Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrt íránského generála pocítí i Češi. Benzin a nafta podraží, tvrdí experti

Autor: ČTK, sova - 
6. ledna 2020
16:56

Geopolitické pnutí na Blízkém východě, způsobené především eskalací konfliktu mezi Íránem a Spojenými státy, zvýší v nejbližších týdnech cenu pohonných hmot Česku. Jednorázového a prudkého nárůstu se však motoristé obávat nemusejí. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. Důvodem je podle nich růst cen ropy, způsobený děním v regionu v závěru minulého a na začátku aktuálního týdne.

Co se týká dopadu na ceny pohonných hmot, tak s ohledem na skokový nárůst ropy Brent na začátku letošního roku lze počítat s průměrným růstem cen na čerpacích stanicích o 30 až 40 haléřů. Výrazné zdražení na čerpacích stanicích by se uskutečnilo pouze v případě, že by geopolitická rizika na Blízkém východě dále eskalovala a cena ropy Brent zamířila výrazněji nad hladinu 70 dolarů,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Ceny ropy Brent v pondělí ráno stoupla nad 70 dolarů za barel. Růst navázal na páteční zvýšení cen ropy o více než tři procenta. Mohla za něj zpráva, že američtí vojáci v noci na pátek u letiště v Bagdádu zabili velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásema Solejmáního, kterého Washington spojuje mimo jiné s plánováním teroristických útoků proti Spojeným státům.

Vyšší ceny se u nás projeví v řádu týdnů

Konflikt na Blízkém východě by také mohl ohrozit dodávky ropy. Region se na celosvětové produkci ropy podílí téměř polovinou a zhruba pětina celosvětových dodávek prochází Hormuzským průlivem.

Podle nejaktuálnějších dat společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje, stojí litr benzinu Natural 95 průměrně 32 korun a litr nafty 31,69 koruny.

„Pokud by se cena ropy udržela mírně nad 70 dolary za barel, znamenalo by to zdražení benzinu zhruba o korunu na litr. Pohyb u cen nafty je obyčejně menší, takže by šlo o zhruba 80 haléřů,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Luboš Růžička. Doplnil, že přenos vyšších cen ropy do tuzemských cen benzinu a nafty je poměrně rychlý a nastane vždy v řádu několika týdnů.

Protesty kvůli zabití íránského generála Kásema Solejmáního v Iráku (6. 1. 2020) Protesty kvůli zabití íránského generála Kásema Solejmáního v Iráku (6. 1. 2020) | ČTK/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Hlavní ekonom společnosti Natland Petr Bartoň ČTK v pondělí řekl, že světové trhy reagují spíše na zvýšení nejistoty než na skutečně zhoršené vyhlídky na dodávky ropy. „Prudkého zdražení se není třeba bát. V Česku se ceny pohnou mnohem méně než například v USA, neboť u nás zhruba 40 procent ceny tvoří fixní spotřební daň. Ostatní náklady (rafinérie, transport) se také nezmění. Současný nárůst ceny ropy o 2,5 procenta tak při ceně benzinu 32 Kč odpovídá pouze zhruba 35 haléřům na litr,“ dodal.

ma-o ( 6. ledna 2020 17:37 )

Jakmile se někde v médiích objeví zpráva, že hrozí zdražení pohonných hmot, tak to je povel pro pumpaře, není důvod, ale preventivně zdražíme a vůbec to není kartelová dohoda, jen máme ty ceny jak přes kopírák.

pfoto1 ( 6. ledna 2020 17:22 )

Tady raději ani neotevřou diskusi, aby nikdo nemohl napsat, že to byli žoldáci a okupanti
http­s://ww­w.bl­esk.cz­/cla­nek/zp­ravy-udalos­ti/630­754/zol­daci-a-okupanti-urazel-muz-padle-ceske-vojaky-hrozi-mu-15-let-natvrd­o.ht­ml?ut­m_sou­rce=ww­w.sez­nam.cz­&utm_m­edium=z-boxi­ku&ut­m_cam­paig­n=nu­ll

Zobrazit celou diskusi