Nejčastější otrava, ke které dochází po konzumaci mořských ryb, nese název ciguatera. Nebezpečný jed produkují mikrořasy, kterými se ryby živí. Dosud se vyskytovaly v tropických a subtropických oblastech Pacifiku a Indického oceánu. Jenže v posledních letech se objevují i v mírných vodách u evropského pobřeží. Otrava z ryb už tak byla zaznamenána například ve Španělsku. Podle ministerstva zemědělství ČR se může ciguatera stát velkým světovým zdravotním problémem. Neléčená otrava může připomínat příznaky roztroušené sklerózy.
Ciguatera je pravděpodobně nejčastější otrava, ke které dochází po konzumaci mořských ryb, které v sobě mohou hromadit ciguatoxin, jed produkovaný mikrořasami. V těle ryb se pak toxiny dostávají na talíř.
Toxiny nezničí ani tepelné opracování, ani mrazení. Jsou bezbarvé, bez chuti a zápachu, což ztěžuje jejich odhalení. Nelze je tedy rozpoznat dříve, než se dostanou do lidského těla. Otravu lze tedy rozpoznat až při prvních příznacích.
Tyto otravy se objevují především v tropických a subtropických oblastech Pacifiku a Indického oceánu a v tropickém Karibském moři, kde se tyto řasy vyskytují. V posledních letech se ale objevují i v mírných vodách u evropského a severoamerického pobřeží.
„Exportem ryb do ostatních oblastí světa se však ciguatera může vyskytovat daleko od tropických oceánů, a může se tak stát vážným zdravotním problémem na světě,“ řekl Blesk Zprávám Vojtěch Bílý, tiskový mluvčí ministerstva zemědělství ČR.
Není nic jednodušího,než sem ten sajrajt nevozit!!