Noira ve světě magie podniká od svých jednadvaceti let. Roky se živila jako čarodějka s vymítacími olejíčky a kartářka. „Přicházejí za mnou lidé na křižovatce života, kdy je čeká důležité rozhodnutí, jakým je například výběr partnera, změna práce nebo stěhování,“ popisuje dnes, jak jí klienti vypráví své životní příběhy.

Záruku, že se výklad karet trefí do vaší budoucnosti, od kartářů nedostanete. „Nehodlám za klienty přebírat odpovědnost za životní rozhodnutí, která si poneseme každý sám,“ říká Noira. „Například v počátečních týdnech a měsících nového vztahu je naším úkolem pořádně si ,proklepnout' nového člověka, dobře jej poznat i z jiných zdrojů než jen z toho, co sám o sobě říká. Někteří lidé si toto chtějí zjednodušit a nejraději by slyšeli od kartářky po prvním rande, že je to ten pravý. Výklad karet za vás ale nevybuduje vztah,“ míní kartářka.

Její hlavní etickou zásadou je prý nezamlčovat varování před nebezpečím a nepříznivým koncem. „Nejsem tu od toho říkat lidem, co vím, že chtějí slyšet. Pokud se člověk včas zastaví, často může nepříznivý průběh okolností změnit.“

Turisty věštění baví

Největší dírou na trhu jsou dle ní výklady turistům. „Praha má velký zvuk jako město dávných kabalistů a alchymistů. Takže já si hodně povídám dnes právě s cizinci, kteří sem jezdí nebo zde žijí,“ vysvětluje.

Kdo se na ni nejčastěji obrací?

Nejvíce její služby vyhledávají ženy. „Mužů potkávám za celou svoji kariéru třeba jen 20 %. S lidmi mladšími 40 let se setkávám podstatně méně, než s těmi staršími. Mladší člověk spíše věří, že si poradí sám, nebo se ještě o duchovní dimenzi života nezajímá,“ vysvětluje si nezájem mladých. Na přednášky jí do Prahy jezdí převážně lidé, kteří celý život pracovali ve fabrikách, ale i třeba političky.

Skeptici: Mohou uškodit

Podnikatelé v okultismu dle Evropské rady skeptických organizací většinou disponují dobrou pozorovací schopností, charismatem, i terapeutickým nadáním. „Problémem je, že tyto pozitivní charakteristiky vědomě či nevědomě zabalují do služeb, které mohou velmi uškodit, jak v peněžence, tak ve vztazích a zdraví, kvůli kterým většinou tyto služby vyhledávány jsou,“ řekla pro Blesk.cz prezidentka Evropské rady skeptických organizací Claire Klingenbertová, která při svém bádání a a cestování světem na žádného opravdového čaroděje nenarazila.

Zároveň upozorňuje, že na rozdíl od jiných profesí chybí kartářům jakákoliv „profesní” zodpovědnost či možnost se dovolat nějakého odškodného. „Pokud se rodiče těžce nemocného dítěte řídí radou léčitele a dítě umře, jdou do vězení rodiče. Léčitel je málokdy stíhán. Argument je, že to byla blbost rodičů. Stejně tak když někdo přeruší svou léčbu, přejde na alternativní terapii a umře,“ upozorňuje odpůrkyně magie.

Nora se tohoto honu na čarodějnice nebojí: „Společnost skeptiků Sisyfos už před lety proslula značnou nabubřelostí, když svojí cenou ověnčila nejednoho na západě respektovaného badatele, popřípadě kohokoliv, kdo se jim znelíbí. Je to satirický klub a tak je ho třeba chápat, na to utahovat si, z čeho chtějí, mají právo.“ O klienty i přes hon na čarodějnice nepřichází.

Sebenaplňující proroctví

Vliv rady věštkyně však může spustit už v psychologii popsaný fenomén sebenaplňujícího proroctví. Claire tak upozorňuje na to, že lidé mohou pod negativním výkladem rezignovat, v případě pozitivní předpovědi získat nejen naději. „Pokud nám například bude předpovězeno, že zdědíme velké jmění, uvěříme tomu, tak se také může stát, že dáme výpověď a budeme doma čekat... zbytečně.“

Za více než padesát let, co se tyto schopnosti testují, byly po světě udělány už tisíce experimentů, jak s renomovanými věštci a léčiteli, tak i s lidmi, kteří chtěli světu své schopnosti prokázat. Claire podotýká, že u všech byl výsledek stejný - úspěšnost náhodného odhadu.

Miliony pro pravé čaroděje

Český klub skeptiků Sisyfos nabízí od května 2014 ve spolupráci s dobrovolnými donátory finanční odměnu tomu, kdo spolehlivě prokáže své nadpřirozené schopnosti. Vítěz paranormální výzvy si přijde na neuvěřitelných 3 400 000 korun.

Fotogalerie
15 fotografií