Vedení nemocnice děkuje všem, kteří přišli k Fakultní nemocnici Ostrava zapálit svíčku či položit květiny, aby tak uctili památku obětí útoku. „Velice si toho vážíme. Lidská solidarita a sounáležitost je v těžkých okamžicích velkou útěchou,“ uvedli zástupci nemocnice na svém webu.

Záplava svíček, květin, fotografií i plyšáků byla ale ve čtvrtek dopoledne odstraněna. Hlavně proto, aby před vstupem do budovy polikliniky mohl vzniknout trvalý prostor pro pietu.

„Pokud budou lidé na místo dál přinášet svíčky a zapalovat je, necháme je vždy dohořet a pak je průběžně budeme uklízet,“ řekla mluvčí nemocnice Petra Petlachová. Zatím není jasné, kdy trvalá připomínka obětí tragické střelby vznikne. „O konkrétních podrobnostech týkajících se příprav a realizace nyní jednáme,“ doplnila.

Lidé ale dál mohou přispět finančním darem. Celkem už na dva hlavní účty založené pro oběti střelby a jejich rodiny poslali dárci víc než 7,1 milionu korun. Zájemci mohou přispívat i na další účty, které souvisejí s podporou konkrétní rodiny.

Kde můžete přispět?

*Nemocnice vyhlásila sbírku jako první. Zřídila transparentní bankovní účet s číslem 73030761/0710, kam mohou dárci přispívat do 31. března 2020. K dnešnímu dni tam bylo přes 6,8 milionu korun.

*Na účet na pomoc pozůstalým po obětech střelby VŠB-TUO mohou příspěvky posílat studenti, zaměstnanci či absolventi školy i další. Účet má číslo 291463872/0300. K dnešnímu dni tam bylo 368 000 korun.

*Vězeňská služba (VS) s policejním odborovým svazem pořádá veřejnou sbírku pro rodiny dvou zastřelených příslušníků bezpečnostního sboru. Finanční příspěvky pro pozůstalé lze zasílat na transparentní sbírkový účet číslo 4200555535/6800 s variabilním symbolem 150220.

*Sbírku vyhlásila i porubská Základní škola Ivana Sekaniny, která chce pomoci rodině Petra Langa, jednoho z příslušníků VS. Doprovázel k lékaři svou nezletilou dceru a zachránil jí život, když ji před střelcem zaštítil vlastním tělem. Lidé mohou přispívat na účet 1012201912/5500.

Co se stalo?

Ctirad Vitásek zahájil palbu bez varování v čekárně traumatologické ambulance nemocniční polikliniky 10. prosince ráno. Pacienty střílel z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku. Na svědomí má sedm obětí a dva zraněné. Střelci se podařilo z nemocnice odejít před příjezdem policie. Později spáchal sebevraždu. Motiv stále vyšetřuje policie, nejpravděpodobnější se zdá, že střelec trpěl utkvělou představou, že je vážně nemocný, a nikdo jej nechce léčit.

VIDEO: Přímá svědkyně střelby v Ostravě o "popravách" v čekárně: Dceru jsem kryla tělem.

Video
Video se připravuje ...

Přímá svědkyně střelby v Ostravě o "popravách" v čekárně: Dceru jsem kryla tělem FTV Prima