Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Těžké časy pro kuřáky. Cigarety zdražují kvůli daním a do toho konec mentolek v Evropě!

Autor: Jakub Tomek - 
6. ledna 2020
06:10

Zdražením cigaret kvůli vyšší spotřební dani to nekončí. Od 20. května nekoupíte v rámci celé EU mentolové cigarety nebo tolik oblíbené „práskačky“. Podle trafikantů si bez nich den neumí představit skoro třetina všech kuřáků.

Co utnulo mentolkám tipec? V květnu vstoupí v platnost evropská směrnice z roku 2014, která zakazuje jakýkoliv prodej cigaret a tabáku s příchutí. A takzvané přechodné období, do kdy se měli výrobci a prodejci připravit na zákaz, skončí 20. května. Poté už v trafikách na mentolovou krabičku „hřebíčků do rakve“ nenarazíte. Důvod? Právě různé příchutě dělají kouření lákavé pro děti a ženy.

Očekává se proto, že s jejich koncem na trhu jedna skupina kouřit nezačne a druhá přestane. Jenže… zákaz EU se netýká například zahřívaných tabákových výrobků, které začínají být IN. Výrobci se proto připravují, že právě na ty budou lákat milovníky mentolu.

Mentolky jinak

„Máme v prodeji už nyní výrobky, které zůstanou v nabídce i po 20. květnu. Ať už to je elektronická cigareta nové generace, nebo cigarilla, oboje s mentolovou i ovocnou příchutí,“ napsal Blesku Jiří Hauptmann ze společnosti JT International.

A podobně se pro Blesk vyjádřil i Tomáš Tesař ze společnosti British American Tobacco. „Očekáváme, že mnoho stávajících kuřáků by mohlo přejít právě na naše zařízení na zahřívání tabáku a náplně s příchutí a klikací kapslí s příchutí mentolu a lesních plodů,“ napsal s tím, že podle jeho společnosti dosahuje tržní podíl klikacích cigaret přibližně 13 procent.

Hrozí pašování

Tabákoví výrobci si navíc myslí, že zákaz povede k dalšímu pašování. „Před dvěma lety to byla asi 4 procenta a v současnosti už 10 procent. Například v Ostravě dosahuje již v současnosti konzumace nezdaněných produktů až dvacetiprocentního podílu,“ řekl Blesku Tesař.

Souhlasí také trafikanti. „My jako trafikanti máme z toho prodeje tak dvě nebo tři procenta, ale největší výpadek bude na daních, protože lidé budou pašovat z Ukrajiny nebo Ruska,“ myslí si Roman Slavík z Českomoravského sdružení trafikantů. Naopak adiktologové bruselskému zákazu nadšeně tleskají…

Děti rády mentol

To, že jsou mentolové a klikací cigarety oblíbené, ví i neznámější odpůrkyně kouření profesorka Eva Králíková z 1. LF UK a VFN. „Děti mají mentolovou chuť rády. Mentolky se také kouří intenzivněji než cigarety bez mentolu, tedy kouře se vdechne více a hlouběji, protože mentol potlačuje jeho dráždivost. Kuřák má tak pocit, že vdechuje chladný a čistý vzduch, ačkoli pravý opak je pravdou,“ vysvětlila pro Blesk a pozastavila se nad tím, proč se může v jiných tabákových výrobcích mentol používat i nadále.

Kdy zdraží cigarety?

Kvůli vyšší spotřební dani má letos krabička cigaret zdražit v průměru o 12 korun. Na cenách to bude vidět od března. To skončí přechodné období, během něhož budou k dispozici tabákové nálepky s novými cenami. Do června se pak budou ještě doprodávat zásoby se »starými«, čti nynějšími, cenami.

Jihomoravští celníci zadrželi Bulhara s 29 kartony cigaret. Jihomoravští celníci zadrželi Bulhara s 29 kartony cigaret. | Celní správa

Kolik můžeme dovézt do Česka tabáku ze zemí mimo EU?

Budete-li po zákazu mentolek na dovolené třeba v Srbsku či na Ukrajině a uvidíte své oblíbené „práskačky“, pozor, nemůžete si jich domů do ČR dovézt neomezené množství. Tyto limity uvádí Celní správa:

Od cla, DPH a spotřební daně je osvobozeno:

a) 200 cigaret

b) 100 doutníčků do 3 gramů

c) 50 doutníků

d) 250 g tabáku ke kouření

Poznámka: Každé množství v jednotlivých písmenech znamená 100 procent povoleného množství. Nelze tak dovézt současně vše. Je ale možné kombinovat výrobky. Například občan může dovézt 100 cigaret a 50 doutníčků do 3 gramů. Množství se navíc vztahuje jen na dospělou osobu.

Zdroj: Celní správa

dr.x.crement ( 6. ledna 2020 10:14 )

Na Slovensku mají oddělenou kuřáckou a nekuřáckou část restaurace.Ovšem do nekuřácké části se dostaneš,až projdeš tou kuřáckou.
Jinak je kouření totální pakárna,kuřákům smrdí celé tělo...............

Amant ( 6. ledna 2020 09:19 )

Dva Suli.ni l, se sešli. Já vím, vy radši kouříte ptáky

KC44 ( 6. ledna 2020 08:25 )

CHCIPNI klone s celou familií

Melberi ( 6. ledna 2020 08:00 )

Je to droga jako každá jiná. Vznikne závislost (zhruba už po týdnu) a vezete se. Velmi silná závislost! A za velmi krátkou dobu. Asi by to nemělo existovat vůbec. Jinak kuřáků je mi líto. Chce to přestat, úplně, a za 3 měsíce jsou jednou nohou venku. Za rok až dva obouma nohama. Good luck kuřáci!

KC44 ( 6. ledna 2020 07:50 )

Naprosty souhlas horalysa!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa