Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pověrčivý muž si chtěl „pojistit“ první let. Na mince štěstí v motoru ale doplatil

Letadlový motor (ilustrační foto)
Letadlový motor (ilustrační foto)  (Autor: Reuters)
Autor: Darina Jíchová - 
3. ledna 2020
18:25

Lu Čchao (28) si chtěl loni zřejmě „pojistit“ svůj vůbec první let letadlem. A do motoru stroje vhodil čínské mince štěstí. Turbínu ale poškodil, let byl zrušen a Lu zatčen. Ke svému činu se přiznal, ve vazbě ale strávil 10 dní a musí zaplatit pokutu ve výši 390 tisíc korun, informovala stanice BBC.

Lu se únoru 2019 chystal na svůj první let, měl cestovat na palubě nízkonákladové společnosti Lucky Air z východočínského letiště An-čching. Pověrčivý muž se ale bál, proto se rozhodl, že si zajistí šťastný let, a když procházel kolem letadlového motoru zavěšeného na křídle, hodil do něj hrst mincí štěstí.

Lu se kaje: Tohle nedělejte

Popadaných mincí si všimla jedna z letušek a okamžitě nechala udělat kontrolu motoru. Ukázalo se, že se Lu svým „šťastným“ hoden trefil mezi hřídele motoru a poškodil je. Let byl následně z bezpečnostních důvodů zrušen. Lu se ke všemu přiznal a zatkla ho policie, ve vazbě strávil 10 dní.

V červenci stanul před soudem, ale znění rozsudku bylo zveřejněno teprve tento týden. Číňan bude muset zaplatit pokutu 390 tisíc korun, způsobená škoda byla ale vyšší. Zástupci nízkonákladovky Lucky Air uvedli, že oprava vyšla na 400 tisíc korun. Lu vzkázal ostatním pověrčivým a bojácným pasažérům, aby radši do motorů nic neházeli.

tomlk007 ( 4. ledna 2020 08:38 )

omluvte mne,nedostal jsem včas prášky na hlavu a tak tu píši pítchoviny

Zobrazit celou diskusi