Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Cestování v roce 2020: Expert poradil, jak se vyhnout turistům. A zmínil zákazy

Autor: Markéta Mikešová - 
1. ledna 2020
05:45

Pláže hlava na hlavě, historická centra narvaná k prasknutí a několikahodinové fronty do památek. Mnoho vyhlášených dovolenkových destinací se potýká s fenoménem tzv. overtourismu, neboli přehlcením turisty. Návštěvníků je mnohdy tolik, že se některá města musela uchýlit k různým zákazům a omezením, aby jejich chod nezkolaboval. Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří ČR takto trpí zejména destinace, které se objeví v populární kultuře.

„Takových míst je na celém světě několik desítek a objevují se v mnoha destinacích. Jakmile se nějaké místo proslaví, je jasné, že během několika let bude praskat pod návalem turistů,“ uvedl Papež pro Blesk Zprávy s tím, že tento fakt je třeba brát při výběru dovolené v potaz.

Trpí podle něj zejména místa, která se často objevují na televizních a filmových obrazovkách, nebo mají jednoduše světově proslulé památky. „V poslední době má na nával turistů vliv i filmový průmysl – například Hra o trůny znamenala obrovský nápor turistů (především z USA) do Dubrovníku, malé ostrovy v Řecku zase opanovali fanoušci muzikálu Mama Mia apod,“ vysvětlil Papež. Památky a přírodní památky UNESCO jsou na tom podle něj podobně.

Pokud tyto místa Češi přece jen chtějí vidět, expert radí, ať vyrazí mimo hlavní sezónu. Bude to sice znamenat, že je může potkat horší počasí, ale alespoň nebudou ulice praskat ve švech. A stále je možnost vyrazit do míst, která nejsou tak „profláklá“.

Podle serveru Trip Advisor v oblíbenosti v roce 2019 vítězily následující místa – Londýn (Velká Británie), Paříž (Francie), Řím (Itálie), Kréta (Řecko), Bali (Indonésie), Phuket (Thajsko), Barcelona (Španělsko), Istanbul (Turecko), Marrákeš (Maroko), Dubaj (Spojené arabské emiráty), Siem Reap (Kambodža), New York (USA), Jamaika, Hanoj (Vietnam) a Tokio (Japonsko)

U těchto měst je jisté, že bude návštěvníky čekat mimořádně velký počet turistů. Do žebříčku se dostala i Praha, obsadila 11. místo v rámci nejlepších destinací na světě. Umístění nicméně nevypovídá nic o reálném počtu turistů, k tomu existuje jiný seznam – Mastercard Global Destination Cities Index.

V roce 2019 byly podle něj nejnavštěvovanější tyto destinace – Bangkok (Thajsko), Paříž (Francie), Londýn (Velká Británie), Dubaj (Spojené arabské emiráty), Singapur, Kuala Lumpur (Malajsie), New York (USA), Istanbul (Turecko), Tokio (Japonsko), Antalya (Turecko).

Turisty mají „krotit“ zákazy

Protože jsou některá místa tak „narvaná“, mnohdy už musela kvůli turistům zavést ochranná opatření. S těmi je třeba při cestě počítat. „Čechy většinou překvapí časové omezení návštěv, vysoké vstupné, nemožnost použití kamer apod.,“ vyjmenoval Papež Blesk Zprávám.

Vybraná omezení v turistických destinacích:

Benátky – Zákaz pojídání jídla mimo restaurace nebo kavárny, zákaz ponořování se do kašen a fontán, zákaz krmení holubů, zákaz ležení na lavičkách, zákaz sezení v určitých památkách, zákaz ježdění na kole, vstup do historického centra města je přes turnikety, vybírající poplatek.

Řím – Zákaz sezení na vybraných památkách, zákaz ponořování se v kašnách a lezení po nich, zákaz chození do půl těla, zákaz tahání zavazadel s kolečky po historických schodech, zákaz stravování se na veřejných prostranstvích mimo kavárny a restaurace, zákaz chození v kostýmech římských vojáků.

Chorvatsko – Zákaz chození v plavkách na určitých místech, zejména v centrech měst, zákaz oblečení s určitými motivy, zákaz opilého válení se po zemi.

Bali – Zákaz jakéhokoli gamblingu, zákaz nevhodného oblečení u posvátných chrámů, přemýšlí se o zavedení turistické daně.

Amsterdam – Nizozemsko zcela přestalo město propagovat, zákaz některých velkých turistických lodí do přístavu, omezení počtu lodiček po kanálu.

Zobrazit celou diskusi