Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Peklo v Austrálii pomohou zkrotit další Novozélanďané: Lesk a bída premiérů

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
3. ledna 2020
19:35

Oba australské státy Victoria a Nový Jižní Wales, které jsou nejvíce postižené rozsáhlými požáry, vyhlásily stav nouze. Námořnictvo zahájilo evakuaci tisíců lidí, které před Silvestrem uvěznily plameny na plážích. Situace v zemi je kritická, vyčerpaným hasičům se už několik měsíců nedaří dostat oheň pod kontrolu. Nové posily do země posílá premiérka sousedního Nového Zélandu Jacinda Ardernová, jedná se už o druhou jednotku, kterou Australanům poskytla. Za svou akci sklidila obrovskou pochvalu, oproti tomu australský premiér Scott Morrison je terčem kritiky, domácí hasiči mu dokonce odmítají potřást rukou, uvedl deník Daily Mail.

Ardernová oznámila, že do Austrálie vyšle 22 hasičů, připojí se ke svým krajanům, kteří už k sousedům odjeli dříve. K hasičům odjedou i odborníci z agentury na zvládání krize. Premiérka se tak rozhodla, když mohutný kouř z australských požárů zahalil pobřeží Jižního ostrova.

Video  Děsivé požáry v Austrálii  - Hasiči Nový Jižní Wales/Fire and Rescue NSW
Video se připravuje ...

Australský tisk i lidé její krok ocenili. „Takhle se chová pravý lídr,“ chválí Ardernovou novináři. „Stojíme při Austrálii. Už takhle z dálky je to devastující pohled, můžu si jen představovat, jak hrozné je to zažívat naživo. Příští týden se vydá do Austrálie dalších 22 hasičů, kteří se připojí ke svým 150 kolegům, kteří v Austrálii jsou již od října,“ uvedla Ardernová na svém facebooku.

Australané: Děkujeme, Jacindo!

„Austrálie stála po našem boku při těch nejhorších okamžicích roku 2019, jejich podporu jim musíme oplatit,“ dodala premiérka. „Děkujeme vám za vaši pomoc a váš soucit, hledíme přes moře na Nový Zéland a závidíme jim jejich premiérku,“ komentovala rozhodnutí Ardernová jedna uživatelka twitteru.

„Děkujeme Jacindo, možná bys mohla poslat nějaké rady našemu premiérovi, jak má vládnout v době krize. Přejeme si mít lídra, jako jsi ty,“ přidal se další. Ardernová nechtěně přilila olej do ohně, Morrison je v poslední době pod palbou ostré kritiky. Například při čtvrteční návštěvě města Cobargo zničeného požárem to schytal od místních a musel z obce urychleně odjet.

Hasič odmítl premiérovi potřást rukou

Australané svému premiérovi nejvíce zazlívají, že v době katastrofy odjel na dovolenou na Havaj. „Není tu vítán, měl by se za sebe stydět,“ spílali mu lidé. Hasiči z Cobarga dokonce Morrisonovi odmítli podat ruku. „Nemyslím si, že si s vámi chci potřást rukou,“ komentoval jeden z hasičů. Premiér nakonec muže sám uchopil za ruku, ale hasič od Morrisona odešel.

„Řekněte mu, že se omlouvám, jsem si jistý, že byl jen unavený,“ reagoval na trapný moment Morrison. „Unavený? Přišel o dům,“ vysvětlili další hasiči. Mezitím se australské námořnictvo zapojilo do evakuace zhruba čtvrtiny ze 4000 lidí uvězněných na pláži obklopené požáry ve městě Mallacoota na jihovýchodě Austrálie.

Evakuace lidí, kteří uvízli na pláži v Mallacootě. Evakuace lidí, kteří uvízli na pláži v Mallacootě. | ČTK/AP/LSIS Shane Cameron

Armáda turisty i místní, kteří na pláž v Mallacootě utekli před rozsáhlými požáry v pondělí, vyzvedla za pomoci menších člunů a převezla je na dvě lodi - MV Sycamore a HMAS Choules. Plavidla je během 16hodinové cesty převezou do přístavu v metropolitní oblasti Melbourne. Evakuace byla dobrovolná, do čtvrtka večer se k ní přihlásilo 963 lidí, několik dalších osob se oblast rozhodlo opustit dnes ráno.

Evakuace lidí uvězněných na pláži

Větší z obou lodí, HMAS Choules, má „několik stovek lůžek“, citovala BBC velitele Scotta Houlihana. V případě zájmu dalších lidí se loď může vrátit. Lidé si na plavidlo mohli vzít i své domácí mazlíčky.

Austrálie se s ničivými požáry potýká již několik týdnů. Shořelo přes pět milionů hektarů půdy, což je oblast větší než Slovensko, nejméně 18 lidí zemřelo a jenom ve státě Nový Jižní Wales shořelo 1365 domů.

Kouř z lesních požárů podle agentury AFP obtěžuje také obyvatele největších australských měst, Sydney a Melbourne, vítr ho ve čtvrtek odnesl přes Tasmanovo moře i na 2000 kilometrů vzdálený Nový Zéland.

Úřady v pátek vyzvaly obyvatele zasažených států Viktorie a Nový Jižní Wales, aby se z rizikových oblastí co nejrychleji evakuovali. Od soboty se totiž očekává zvýšení teploty a silný vítr, který může vést k dalšímu šíření ohně.

Stále je čas utéct

Premiér státu Viktorie Daniel Andrews vyhlásil stav nouze v oblastech, kde bydlí zhruba 100 tisíc lidí, a úřady je vyzvaly, aby využili krátkého ochlazení a oblast opustily. „Tohle je vaše příležitost utéct,“ varoval obyvatele Viktorie Andrew Crisp z vedení místní agentury pro řešení krizových situací. Podle něj se obyvatelé státu nemohou spoléhat jen na své štěstí, nové požáry se mohou rozhořet už dnes.

„Ještě stále je tu šance odejít,“ vyzvala v podobném duchu občany premiérka Nového Jižního Walesu Gladys Berejiklianová. „Pokud nemusíte v oblasti zůstat, odejděte! Ta možnost tu nebude napořád,“ uvedla Berejiklianová.

Zobrazit celou diskusi