáři pro Reflex. „To, co média nejvíc oceňují, je, že kabinet tvoří hlavně ženy a často nezvykle mladé. Dvěma ministryním je jen 32 let. Musím říct, že já nadšení médií nesdílím. Dokonce si myslím, že z pohledu mnoha lidí se může jednat o sexistickou adoraci, když někoho opěvují nikoli kvůli výsledkům jeho práce, ale jen kvůli jeho pohlaví,“  napsal.

„Nečekal jsem, jakou vřavu to na sociálních sítích spustí (...) Kolik lidí mi s pravdou a láskou v srdci vulgárně vynadá (...) Pro řadu lidí jsem byl rázem šovinista, despota i prasák roku. Pro jiné zase podpantoflák staré dominy,“ přiznal se ohledně svého hojně rozebíraného a kritizovaného komentáře na facebooku.

„Tentokrát si jsem naprosto jistý, že bych všechno znovu napsal stejně do posledního písmenka. Že jen ukřičená menšina podobné názory demokraticky nesnese. Doba je zlá. Společnost je rozdělená. A já jsem prostě popsal biologická fakta,“ obhajuje se Pikora.

A upozorňuje na to, že bez dětí nebudou důchody. „Mnoho lidí mi lálo se slovy, že ne každá žena chce mít děti, i když může. I tomu rozumím. Jen se mi pak nelíbí, že i jim budou mé děti platit důchody, když se tyto ženy dobrovolně vyškrtly z prvního pilíře, ale také budou stát s nataženou rukou. Už nyní víme, že až půjdou do důchodu tzv. Husákovy děti, bude mít důchodový systém velké problémy,“ varuje ekonom.

Pikora šije do Maláčové i Kalouska: Pitomosti!

Rýpl si i do ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD). Ta o něm prohlásila, že je „troubík“, šestinásobný otec jí to vrátil slovy, že „má paní ministryně ve svých 38 letech jen jedno dítě, dva lidi - ji a jejího partnera - by tedy měl financovat jen jeden člověk, to stačit nebude.“ A finské premiérce vytkl, že teprve před dvěma lety absolvovala Tamperskou iniverzitu a „evidentně moc zkušeností nemá, protože je ve svém věku mít zkrátka nemůže“. „Pro mě jsou mladé dámy s čerstvě dokončenou školou ve vládě hlavně kariéristky bez zkušeností,“ zaútočil opět Pikora.

A Kalouskovi vzkázal: „Fascinuje mě, kde pan Kalousek přišel na to, že nerespektuji volbu nemít dítě a mám neúctu ke svobodě. Ve vší úctě, pane poslanče, to je nebetyčná pitomost. Můj názor je, že kariéra může počkat, biologické možnosti či potřeby malého dítěte počkat nemohou.“

Premiérka s dcerou a ženami za zády

Ale zpět do Finska. Faktem je, že nová finská premiérka Sanna Marinová již dítě má – malou dceru.

Zpravodajský server BBC poznamenal, že Marinová vyrůstala v „duhové rodině“ se svou matkou a její partnerkou. Sama řekla, že neměla jednoduché dětství, protože nemohla o svém zázemí otevřeně mluvit. Rodina se podle ní také potýkala s nedostatkem finančních prostředků.

„Chci vybudovat společnost, ve které se každé dítě může stát, kým bude chtít, a ve které všichni lidé mohou žít a zestárnout důstojně,“ napsala Marinová na twitteru. Ve 34 letech se stala nejmladší premiérkou na světě.

A Finsko má rázem vládu plnou mladých žen. Finskou koalici totiž tvoří pět stran – sociální demokraté nominovali na premiérku Sannu Marinovou, Li Anderssonová (32) z Levicového svazu povede ministerstvo školství, Maria Ohisalová (34) ze Zeleného svazu se stala ministryní vnitra, Katri Kulmuniová (32) z Finského středu povede resort financí a pátá do party Anna-Maja Henrikssonová (55) vede Švédskou lidovou stranu.

Finská premiérka Sanna Marinová s vládními kolegyněmi Li Andressonovou, Marií Ohisalovou a Katri Kulminiovou Finská premiérka Sanna Marinová s vládními kolegyněmi Li Andressonovou, Marií Ohisalovou a Katri Kulminiovou | Reuters

 

 

 

meksikos ( 15. prosince 2019 15:39 )

U nás se Věci veřejné také chlubily fotkou čtyř koz, ty šly dokonce do plavek. Jak skončily všichni víme...

Skrhola ( 15. prosince 2019 13:33 )

Což o to, hezké holky to rozhodně jsou, otázka ale je, jestli být hezká holka je dostatečná kvalifikace pro vedení státu

agfor ( 15. prosince 2019 13:11 )

Jsou to rozhodně hezčí holky, než ty vyžrané baby, co sedí v naší vládě.

agfor ( 15. prosince 2019 13:00 )

Kalousek už zuřil za poslední měsíc tolikrát, že se divím, že ho to ještě nekleplo.

Skrhola ( 15. prosince 2019 12:47 )

Zásadně odmítám ze bych finskou vládu nenáviděl nebo jí záviděl, naopak, je mně sympatická protože mne dokázala rozesmát

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa