Dva kamarádi bez domova si v Ostravě sehnali v dubnu 2018 sáček se syntetickou „trávou“ a notně posilnění vínem ji společně kouřili. „Nevěděl jsem, že nejde o klasickou trávu,“ tvrdil po celou dobu obžalovaný Lukáš M. Trval i na tom, že drogu sehnal Jakub S. někde na Stodolní ulici.

Droga má ale smrtící účinky v kombinaci s alkoholem, přezdívá se jí zombie droga, protože z uživatelů dělá bezvládné loutky. Do Ostravy se údajně dostala z Polska. Takřka okamžitě po vykouření obsahu plastového sáčku „poslala“ oba muže do bezvědomí.

Smrtící mix

Jakub S. byl nalezen v době příjezdu lékařů již bez známek života, Lukáše M. se jim ještě podařilo oživit.

Lukáše nejspíše zachránilo to, že měl v krvi „jen“ 3,14 promile alkoholu, zatímco Jakub ještě o celou promile více! Na něj tak měla látka fatální vliv.

Pod spodní hranicí sazby

Lukáš M. si rozsudek 8 let vyslechl v slzách. Jeho čin byl kvalifikován jako nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, přičemž způsobil jiné osobě smrt.

Rozsudek ostře rozdělil obžalobu a obhajobu. Zatímco podle soudu i žalobce Davida Bartoše musí nést Lukáš M. za svůj čin zodpovědnost, obhajoba rozsudek považuje za nezákonný.

„Soud je toho názoru, že lze celou věc považovat za nešťastnou, proto udělil trest pod spodní hranicí trestní sazby,“ okomentoval osmiletý trest soudce. Hrozilo mu dokonce až 18 let.

Obhajoba: Zpozdili se lékaři!

Rozsudek nepříjemně překvapil obhájce Petra Langera. „S rozsudkem nesouhlasím vůbec. Šlo o dlouholeté kamarády, kteří marihuanu kouřili pravidelně, vůbec netušili, jak jim ta látka ublíží,“ řekl Langer.

Poukázal i na údajné zpoždění posádky záchranářů, která měla dorazit až 22 minut po oznámení. Při včasném příjezdu mohli podle něj zachránit také Jakuba S. Pochybení lékařů či operátorky tísňové linky se ale podle soudu neprokázalo.

Obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou pro případné odvolání. Případ se může dostat k Vrchnímu soudu v Olomouci.

VIDEO: Policistka Gabriela Pokorná hovořila v září 2018 o aktuálním stavu pátrání v kauze zabijácké drogy na Ostravsku.