Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putin utěšoval bohatou vdovu. U rakve vlivného Rusa, který vedl 18 let Moskvu

Autor: ČTK, simao - 
12. prosince 2019
15:49

Ve věku 83 let zemřel v úterý ruský politik Jurij Lužkov, který v letech 1992 až 2010 vedl moskevskou radnici. Na jeho dnešní pohřeb dorazil i prezident Vladimir Putin. Ve své éře byl Lužkov jedním z nejvlivnějších Rusů, který měl za manželku pro změnu jednu z nejbohatších Rusek.

Podle televizní stanice REN TV zemřel Lužkov v Mnichově, kde podstoupil operaci srdce. V chaotických 90. letech minulého století býval Lužkov pokládán za jednoho z nejmocnějších mužů v zemi.

„Je mi upřímně líto odchodu tohoto činorodého muže, který stál v čele Moskvy ve složitém období po rozpadu Sovětského svazu a hodně udělal pro město a jeho obyvatele,“ uvedl současný moskevský starosta Sergej Sobjanin.

Na Lužkinově pohřbu, který se dnes uspořádal v Moskvě, nechyběl ani ruský prezident Vladimir Putin.

Třikrát zvolen voliči, sesazen až Kremlem

Deník Kommersant připomněl, že Lužkov byl moskevským starostou třikrát zvolen voliči, než jej v září 2010 sesadil tehdejší prezident Dmitrij Medveděv „pro ztrátu důvěry“. Kreml až později v polemice s bývalým starostou ohlásil, že k odvolání vedlo „krajně neefektivní řízení města“ a „bezmezná korupce“ v metropoli. Lužkov naopak tvrdil, že vzápětí po jeho pádu následovalo „zuřivé rozkrádání“.

Faktem je, že se Lužkov dostal s Medveděvem do sporu vícekrát, nejen o trasu dálnice Moskva–Petrohrad. První konflikt mezi oběma muži zřejmě vzplál v listopadu 2008, kdy se Lužkov veřejně vyslovil pro to, aby gubernátoři byli opět voleni občany. Medveděv o pár dní později vyzval ty, kdo s praxí jmenování gubernátorů nesouhlasí, aby odstoupili. Oba se nepohodli ale i v dalších záležitostech.

Vladimir Putin na pohřbu bývalého moskevského starosty usedle vedle vdovy, dříve jedné z nejbohatších Rusek Jeleny Baturinové Vladimir Putin na pohřbu bývalého moskevského starosty usedle vedle vdovy, dříve jedné z nejbohatších Rusek Jeleny Baturinové | Reuters

Podle jiné verze Medveděva rozzlobilo, že Lužkov odjel na dovolenou v době, kdy Moskva celé týdny strádala dýmem z požárů v okolí metropole. Lužkov pak podnikal v zemědělství a věnoval se chovu koní a včel.

Putin utěšoval vdovu

V dobách, kdy Lužkov býval všemocným starostou metropole, se jeho manželka Jelena Baturinová, podnikající ve stavebnictví, vyšvihla na pozici jedničky na žebříčku nejbohatších Rusek, s jměním odhadovaným na více než miliardu dolarů. Právě vedle Baturinové prezident Putin na pohřbu usedl, kondoloval ji a utěšoval.

Jelena Baturinová, vdova po zesnulém starostovi Lužkovovi, na pohřbu: Kondolence od Putina Jelena Baturinová, vdova po zesnulém starostovi Lužkovovi, na pohřbu: Kondolence od Putina | Reuters

Lužkov byl jedním z nejdéle vládnoucích regionálních vůdců v Rusku. Za téměř dvě desítky let v křesle starosty metropole si vybudoval velkou moc. I on sám byl jedním z nejbohatších mužů Ruska.

Podle kritiků Lužkov za své postavení vděčil nejen mohutné policejní síle, rozhánějící nepočetné opoziční demonstrace, ale i populistické sociální politice a mohutné a nákladné stavební činnosti v metropoli. Ve funkci starosty Moskvy několikrát zakázal pochody homosexuálů, které před lety označil za „satanské“.

V roce 1999 přitom stál Lužkov u zrodu protikremelské koalice Vlast-Celé Rusko, které však ve volbách neuspělo. Poté se postupně vypracoval na zastánce politiky Kremlu a jeho formace se stala součástí prokremelské strany Jednotné Rusko, v jejímž čele stál. I díky tomu se tak v roce 2007 opět stal starostou Moskvy. I po příklonu ke Kremlu se občas oficiální moci odvážil oponovat. V roce 2004 vystoupil s ostrou kritikou hospodářské politiky vlády.

První žena mu zemřela na rakovinu

Lužkovova první žena Marina Bašilovová, se kterou se oženil v roce 1958 a má s ní dva syny, zemřela v roce 1989 na rakovinu. Již dva roky předtím se setkal s Jelenou Baturinovou, vzal si ji v roce 1991. Mají spolu dvě dcery.

Příjmy Baturinové údajně plynuly hlavně z prodeje akcií významných podniků a nemovitostí. Baturinová proto po léta sloužila ruské opozici jako symbol prohnilosti a korupce v metropoli.

Druhá žena žije v exilu

Až po Lužkovově pádu se vyšetřovatelé začali zajímat o osud miliard z moskevského rozpočtu a o podnikání exstarostovy choti. Baturinová ale z exilu – má nemovitosti i v Británii a Rakousku – se bránila i tím, že předvolání k výslechům přirovnávala k pronásledování žen „nepřátel lidu“ v éře sovětského diktátora Josifa Stalina.

Právě v Rakousku byl loni Putin pro změnu na svatbě – tehdejší rakouské ministryně zahraničí Karin Kneisslové.

Video  Když Putin tančí: Ruský prezident přijel na svatbu rakouské ministryni zahraničí.  - Reuters
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 12. prosince 2019 16:21 )

To je dost zajimave, ze se nenechal operovat treba v Praze. Neni znamo, ze by statisticky vyznamne meli v Mnichove lepsi vysledky..

Zobrazit celou diskusi