Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Třetina českých „závisláků“ chce seknout s nikotinem. Předsevzetí dodrží jen zlomek

Autor: ČTK, sova - 
6. ledna 2020
20:21

Třetina českých kuřáků chce podle průzkumu agentury SC&C letos přestat kouřit, dali si to jako novoroční předsevzetí. Dvě třetiny ze všech dotazovaných kuřáků se chtějí zlozvyku zbavit aspoň výhledově, informovala agentura v tiskové zprávě. Podle odhadů kouří čtvrtina Čechů starších 15 let. Celospolečenské náklady kouření jsou zhruba 100 miliard korun za rok.

Hlavním důvodem, proč chtějí lidé přestat s kouřením, je vysoká cena cigaret, následovaná zdravotními riziky. Cena cigaret podle průzkumu vadí i těm, kteří s kouřením přestat nechtějí. Zdravotní potíže připustilo asi 41 procent kuřáků.

Z těch dotazovaných, kteří chtějí s kouřením přestat, to plánuje 35 procent stihnout ještě v lednu. Každý třetí kuřák by rád s cigaretami skoncoval ze dne na den bez jakékoliv náhrady, což je podle odborníků velmi obtížné a úspěšnost je jen v řádu procent. Patnáct procent chce přestávat postupně a stejný podíl kuřáků chce klasické cigarety nahradit nějakou z alternativních forem.

„Náhradní droga“ bývá nejúspěšnější metodou

„Z pohledu léčby závislostí jsou nejúspěšnější přístupy, které mají ve své nabídce takzvanou substituční terapii, tedy náhradní drogu. Rizikové je, když se nikotin dostává do těla spolu se zplodinami způsobenými spalováním,“ přibližuje rizika tabákových produktů a možnosti odvykání ředitel think tanku Racionální politika závislostí a bývalý národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Účastníci průzkumu vybírali, jakým alternativám ke klasickým cigaretám by dali přednost, zvolit mohli i více než jednu. Zhruba 36 procent vybralo žvýkačky dodávající nikotin, 35 procent náplasti, 32 procent pastilky. Elektronické cigarety uvedlo 30 procent, zahřívaný tabák 27 procent.

Téměř pětina úmrtí v ČR se podle odhadů připisuje kouření cigaret. Podle odborníků způsobuje 14 typů rakovin a desítky dalších onemocnění. Zhoršuje například stav srdce a cév, jejich onemocnění jsou v Česku nejčastější příčinou úmrtí. V průměru si kuřáci zkracují život nejméně o deset let.

Odvykání bez pomoci lékařů či odborníků na závislosti, adiktologů, má většinou malou úspěšnost. Abstinenční příznaky mohou zmírnit léky, které ale nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Na den stojí podle odborníků zhruba tolik, co jedna krabička cigaret. Zdravotní pojišťovny na léčbu přispívají až 4000 korun za rok.

Náklady na kouření cigaret pro systém veřejného zdravotního pojištění jsou podle odhadů kolem 100 miliard korun ročně. Výběr daní z tabáku tyto náklady nepokrývá.

Zobrazit celou diskusi