Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

K Česku se blíží tropická otrava z mořských ryb. Jed nezničí ani vaření, ani mrazení

  • Autor: ula - 
    3. 1. 2020
    05:10

    Nejčastější otrava, ke které dochází po konzumaci mořských ryb, nese název ciguatera. Nebezpečný jed produkují mikrořasy, kterými se ryby živí. Dosud se vyskytovaly v tropických a subtropických oblastech Pacifiku a Indického oceánu. Jenže v posledních letech se objevují i v mírných vodách u evropského pobřeží. Otrava z ryb už tak byla zaznamenána například ve Španělsku. Podle ministerstva zemědělství ČR se může ciguatera stát velkým světovým zdravotním problémem. Neléčená otrava může připomínat příznaky roztroušené sklerózy.

    Ciguatera je pravděpodobně nejčastější otrava, ke které dochází po konzumaci mořských ryb, které v sobě mohou hromadit ciguatoxin, jed produkovaný mikrořasami. V těle ryb se pak toxiny dostávají na talíř.

    Toxiny nezničí ani tepelné opracování, ani mrazení. Jsou bezbarvé, bez chuti a zápachu, což ztěžuje jejich odhalení. Nelze je tedy rozpoznat dříve, než se dostanou do lidského těla. Otravu lze tedy rozpoznat až při prvních příznacích.

    Tyto otravy se objevují především v tropických a subtropických oblastech Pacifiku a Indického oceánu a v tropickém Karibském moři, kde se tyto řasy vyskytují. V posledních letech se ale objevují i v mírných vodách u evropského a severoamerického pobřeží.

    „Exportem ryb do ostatních oblastí světa se však ciguatera může vyskytovat daleko od tropických oceánů, a může se tak stát vážným zdravotním problémem na světě,“ řekl Blesk Zprávám Vojtěch Bílý, tiskový mluvčí ministerstva zemědělství ČR.

  • 1.Jaké ryby jsou jedovaté?

    „Ciguatoxiny jsou hlavní toxiny, které se vyskytují nejčastěji u těch druhů ryb (tzv. ciguaterních ryb, primárně způsobujících ciguateru), které žijí v oblastech korálových útesů, nejčastěji u dna. Obecně nelze konstatovat, že určité ryby jsou jedovaté, nebo nejedovaté. Jejich toxicita se může rychle zvýšit např. v důsledku výskytu květu dinoflageláty,“ vysvětluje Bílý.

    Z ryby se na talíři může stát riziková pochoutka. (Ilustrační foto) Z ryby se na talíři může stát riziková pochoutka. (Ilustrační foto) | Markéta Malá

  • 2.Otrava v Evropě

    AESAN, španělská asociace pro bezpečnost potravin a výživu, uvedla ve své studii, že se během posledních deseti let počet případů ciguatery v Evropě zvýšil o 10 procent. Počet otrav stoupá hlavně ve Španělsku.

    Podle odborníků může být nárůst způsoben cestováním, oteplením vod v důsledku klimatických změn či dovozem potravin.

    „Z tohoto důvodu uzavřel Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) v roce 2016 rámcovou dohodu o partnerství se Španělskem, zastupujícím skupinu 13 organizací z šesti zemí EU, v rámci které bude finančně podporovat realizaci projektu „Charakterizace rizik spojených s otravou ciguatera v Evropě“ (EuroCigua),“ vysvětluje Bílý s tím, že výsledky by měly být známé letos na podzim. 

    Hlavními cíli je zmapovat výskyt otrav ciguatera v Evropě a provést jejich epidemiologickou charakteristiku, zhodnotit přítomnost ciguatoxinu v potravinách a životním prostředí v Evropě.

    Z ryby se na talíři může stát riziková pochoutka. (Ilustrační foto) Z ryby se na talíři může stát riziková pochoutka. (Ilustrační foto) | Profimedia.cz

  • 3.Příznaky jako u roztroušené sklerózy

    Udávané příznaky otravy jsou velmi různorodé:

    • Trávicí: bolest břicha, zvracení, prudký průjem, dehydratace
    • Kardiovaskulární: nepravidelný pulz, nízký krevní tlak, bradykardie
    • Neurologické: alodynie, svědění, dysestézie, brnění v končetinách
    • Jiné: celková slabost, bolesti svalů a kloubů, bolest hlavy, závratě, třes, nadměrné pocení

    Není-li včas zahájena vhodná léčba, neurologické potíže někdy neodezní a mohou připomínat příznaky roztroušené sklerózy.

  • 4.Pozor na rizikové oblasti a rybí vnitřnosti

    Nákaze ciguaterou lze předcházet. Jako prevence otravy se podle odborné literatury doporučuje:

    • nekonzumovat ryby pocházející z teplých vod v oblastech útesů, zvláště pak ty, o nichž je známo, že mohou být toxické, a dále mořské ryby (např. barracudy a makrely), pro něž jsou tyto ryby potravou,
    • nekonzumovat žádné ryby z oblastí, které jsou známým zdrojem toxických ryb,
    • zcela vyloučit úhoře, zvláště pokud se nezná oblast, ze které pochází,
    • nekonzumovat větší masožravé ryby (např. nad 2,5 kg),
    • konzumovat pouze malé porce (do 50 g) jakékoliv ryby, pokud se konzumuje poprvé,
    • nekonzumovat rybí vnitřnosti, hlavy, kůže a jikry
    • pokud rádi rybaříte, vyhněte se oblastem s výskytem mikrořas.

    Z ryby se na talíři může stát riziková pochoutka. (Ilustrační foto) Z ryby se na talíři může stát riziková pochoutka. (Ilustrační foto) | profimedia.cz

1Drobena ( 3. ledna 2020 06:38 )

Není nic jednodušího,než sem ten sajrajt nevozit!!

Zobrazit celou diskusi