Psycholožka Jindřiška Záhorská vylíčila Daniela M. jako osobnost impulsivní, egocentrickou, disharmonickou, vztahovačnou, se sklony k dramatizaci a s absencí vyšších citů. „Šance na jeho nápravu je mírně zhoršená,“ uvedla Záhorská.

Dva obhájci Daniela M. se snažili posudky soudních znalkyň zpochybnit. Argumentovali tím, že Daniel M. není zcela psychicky zdravý, a poukazovali na to, že se jejich klient před vraždou pokusil zabít. „Nešlo o pokusy o sebevraždu, ale o sebepoškozování. To dělá 20 % mladé populace. Je zcela běžné, že anomální osobnosti se sebepoškozují,“ řekla psychiatrička Gabriela Leblová.

Hrůzná událost se odehrála letos v květnu ve Zdemyslicích na jihu Plzeňska. Daniel se podle obžaloby ulil ze školy, jel vlakem do Zdemyslic za Terezou, která ten den slavila osmnáctiny, a překvapil ji doma. Za opaskem měl dva kuchyňské nože. „Dívka jej vyzvala, ať odejde. Chytil ji do kravaty, povalil na zem a bodl velkou silou nožem čtyřikrát do hrudníku,“ popsal vraždu státní zástupce Jiří Richtr.

Tereza neměla šanci. Nůž jí probodl srdce a poranil další orgány. Daniel po činu utekl. „Měl jsem na oblečení krev, napsal jsem přes messenger rodičům a kamarádům, co jsem udělal. Po půl hodině mě vyzvedla matka a odvezla zpět na místo,“ vypovídal vrah.

Daniel několikrát zopakoval, že Terezu chtěl zabít. „Rozhodl jsem se týden před tím v sobotu. Byl jsem tenkrát s kamarády, pili jsme alkohol. Jednomu jsem se svěřil, co chci udělat. Reagoval, že je to hloupost,“ popisoval. Vražedné nože sebral doma v kuchyni. „Dva, kdybych jeden ztratil,“ dodal. Danielu M. hrozí za vraždu až 20 let vězení.

Fotogalerie
19 fotografií