Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemřel legendární závodník do vrchu: Stanislav Firtl (†74) vítězil i bez nohou

Autor: chal - 
7. ledna 2020
12:17

V sobotu ráno zemřela legenda automobilových závodů do vrchu Stanislav Firtl senior (†74). Matador vyhrával závody i přes pokročilý věk a zdravotní handicap. Pan Firtl přišel o obě nohy a byl upoutaný na invalidní vozík. To mu ale vůbec nebránilo, aby se za volantem speciálního auta stal nejrychlejším závodníkem ze startovacího pole.

Komunita automobilových závodníků oplakává ztrátu jednoho z nejzkušenějších kolegů. V sobotu 4. ledna ráno zemřel 74letý Stanislav Firtl z Kyjova, který se i ve vyšším věku stále účastnil závodů do vrchu.

Smutnou zprávu ještě v sobotu oznámili Stanislavovi kolegové z Maverick Rescue Eurocup. „Dnes ráno odešel do závodního nebe výborný závodník, skvělý člověk, a především dobrý kamarád,“ oznámili organizátoři závodů.

Odchod oblíbeného jezdce jeho kamarády a známé vzal. Desítky jich na matadora motosportu vzpomínaly na facebooku. Jeden z přátel zavzpomínal na příhodu, která podle něj ukazovala, jakým bojovníkem pan Firtl byl.

Když totiž přišel o nohu, prý nezareagoval sklesle, ale naopak se těšil, až bude moct řídit auto se speciálním ručním ovládáním pro handicapované.

Jak se ukázalo, pro legendu vrchařských závodů to nebyla žádná nepřekonatelná překážka. V roce 2018 například zvítězil ve dvou závodech třináctého ročníku tradiční Divácké 13° Maverick Rescue Eurocup.

Poslední rozloučení s panem Firtlem se uskuteční ve čtvrtek 9. ledna od 14 hodin ve smuteční síni města Kyjov.

Zobrazit celou diskusi