Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Mladík (19) přežil výbuch sopky v turistickém ráji. Poděkoval, ale je to s ním zlé

Autor: Darina Jíchová - 
2. ledna 2020
20:30

Když mladý Novozélanďan Jake Milbank (19) vyrážel na svoje narozeniny do práce, netušil, v jaké neštěstí se den změní. Milbank pracoval jako průvodce na ostrově White Island, kde v pondělí 9. prosince vybuchla sopka. Její erupce usmrtila 19 lidí, dvě těla obětí se dosud nenašla, pátrání po nich bylo uzavřeno. On sám skončil s vážnými zraněními v nemocnici, měl popáleniny 3. stupně na 80 procentech těla. Po třech týdnech v umělém spánku se probral, jeho první slova patřila záchranářů. „Děkuju,“ vzkázal jim. Zprávu přinesl deník Daily Mail.

Mladík je při vědomí, nicméně každých pár dní musí podstoupit náročné transplantace kůže, zůstává na jednotce intenzivní péče v nemocnici v Aucklandu. Chvíle při vědomí mu zpříjemňují rodiče, Janet a Steve Milbankovi. Mluvit je pro něj složité, nicméně jeho rodiče přetlumočili místními tisku jeho první vzkaz. Jedná se o poděkování záchranářům, lékařům a personálu nemocnice.

Video  Výbuch sopky: Řada mrtvých a zraněných, evakuace turistů na Novém Zélandu  - Reuters, Foto: Reuters, ČTK / AP - George Novak
Video se připravuje ...

„Celá rekonvalescence bude dlouhá a náročná, Jakeovi zbylo jen minimum vlastní nepoškozené kůže. Lékaři každých pár dní kontrolují kožní štěpy, které mu implantovali. Dohlížejí, aby nedošlo k infekci,“ vysvětlila tisku Milbanková. Doplnila také, že její syn podstupuje hyperbarickou kyslíkovou terapii a fyzioterapii, aby neztratil schopnost pohybu.

Rodiče se přidali: Všem děkujeme

„Je si vědom toho, co se stalo a co konkrétně se mu stalo, ale snaží se být pozitivní,“ dodala matka. Lékaři jsou prozatím s průběhem jeho léčby spokojeni, také Milbankovi uvedli, že je překvapuje rychlost rekonvalescence jejich syna.

„Víme, že jsme teprve na začátku, že to bude ještě dlouhá cesta. Žijeme ze dne na den, ani po více než třech týdnech není úplně mimo nebezpečí,“ sdělil tisku Steve Milbank.

„Obrovské díky patří všem, kteří se podíleli na záchraně Jakea a ostatních. Kapitánovi, co se vrátil na ostrov, záchranářům a pilotům vrtulníku, kteří se tam vydali navzdory vysokému riziku, všem lékařům a nemocničnímu personálu. Jsme jim nesmírně vděčni za to, co pro Jakea a pro nás udělali a stále dělají,“ řekli Milbankovi.

Při záchraně rozhodovaly minuty

„Speciální poděkování patří kapitánovi Paulu Kingimu ze společnosti White Island Tours, který se vrátil na ostrov těsně po erupci a dostal z něho všechny, koho mohl. Stejně tak piloti, kteří na ostrov dorazili s vrtulníky. Jakékoliv zpoždění by pro zraněné bylo fatální. Vděční jsme rovněž australským specialistům na popáleniny, kteří jsou tady v nemocnici a starají se o Jakea,“ doplnili rodiče přeživšího.

„Jeho starší sestra mu dělá asistentku, včera s ním strávila celý den a z jeho mobilu rozesílala zprávy jeho přátelům. Jake tak aspoň nepřímo může komunikovat se svými přáteli,“ vypověděl Milbank. Rodiče se následně svěřili tisku s tím, jak těžké období prožívají.

„Bylo to hrozné, hlavně prvních pár dní, bylo to jako jízda na horské dráze. Řekli nám, že Jake je naživu, ale pak nám řekli, že klidně může umřít, jeho stav byl vážně kritický,“ uzavřela Milbanková.

Zobrazit celou diskusi