Celý národ tušil, že je na tom Slavík velmi vážně, ale všichni věřili, že se stane zázrak. Spekulace o zhoršeném zdravotním stavu přišly už na začátku roku, kdy zrušil plánovaný narozeninový koncert v pražské O2 aréně, kde chtěl v červnu s fanoušky oslavit svoji osmdesátku. Jako důvod jeho management uvedl velmi oslabenou imunitu. Už tehdy ale Karel moc dobře věděl, že mu zbývají poslední měsíce života.

A svědčí o tom i slova frontmana kapely Kryštof Richarda Krajča (42), který pro Gotta a jeho dceru Charlotte (13) napsal duet Srdce nehasnou. Ten se stal posledním songem, který zpěvák natočil. „Ivanka i Karel byli docela upřímní a vlastně mi řekli, pokud se to rozhodnu napsat, tak to musím udělat velmi rychle, aby to stihli s Charlottkou nazpívat,“ přiznal Krajčo.

Karel během roku neustále rušil koncerty a ležel v nemocnici. Až teď víme, že chodil na výměny krve a stabilizaci organismu. Pořadatelé nikdy do poslední chvíle nevěděli, jestli ještě bude moci zpívat. Poslední veřejné vystoupení si naplánoval na letním festivalu Benátská! Jenže kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu stavu vystoupení zrušil. Před publikem už se pak neobjevil.

Stáhl se do ústraní, psal svoji autobiografii a dokončoval nový televizní dokument. Na posledních snímcích, které zveřejnil na svém facebooku, působil Karel velmi pohuble. V první polovině září oficiálně oznámil, že má akutní leukemii.

„Před 4 lety jsem pro agresivní nádor podstoupil velmi intenzivní léčbu, která vedla k jeho úplnému vymizení. Zhruba před rokem a půl se u mě objevila porucha krvetvorby v podobě myelodysplastického syndromu. Přes několik druhů léčby přešlo bohužel toto onemocnění v uplynulých měsících v akutní leukemii. Podstupuji ambulantní léčbu a dojíždím do nemocnice na kontroly, v rámci kterých lékaři sledují můj celkový zdravotní stav,“ sdělil fanouškům.

Zemřel doma

Prvního října večer jí pak doma na Bertramce podlehl. „S nejhlubším zármutkem v srdci oznamuji, že nás včera, krátce před půlnocí, po těžké a dlouhé nemoci, opustil můj milovaný manžel Karel Gott. Odešel doma, v tichém spánku, v kruhu své rodiny,“ oznámila jeho žena Ivana Gottová (43), která se o něj obětavě starala. Pohřeb trval dva dny.

Nejprve se s Mistrem loučila na Žofíně veřejnost, druhý den pak na zádušní mši v katedrále sv. Víta na Pražském hradě rodina, kolegové a kamarádi.

Takhle zápasil s nemocí

• Únor 2018 – U zpěváka se objevila porucha krvetvorby v podobě myelodysplastického syndromu. Choroba postihuje kostní dřeň, která pak produkuje poškozené a nezralé buňky.

• 17. února 2018 – Byl náhle převezen do nemocnice kvůli těžké chřipce, dostával kapačky. Teprve až po 10 dnech byl propuštěn domů.

• 27. dubna 2018 – Gottovi stále není dobře a dochází do Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí na kapačky.

• 1. května 2018 – Kvůli viróze musel zrušit vystoupeni na Česko-slovenském večeru v Košicích.

• 7. června 2018 – Zpěvák si přál, aby mu už nemoci daly pokoj. „Vlastně to jediné, po čem opravdu toužím, je zbavit se zdravotních problémů, které mě v poslední době nepříjemně zaskočily...“

• 16. listopadu 2018 – Z důvodu akutního respiračního onemocnění musel přesunout koncert v rodné Plzni.

• 21. listopadu 2018 – Opět skončil ve špitále se zánětem horních cest dýchacích a lékaři chtěli předejít tomu, aby se viróza dostala na plíce. Slavíkovi tedy podávali infuze a nakázali mu klid na lůžku.

• 18. ledna 2019 – Pět měsíců předem zrušil dlouho plánovaný koncert k  80. narozeninám v O2 aréně kvůli velmi špatné imunitě.

• 12. února 2019 – Česko obletěla děsivá zpráva, že zpěvák není mezi živými. „Rád bych se podíval do tváře té osobě, která mě pohřbila zaživa. Snad se u toho aspoň dobře pobavila. Pro ty, kteří se o mě bojí, vzkazuji: Fajn se mám,“ komentoval Gott.

• 19. února 2019 – Vyšlo najevo, že do Slavíkovy vily dochází léčitel Ladislav Kříž, který se snaží pomocí bylin upřesnit možné zdravotní příčiny.

• 24. července 2019 – Karel zrušil vystoupení na festivalu Benátská! kvůli akutnímu zápalu plic, kvůli kterému byl i hospitalizovaný.

• 26. července 2019 – Po návštěvě nejstarší dcery Dominiky (46), která přiletěla z Finska, aby s ním opožděně oslavila 80. narozeniny, se mu udělalo špatně a byl velmi zesláblý.

• 29. července 2019 – Zpěvák denně dojížděl do nemocnice na výměnu krve.

• 21. srpna 2019 – Karel prostřednictvím Blesku přiznal, že svádí boj s akutní leukemií.

• 12. září 2019 – Zpěvák byl opět v nemocnici, kam ho doprovodila manželka Ivana.

Poslední snímky...

12.září
Autor: D. Kundrát, M. Hykl, ČT


„Nechtěl jsem vás zatěžovat svými problémy, nejsem ten, který by o svém soukromí, zvláště zdraví, veřejně sám mluvil a nechával se tak litovat. Se svou nemocí jsem se chtěl díky špičkovému týmu prof. Trněného vypořádat sám, po boku své manželky a mých nejbližších.“

 

14. září
Autor: D. Kundrát, M. Hykl, ČT


„Moji milí, přečetl jsem si všechny vaše krásné vzkazy a přání a moc vám děkuji za vaši obrovskou podporu. Velmi si toho vážím! A sdílím s vámi moji dnešní infuzi.“

17. září
Autor: D. Kundrát, M. Hykl, ČT


„Právě si pročítám vaše další překrásné vzkazy a přání a mám z nich ohromnou radost. Díky vám...“

 

Jeho hrob v Malvazinkách
Autor: D. Kundrát, M. Hykl, ČT

Před Vánocemi jeho ostatky uložili na hřbitově Malvazinky.

VIDEO: Nejstarší dcera Karla Gotta u hrobu! Slzy a slib, který mu dala za jeho života

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Nejstarší dcera Karla Gotta u hrobu! Slzy a slib, který mu dala za jeho života. Luboš Procházka, Aleš Brunclík

Fotogalerie
70 fotografií