Desítka podnapilých „vítačů“ nového roku si udělala prostor pro pyrotechnickou exhibici jen pár metrů od místa, kde žije 11 psů, 130 koček, ovce a prasata. „Požádal jsem je, aby se přesunuli jinam, ale vysmáli se nám. Jaký stres prožívala zvířata, to jim bylo jedno,“ řekl Blesk.cz Marek.

Společně s Alžbětou ucpali okna do ulice matracemi a dekami, ale nebylo to nic platné. „Síla detonací jen pár metrů od zdi, za kterou prožívala naše zvířata stres, byla neuvěřitelná. Nepomohly prosby ani výhrůžky. Tahle skupinka si prostě chtěla užít oslavy a nebrala na nikoho a na nic ohled,“ kroutí hlavou Blaško.

Když série explozí neustávala, zavolal na policii. Než hlídka dorazila, rozdivočelí „pyrotechnici“ zmizeli. Zůstal jen nepořádek na silnici a před okny útulku.

Video
Video se připravuje ...

Krutá zábava, odpalovali dělbuchy u zvířecího útulku. Marek Blaško

Pomsta za výzvu?

Paradoxně o den dříve zveřejnili Marek a Alžběta na facebooku apel, aby lidé slavili bez pyrotechniky. „Někteří lidé tomu říkají zábava, ale ubližuje to domácím, hospodářským i volně žijícím zvířatům. Škodí to životnímu prostředí, seniorům, dětem i citlivým povahám, způsobuje to také škody na majetku,“ stojí v textu.

„Chápu, že se lidé chtějí bavit, ale mohli si vybrat jiné místo. Nevím, co si o tom mám myslet. To samé nám provedli už před rokem,“ tvrdí Marek, který po otřesném zážitku usiluje o schůzku se starostou Bučovic.

„Tím, co se stalo o silvestrovské noci před útulkem v místní části Marefy, se zabýváme. Momentálně provádíme šetření průběhu události,“ sdělila mluvčí radnice v Bučovicích Martina Hašková.

Diskuze na facebooku

Případ z Maref a zveřejnění videa z okolí útulku po silvestrovské noci vyvolalo bouřivou reakci na sociálních sítích s více než 130 komentáři. 

„Z mého pohledu je právě toto ten největší problém. Ne ohňostroje jako takové, ale nezodpovědnost a bezohlednost spousty lidí, kteří nejsou schopni ani ochotni přijmout, že by měly být nějaké hranice. Že nelze střílet ohňostroje, kde je napadne, že může mít tragické následky je někomu házet pod nohy,“ napsala například Hana.

„Je to moc obdivuhodný, že se někdo stará o nemocný zvířata. Měli bychom je všichni podpořit a poděkovat jim. Pyrotechniku tam může odpalovat fakt jen naprostý omezenec,“ míní Martina.

Někteří pisatelé se také přimlouvají za vymezení jasných pravidel pyrotechnických radovánek na veřejnosti.