Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zdravotní klauni jsou často jediní, kdo seniory navštěvuje

6. ledna 2020 | 00:00
Prezentace klienta |

Zdravotní klauni navštěvují především dětské pacienty, ale potkat je můžete i v domovech pro seniory, LDN a hospicích. Chodí za těmi, za nimiž už nikdo jiný nechodí. Nosí seniorům radost, smích a vzpomínky na mládí.

Smích dětem i jejich prarodičům

Klaunské návštěvy určené seniorům jsou těm dětským v mnohém podobné, a přesto se liší. Cílem Zdravotních klaunů je vyvolat v seniorech radostné vzpomínky na mládí a opět v nich probudit chuť do života. Přizpůsobují tomu volbu kostýmů, témat a situací, které pak na pokojích babiček a dědečků rozehrávají. Snaží se, aby vše mělo nádech starých časů. Dokonce i výběr rekvizit přizpůsobují věku a potřebám starších, aby procvičili jemnou motoriku jejich zesláblých prstů nebo jen vzbudili zájem a zvědavost.

Pro mnohé seniory jsou Zdravotní klauni jedinými osobami ze světa za zdí domova či hospice, které za nimi docházejí. Jsou těmi, kdo se k nim posadí, chytí je za ruku, pohladí. Nespěchají snaží se je rozesmát. Často se proto stává, že senioři na lavičkách před domovem netrpělivě vyhlížejí Zdravotní klauny třeba i hodinu před návštěvou.

Autor: os Zdravotni klaun

Na osamělé seniory nezapomínají ani o Vánocích

Vánoce jsou náročným obdobím pro všechny osamělé, ale senioři, o které jejich rodiny ztratily zájem, nesou vánoční svátky nejhůře. Na vánoční návštěvy se proto Zdravotní klauni připravují obzvlášť pečlivě. Díky improvizaci a rekvizitám přinesou svátky seniorům do pokojů a pomocí koled a vzpomínání do jejich srdcí. Senioři jsou nesmírně vděčným publikem a dokáží z radosti žít nesmírně dlouho. A přestože mnoha z nich už paměť neslouží nejlépe, často nás zarazí, že si z naší předešlé návštěvy pamatují každý detail,“ uvádí ředitelka organizace, Kateřina Slámová Kubešová.

Rozsviťte opuštěným seniorům Vánoce radostí! Pošlete svůj dar právě teď.

Autor: os Zdravotni klaun

Jaroslav Vašut alias doktor Voháňka: „Nikdy nejsme nikde zbyteční“

My, Zdravotní klauni, to máme náročné v tom, že před vstupem do pokoje nikdy nevíme, v jakém stavu pacient bude. U seniorů a v LDN je to obzvlášť těžké. Do většiny pokojů proto přicházíme s muzikou, která je takovou naší jistotou.

Někdy jen muzicírujeme, jindy si zase povídáme nebo posloucháme, co nám dotyčný vypráví. Až zde jsem si uvědomil, jak je důležité s těmi lidmi být. že jsme tam pro ně. Občas jsem třeba vyzval k tanci nějakou babičku, střihli jsme si spolu kolečko pěkně v tempu a až na chodbě jsem se pak dozvěděl, že paní vstává z postele pouze, když jde k lékaři. 

Autor: os Zdravotni klaun

O překvapení nikdy nebyla nouze, ale to největší na nás teprve čekalo. „Na tenhle pokoj ani nechoďte, leží tam pán po mozkové mrtvici a je zcela mimo sebe. Už týdny se nepohnul, ani nezamrkal“, sdělovala nám ošetřovatelka na chodbě LDN. Přesto nám to nedalo a do pokoje jsme zašli. Za tichých tónů ukulele jsme vstoupili do šera místnosti, kde u postele seděly dvě starší ženy. Jedna z nich na nás pohlédla a zavrtěla hlavou v gestu „tady jste zbyteční“, ale my vytrvali a přidali i zpěv. Potěšilo nás, že si s námi „Niagáru“ začaly pobrukovat i obě dámy. Tak jsme došli až ke třetí sloce, během které se k nám najednou přidal další tichoučký hlas. Hlas pana Jindřicha.

Jaroslav Vašut
Autor: os Zdravotni klaun

Jaroslav Vašut (55) alias doktor Voháňka  

  • jako Zdravotní klaun působí 18 let
  • má dva syny a dvě dcery
  • žije v Ostravě

Nadělte smích a radost opuštěným seniorům! Pošlete svůj dar právě teď.

ZDRAVOTNÍ KLAUN je dobročinná organizace s národní a mezinárodní působností, která již od roku 2001 přináší humor a radost hospitalizovaným dětem i geriatrickým pacientům. Přispívá tím ke zlepšení jejich psychického i celkového zdravotního stavu, a to prostřednictvím návštěv speciálně vyškolených Zdravotních klaunů. V současné době navštěvuje 86 Zdravotních klaunů pravidelně 62 nemocnic, 7 domovů pro seniory a 2 hospice.

Více o organizaci na www.zdravotniklaun.cz.