Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Uprchlému exšéfovi Nissanu pročesali dům. Utekl jsem před nespravedlností, vzkazuje

Aktualizováno -
2. ledna 2020
15:23
Autor: for, ČTK - 
2. ledna 2020
07:53

Japonská prokuratura ve čtvrtek provedla domovní prohlídku v tokijském domě, který před útěkem do Libanonu obýval bývalý předseda správní rady japonské automobilky Nissan Motor Carlos Ghosn. Informovala o tom agentura Reuters. V Japonsku měl Ghosn stanout před soudem kvůli obvinění z finančních deliktů, mimo jiné z podhodnocování příjmů ve finančních výkazech.

Ghosn, který má francouzské, brazilské a libanonské občanství, odletěl z Japonska ukrytý v bedně na hudební nástroje. Jeho právníci na Nový rok oznámili, že magnát bude mít 8. ledna v Bejrútu tiskovou konferenci.

Po příletu do Libanonu, který nemá s Japonskem uzavřenou dohodu o vydávání svých občanů, v prohlášení uvedl, že neutekl před spravedlností, ale naopak před nespravedlností a politickým pronásledováním.

Zatykač podal i Interpol

Libanon dnes obdržel od mezinárodní policejní organizace Interpol na Ghosna zatykač s varováním červeného stupně. Znamená žádost členské země určenu ostatním státům, aby pomohly lokalizovat a zatknout člověka podezřelého ze spáchání trestného činu.

Nejmenovaný libanonský justiční zdroj uvedl, že úřady o tomto zatykači ještě nerozhodly. Podle agentury Reuters také řekl, že v minulosti, kdy Bejrút dostal červené varování týkající se nějakého libanonského občana, nebyl dotyčný sice zadržen, ale byl mu zabaven cestovní pas a musel složit kauci.

Kvůli obviněním z finančních deliktů byl v Japonsku Ghosn zadržen předloni v listopadu. Později byl propuštěn na kauci. Měl zakázáno vycestovat - byly mu zabaveny všechny pasy, nesměl používat bez dozoru internet či kontaktovat manželku. Začátek soudu s ním byl naplánován na letošní duben. Ghosn všechna obvinění odmítá. 

Nevydá ho případně ani Paříž

Po propuštění na kauci mu japonské úřady povolily, aby u sebe nosil jeden z francouzských pasů, ovšem v uzamčené schránce. Klíč měli Ghosnovi obhájci, napsala agentura Kjódó s odvoláním na nejmenovaný zdroj obeznámený se situací. Francouzské úřady dnes uvedly, že pokud Ghosn přicestuje do Francie, Paříž ho Tokiu nevydá, napsala agentura AFP.

Okolnosti Ghosnova útěku vyšetřuje Turecko, protože cestou z Japonska do Libanonu přistál v Istanbulu, aniž o tom turecká pohraniční policie dostala informace; nikdo nezaregistroval jeho přílet do země ani odlet.

Podle tureckého internetového portálu Hürriyet letadlo s Ghosnem na palubě přistálo na istanbulském Atatürkově letišti v pondělí brzy ráno. Turecká policie v souvislosti s případem zadržela sedm lidí, mezi nimi čtyři piloty, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na turecká média. Do Bejrútu podle nich Ghosn přicestoval na francouzský pas.

Ghosn je architektem dlouholeté francouzsko-japonské automobilové aliance Renault-Nissan, do které se v roce 2016 zapojila také automobilka Mitsubishi. Po předloňském zatčení byl postupně odvolán z čela správních rad všech tří členských podniků aliance.

Bývalý předseda správní rady japonské automobilky Nissan Motor Carlos Ghosn s manželkou Carol. Bývalý předseda správní rady japonské automobilky Nissan Motor Carlos Ghosn s manželkou Carol. | Reuters

Zobrazit celou diskusi