Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

40 ušlapaných u rakve generála zabitého na Trumpův příkaz. Pohřeb kvůli tragédii odložili

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
7. ledna 2020
12:21
Autor: ČTK, simao - 
7. ledna 2020
07:30

Pohřeb Američany zabitého elitního generála Solejmáního, druhého nejmocnějšího muže v zemi a architekta současné vojenské strategie Íránu, kritiky označovaného za fanatika, poznamenala velká tragédie. V jeho průběhu v generálově rodišti Kermánu dav ušlapal 40 lidí a 213 lidí bylo zraněno, uvedla íránská agentura Fars. Solejmání měl být uložen v Zahradě mučedníků, což ale bylo odloženo.

Na pohřbu generála Kásema Solejmáního ve městě Kermánu dav ušlapal 40 lidí a 213 lidí bylo zraněno. Íránská státní televize uvedla, v pohřebním průvodu v Solejmáního rodišti vznikla tlačenice. Dnešní plánovaný pohřeb byl proto odložen, uvedla agentura ISNA. Již v pondělí, kdy Íránci uctili památku Solejmáního v hlavním městě Teheránu, podle agentury AP vyšel do ulic více než milion lidí.

Pohřeb zabitého íránského generála Solejmáního v jeho rodnéem Kermanu (7.1.2020) Pohřeb zabitého íránského generála Solejmáního v jeho rodnéem Kermanu (7.1.2020) | Reuters

Bezvládná těla v ulicích

Tělo velitele íránských elitních jednotek Kuds v úterý dorazilo do jeho rodného města Kermánu. Rodina Solejmáního, kterého kritici označují za fanatika, oznámila, že generál bude pohřben podle svého přání na kermánském hřbitově zvaném Zahrada mučedníků.  

Na videích sdílených online byla podle AP bezvládná těla v ulicích, zatímco lidé křičeli a snažili se zraněným pomoci. Televize nejprve uvedla, že o život přišlo 35 lidí a 48 jich bylo zraněno, ale neuvedla, odkud má bilanci mrtvých potvrzenou. Později údaje aktualizovala. Nejprve o tlačenici promluvil představitel záchranných služeb. Kolik lidí přišlo o život, ale neuvedl.

Zabit bezpilotním letounem

Solejmání zemřel při pátečním útoku amerického bezpilotního letounu poblíž Bagdádu a po třech dnech pietních akcí má být dnes v Kermánu pohřben. Útok nařízený přímo americkým prezidentem Donaldem Trumpem vyvolal rozhořčení v regionu a Írán hovoří o odvetě.

Pohřeb zabitého íránského generála Solejmáního v jeho rodnéem Kermanu (7.1.2020) Pohřeb zabitého íránského generála Solejmáního v jeho rodnéem Kermanu (7.1.2020) | Reuters

Skandování „smrt Americe“ i na pohřbu

V pondělí se v metropoli Teheránu konal smuteční obřad, při němž nad Solejmáního rakví pronesl modlitby i nejvyšší íránský duchovní ajatolláh Alí Chameneí. Agentura Reuters poznamenala, že smuteční průvod v Teheránu svou velikostí připomínal shromáždění po úmrtí zakladatele islámské republiky Rúholláha Chomejního v roce 1989. 

Během posledních rozloučení se Solejmáním se mnozí pustili do skandování „smrt Americe“, tedy zvolání, jež se stalo v posledních dnech sjednocujícím heslem v zemi rozdělené nedávnými násilnými protivládními protesty, při nichž zemřelo mnoho demonstrantů.

Druhý nejmocnější muž v zemi

Konzervativní generál Solejmání byl považován za architekta současné íránské vojenské strategie, takzvaných zástupných válek, kdy Teherán namísto přímého angažmá ve vojenských konfliktech využívá spřátelených milicí k prosazování vlastních zájmů v širším blízkovýchodním regionu. Po Chameneím byl považován za nejmocnějšího muže v zemi.

Řada odsuzujících komentářů k osobnosti Solejmáního se objevila i v Česku. Je totiž přirovnáván k říšskému protektorovi Reinhardu Heydrichovi, či označován za fanatika.

Íránský Reinhard Heydrich

„Armáda USA sejmula jednoho ze zásadních lidí despotického islamistického íránského režimu a mnozí muslimobijci jsou zcela zmateni,“ uvedl na facebooku cestoval Dan Přibáň, šéf výprav „žlutých trabantů“. „Odsuzují atentát na člověka, kterého lze bez potíží přirovnat k islamistickému Heydrichovi,“ podotkl.

„Kásim Sulejmání se lišil od Bin Ládina nebo Al Baghdádího v tom, že byl důstojníkem skutečného státu. A agresivnímu šíření moci Íránu se věnoval s pomocí teroru i konvenčního válečnictví napříč Orientem. Byl íránským Reinhardem Heydrichem,“ uvedl zahraniční zpravodaj ČT Jakub Szántó.

„Zajímavé je, že ho použila i přední íránská publicistka Masíh Alínežád,“ reagoval pak Szántó na kritiku, která se na něj snesla za přirovnání zabitého íránského generála a nacisty. Jiní čeští komentátoři Solejmáního označují mj. za „fanatika“.

Íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí truchlí nad rakví zabitého generála Kásema Solejmáního. (6.1.2020) Íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí truchlí nad rakví zabitého generála Kásema Solejmáního. (6.1.2020) | Reuters

„Amerika je velký satan“

Z Íránu zpět do Iráku dnes byly mezitím převezeny pozůstatky dalšího zabitého - člena vedení vlivných iráckých milicí Abú Mahdího Muhandise, který byl zabit při stejném útoku jako Solejmání.

Tisíce truchlících oděných v černém skandovaly „Amerika je velký satan“ na smutečním průvodu. Muhandisovy pozůstatky byly po útoku převezeny do Íránu k testování DNA. Následně byly poslány zpět do Íráku, Muhandisovy rodné Basry a pak poputují do posvátného města Nadžaf. V centru Basry přišly na smuteční průvod tisíce lidí. Mnozí nesli vlajky proíránské skupiny Katáib Hizballáh, kterou Muhandis založil.

Přijde odveta?

Írán za smrt Solejmáního slibuje Američanům tvrdou pomstu. Podle některých expertů by reakce Teheránu mohla přijít po konci třídenního smutku za padlého velitele, který končí právě dnes.

Trump v sobotu na twitteru napsal, že po případné odvetě Íránu má Washington seznam 52 íránských cílů včetně kulturních objektů, na které může „velmi rychle a velmi tvrdě“ zaútočit. Pentagon se však dnes v noci od jeho výroku distancoval s tím, že Spojené státy budou respektovat válečné právo, které útoky na kulturní památky zakazuje.

Protest proti Donaldu Trumpovi poté, co Američané zabili íránského elitního generála Solejmáního Protest proti Donaldu Trumpovi poté, co Američané zabili íránského elitního generála Solejmáního | Reuters

gabreta ( 7. ledna 2020 23:00 )

Jen aby nemazali domů jak spráskaní psi, jako z Vietnamu a za krátko pomažou po deseti letech z Afghánistánu!!

gabreta ( 7. ledna 2020 22:57 )

dama_s_kosou ( 7. ledna 2020 17:12 )

Jen tak si trochu dupnout...

iFender ( 7. ledna 2020 17:09 )

Stoji tam jak kdyz jim prave nadloubali.

iFender ( 7. ledna 2020 17:05 )

No to je roztomile to ti tak trochu zavidim.Vladnuti ANO s koalici dela divy! Vse se nakonec v dobre obrati.

Zobrazit celou diskusi