Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tisíce lidí přišly o střechu nad hlavou. V Jakartě po záplavách bivakují pod igelity

Autor: ČTK - 
4. ledna 2020
10:10

Počet mrtvých po záplavách a sesuvech půdy, které na přelomu roku zasáhly indonéskou metropoli Jakartu a okolí, stoupl na nejméně 53. Téměř 175.000 lidí zůstává bez přístřeší, uvedla agentura Reuters. Záplavy z přelomu roku patří mezi nejextrémnější od roku 1866, od kterého se tyto údaje sledují, uvedla Meteorologická, klimatologická a geofyzikální agentura (BMKG).

„Počet mrtvých stoupl na 53 osob, jedna osoba se stále pohřešuje,“ uvedl mluvčí úřadu pro zmírnění katastrof Agus Wibowo. Předchozí bilance činila 43 obětí.

Záplavy způsobily chaos v částech největšího města jihovýchodní Asie. V některých oblastech nefunguje elektřina a nejezdí vlaky. Televizní záběry ukazovaly, jak voda zaplavuje části Jakarty, a blátem pokrytá auta, některá navršená na sobě.

Obyvatelé se pomalu začali vracet do svých vyplavených domovů, uklízí a snaží se ze svého majetku zachránit, co se dá, uvedla agentura Kjódó. Někteří prodejci nábytku či čistírny nabízejí slevy, aby pomohli zasaženým postavit se zpátky na nohy.

BMKG varovala, že změny klimatu zvyšují riziko extrémního počasí a silné srážky mohou trvat až do poloviny února. Jejich vrchol očekává v období od 11. do 15. ledna.

V Jakartě a okolí bydlí více než 30 milionů lidí. Město v období dešťů čelí povodním pravidelně. Současné záplavy úřady podle počtu obětí označují za nejhorší od roku 2007.

Zobrazit celou diskusi