V kategorii komedie nebo muzikál získal cenu film Tenkrát v Hollywoodu Quentina Tarantina, který byl oceněn i za scénář a za herecký výkon Brada Pitta ve vedlejší roli.

Ceny Zlatý glóbus uděluje Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (HFPA) a bývají filmaři považovány za dobrý ukazatel šancí pro pozdější vyhlašování Oscarů.

Zlatý glóbus pro nejlepšího herce v dramatu dostal Joaquin Phoenix za hlavní roli ve filmu Joker. Mezi herečkami zaujala nejvíce Renée Zellwegerová, která ztvárnila herečku a zpěvačku Judy Garlandovou ve snímku Judy.

Favorit dostal studenou sprchu

Laura Dernová získala ocenění za vedlejší roli v dramatu Manželská historie, které vstupovalo do dnešního klání s největším počtem šesti nominací, proměnilo však jen jednu z nich. Irčan měl nominací pět a nakonec neuspěl ani jednou.

V kategorii nejlepší herec a herečka v komedii uspěli Taron Egerton jako protagonista životopisného snímku o zpěváku Eltonu Johnovi Rocketman a rapperka vystupující pod pseudonymem Awkwafina za roli ve snímku The Farewell (Sbohem).

Nedělejte Gretu, prosím

Letošní 77. ročník Zlatých glóbů začal plamennou řečí moderátora Rickyho Gervaise, který filmové tvůrce vyzval, aby se při přebírání cen na pódiu nepouštěli do politických témat. "Nejste tu od toho, abyste veřejnost o čemkoli poučovali, o skutečném světě nic nevíte. Většina z vás strávila ve škole méně času než Greta Thunbergová. Takže pokud vyhrajete, přijďte sem nahoru, svou malou cenu si převezměte, poděkujte svému agentovi a Bohu a pak zase vypadněte," řekl publiku v nadsázce britský komik.

Černobyl, Parazit i Yetti

Slavnostní večer v kalifornském Beverly Hills odstartoval udělováním ocenění v televizních kategoriích, kde uspěly například seriály Boj o moc, Potvora a Černobyl. Cenu za neanglicky mluvený film dostal jihokorejský snímek Parazit, mezi animovanými filmy zvítězil Hledá se Yetti a cena za nejlepší píseň putuje tvůrcům životopisného dramatu o zpěváku Eltonu Johnovi Rocketman.

Fotogalerie
72 fotografií