Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi v Iráku v ohrožení? Na misi zůstávají. Slováci stahují 7 mužů, část i Němci

Aktualizováno -
7. ledna 2020
14:54
Autor: ČTK, simao - 
6. ledna 2020
21:51

Čeští vojáci i přes napjatou situaci po americkém atentátu na generála Solejmáního dál zůstávají v Iráku. Nic na tom nemění ani to, že zemi opustilo sedm slovenských vojáků a část Němců se na to chystá. Čeští vojáci zůstávají na svých základnách, kde jsou přijata opatření k zajištění maximální bezpečnosti, řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) upozorňuje, že Česko situaci na Blízkém východě sleduje. A situace českých vojáků a policistů se řeší.

Česko koordinuje své kroky s dalšími spojenci v NATO, upozornil mluvčí Pejšek. Zato Německo dnes oznámilo, že z bezpečnostních důvodů část vojáků z Iráku stáhne a přesune do Jordánska a Kuvajtu, sedm vojáků mimo Irák dočasně přesunulo také Slovensko.

„U nás se nic nemění. Čeští vojáci zůstávají na místě v prostoru operace. Jsou na základnách, kde jsou přijata příslušná opatření k zajištění maximální bezpečnosti,“ uvedl Pejšek.

Hamáček: Situaci sledujeme

„Aktuálně řešíme situaci našich vojáků a policistů, kteří jsou na místě. Probíhá vyhodnocování. Budeme jednat s ministerstvem obrany o dalším postupu, aby bylo ochráněno zdraví našich vojáků a policistů,“ uvedl v úterý ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

V Iráku působí téměř 40 českých vojáků v misi NATO. V Bagdádu je na výcvikové misi také pět českých policistů. Jejich mise jsou pozastavené. „Řešíme otázku, jestli nevyužít nějaké formy dovolené pro policisty. Řešíme to komplexně i s ohledem na práci vojáků a při vědomí našich spojeneckých závazků, protože je to alianční operace,“ pokračuje Hamáček.

Rozhodnutí, jestli policisté v Bagdádu zůstanou, padne do několika dnů, dodal Hamáček. Policejní prezident Jan Švejdar potvrdil, že policisté jsou v pořádku. „Zda na misi zůstanou, není závislé jenom na našem postoji. Náš postoj je ale jednoznačný, ochránit jejich zdraví a životy a pokud možno stav na naší základně uchovat v mírové podobě,“ řekl ČTK Švejdar.

Obavy z tvrdé reakce

Generál Solejmání zemřel v 3. ledna při raketovém útoku z amerického dronu u letiště v Bagdádu. Zahynul také zástupce velitele vlivných iráckých milicí Abú Mahdí Muhandis. Teherán varoval, že atentát na Solejmáního se rovná vyhlášení války a jeho odpověď na něj bude tvrdá.

Mise NATO začala předloni v říjnu, podílí se na ní několik stovek vojáků. Jejich úkolem je výcvik iráckých bezpečnostních sil, které mají zamezit případnému návratu teroristické organizace Islámský stát.

Video  Pohřeb zabitého generála Solejmáního: Volání "smrt Americe" i ušlapaní truchlící v občím íránském davu  - Reuters
Video se připravuje ...

Němci ustupují

Zatímco Češi na místě zůstávají, Německo z bezpečnostních důvodů stáhlo část svých vojáků z Iráku a přesunulo je do Jordánska a Kuvajtu.

Němci měli v Iráku dosud kolem 150 vojáků, přemístěno jich bylo přes 30. O „dočasném zúžení“ vojenské přítomnosti v Iráku, kde se Němci podílejí na výcviku armády, informovala německé poslance v dopise z pozdního pondělního večera ministerstva obrany a zahraničí. Přesun většiny vojáků se pak uskutečnil dnes.

Změny v rozložení sil se týkají dvou míst - Bagdádu a základny Tádží severně od hlavního města. Přemístění vojáci z Tádží jsou nyní v Jordánsku, ti z Bagdádu v Kuvajtu.

Německo už v pondělí dalo najevo, že své vojáky v Iráku nenechá proti vůli tamní vlády. Bude akceptovat jakékoliv její rozhodnutí v této otázce. Pro to, aby zemi opustily zahraniční jednotky, se už vyslovil irácký parlament, a to právě v reakci na zabití Solejmáního.

7 Slováků dočasně přesunuto

Podobně jako Němci zatím na zabití Solejmáního reagovalo i Slováci. Ti dočasně přesunuli mimo Irák sedm svých vojáků, kteří tam působili v rámci výcvikové mise NATO, oznámil dnes úřad slovenské vlády.

Otázka dalšího působení slovenských vojáků v Iráku vyvolala v uplynulých dnech spor mezi premiérem Peterem Pellegrinim a šéfem sněmovny a koaliční Slovenské národní strany Andrejem Dankem, jenž požadoval okamžité stažení vojáků do vlasti. Podle Pellegriniho bude ale Bratislava v této záležitosti postupovat po konzultacích se spojenci.

USA stažení odmítají: Generál prý poslal špatný dopis

Kolem dalšího působení celé mezinárodní koalice pod velením USA v Iráku je tak nyní značně rušno. Z dopisu s pondělním datem, který velitel koalice, americký generál William Seely adresoval zástupci velitele irácké armády, vyplývalo, že se stáhnou všichni vojáci. 

Ministr obrany USA Mark Esper spekulace popřel, uvedla agentura Reuters. Šéf amerického sboru náčelníků štábů Mark Milley následně uvedl, že dopis je pravý, ale jednalo se o nešikovně formulovanou pracovní verzi.

„Pane, z úcty ke svrchovanosti Irácké republiky a v souladu s požadavkem iráckého parlamentu a premiéra, přeskupí v příštích dnech a týdnech CJTF-OIR (koalice ustavená pro boj proti Islámskému státu) své síly, aby se připravila na další pohyb,“ napsal generál Seely v dopise. Jeho adresátem je Abdal Amír z iráckého ministerstva obrany.

Agentura Reuters uvedla, že pravost dopisu jí potvrdil irácký vojenský zdroj, Pentagon tak ale neučinil. AFP tvrdí, že autenticitu listu jí potvrdily americký i irácký vojenský zdroj a že dopis byl doručen.

„Respektujeme vaše svrchované rozhodnutí týkající se našeho odchodu,“ citují agentury ze Seelyho listu. Uvádí se v něm rovněž, že koalice musí podniknout určitá opatření zajišťující, že odsun z Iráku bude bezpečný.

Esper  naopak tvrdí, že Washington ani nevydal příkaz k přípravě přesunu vojsk. „Nepřijali jsme žádné rozhodnutí opustit Irák,“ uvedl Esper. „Ten dopis odporuje naší současné pozici (...) Nevím, co je to za dopis... Snažíme se zjistit, odkud pochází, co to je. Nepadlo však žádné rozhodnutí o tom, že opustíme Irák. Tečka,“ prohlásil také šéf Pentagonu.

„Špatně zvolená slova, naznačují stažení (vojsk). To se však neděje,“ citovaly agentury Reuters a AFP předsedu sboru náčelníků štábů Milleyho, jehož funkce je nevyšší v americké armádě. Cílem listu bylo podle něj pouze upozornit na plánovaný zvýšený pohyb jednotek.

V dopise amerického generála se uvádí, že přesuny koaličních sil bude provázet větší provoz vrtulníků nad Bagdádem. Svědci agentuře Reuters řekli, že slyšeli v pondělí nad iráckou metropolí přelétávat helikoptéry.

Írán: Americké síly jsou teroristé

Íránský parlament dnes schválil novelu zákona označující americké ozbrojené síly a Pentagon za teroristy.

Íránští poslanci dnes pozměnili dřívější nedávno schválený zákon, který označoval americké síly operující v Africkém rohu a na Blízkém východě za teroristy. Novela nyní označuje za teroristický také Pentagon, všechny americké síly a každého, kdo byl zapleten do smrti Solejmáního. USA zařadily íránské revoluční gardy na seznam zahraničních teroristických organizací loni v dubnu.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf dnes oznámil, že mu Washington zamítl žádost o vízum, které mu mělo umožnit odjet na jednání OSN v New Yorku. „Bojí se, že by někdo přijel do USA a odhalil realitu,“ řekl šéf íránské diplomacie.

11karel11 ( 7. ledna 2020 18:52 )

Jsou tam nezvaní, musí počítat s tím nejhorším, jsou tam pro velké prachy.Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.

11karel11 ( 7. ledna 2020 18:48 )

Okupace v r. 1968 a nyní je to mise? V cizí zemi bez pozvání.

dama_s_kosou ( 7. ledna 2020 17:29 )

Ja jim fandim. Hlavne at se vzdycky ve zdravi vsichni vrati.
Cechackovsky zaprdene "Hlavne se do niceho nemontovat a hledet si sam sebe" je dost kratkozrake. To nikdy nedopadlo dobre.

"Do cizich veci nevmesujeme se a jeste mene vlastne do tech vlastnich"
Karel Kryl

fero52 ( 7. ledna 2020 16:00 )

pokud jde o "Angažovanost Západu, potažmo NATO, v Afghanistánu, na Středním východě i jinde" - hlupáci holt nechápou, že žijí v globalizovaném světě, kde nestačí natáhnout ostnaté dráty na hranici a zapnout rušičky. Že v době balistických raket a mezinárodního terorismu nehraje žádnou roli, kde se nachází nepřátelský režim či štáb islamistů.
Resp. si neuvědomují, že jejich auto, autobusy MHD i lokomotivy lokálek jezdí na deriváty ropy z oblastí, které by bez "angažovanosti Západu", už byly dávno v rukou všemožných fanatiků či v plamenech, nemluvě o tom, že bychom třeba problémy "Středního Východu" možná řešili ve Středních Čechách. Tito hlupáci budou samozřejmě zároveň vždy nejhlasitějšími křiklouny, až budou muset šáhnout u benzínky hlouběji do kapsy anebo stát ve frontě na příděl kvůli válce na Středním Východě, která se Čecháčků "přeci vůbec netýká"!
A přirovnávání našich vojáků bojujícím proti mezinárodnímu terorismu k "okupantům", ze strany zbabělých anonymních švábů, je nejen debilní, ale odporná ubohost! Tito vojáci jsou asi takoví "žoldáci", jako záchranáři či požárníci, rovněž zachraňující jejich zadky za peníze ("žold"?), resp. hasící namísto požárů bytovek požár masivní, jenž může kdykoliv zachvátit i Evropu a Českou kotlinu.
Viz články DÍKY BOHU, ŽE SI "AMERIKA HRAJE NA SVĚTOVÉHO POLICAJTA" - http­://fe­rohra­bal.bl­ogspo­t.co­m/2017­/04/di­ky-bohu-ze-si-amerika-hraje-na.html

Více již v blogu: "Íránská metastáze - klerofašistický nádor Středního východu"
http­s://fe­rohra­bal.bl­ogspo­t.co­m/2020­/01/i­ranska-metastaze-klerofasisticky-nador.html

nebo "ISLAMISTICKÁ AGRESE a ANTIISLÁMSKÁ HYSTERIE POPULISTŮ": http­://fe­rohra­bal.bl­ogspo­t.co­.id/20­17/04/­isla­mistic­ka-agrese-antiislamska.html

fero52 ( 7. ledna 2020 15:58 )

pokud jde o "Angažovanost Západu, potažmo NATO, v Afghanistánu, na Středním východě i jinde" - hlupáci holt nechápou, že žijí v globalizovaném světě, kde nestačí natáhnout ostnaté dráty na hranici a zapnout rušičky. Že v době balistických raket a mezinárodního terorismu nehraje žádnou roli, kde se nachází nepřátelský režim či štáb islamistů.
Resp. si neuvědomují, že jejich auto, autobusy MHD i lokomotivy lokálek jezdí na deriváty ropy z oblastí, které by bez "angažovanosti Západu", už byly dávno v rukou všemožných fanatiků či v plamenech, nemluvě o tom, že bychom třeba problémy "Středního Východu" možná řešili ve Středních Čechách. Tito hlupáci budou samozřejmě zároveň vždy nejhlasitějšími křiklouny, až budou muset šáhnout u benzínky hlouběji do kapsy anebo stát ve frontě na příděl kvůli válce na Středním Východě, která se Čecháčků "přeci vůbec netýká"!
A přirovnávání našich vojáků bojujícím proti mezinárodnímu terorismu k "okupantům", ze strany zbabělých anonymních švábů, je nejen debilní, ale odporná ubohost! Tito vojáci jsou asi takoví "žoldáci", jako záchranáři či požárníci, rovněž zachraňující jejich zadky za peníze ("žold"?), resp. hasící namísto požárů bytovek požár masivní, jenž může kdykoliv zachvátit i Evropu a Českou kotlinu.
Bláboly, že bychom Afghánce, Syřany, Korejce atd. "měli nechat, ať si svoje problémy vyřeší sami" nelze přeložit jinak, než "nechme Taliban, ať si dál exportuje do světa heroin a terorismus, ovládne i Pakistán a uchvátí jeho nukleárná arzenál, Irán ať si klidně vyvíjí atomové zbraně a bombarduje jimi Izrael či Saudskou Arábii, Assád ať si klidně vyvražďuje své obyvatele a polovinu národa vyžene ze Sýrie, Saddám ať si klidně vraždí Kurdy, vyrábí bojové plyny a atomové bomby, rozbombarduje si s Iránem, Kuvajtem a Saudskou Arábií vzájemně ropné terminály, stejně jako korejský diktátor ohrožující Jižní Koreu i Japonsko, Čína ať si klidně vraždí Ujgury a Tibeťany, okupuje celou Jihovýchodní Asii i ruský Dálný východ, Rusko ať si ane

Zobrazit celou diskusi