Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Peklo v českých porodnicích: Večeře pro novopečenou maminku? Chleba a dvě kolečka šunky, ale i "knedlo-zelo"

  • 8. 1. 2020
    11:59

    Zatímco ve slovenských porodnicích nové a nastávající maminky nečekají žádné hostiny, v těch českých to je tak půl na půl. Někde po porodu vyčerpané ženy dostanou jen chleba a dvě kolečka šunky, jinde naservírují oběd ve stylu školní jídelny. Některá jídla vypadají relativně v pořádku, jinde kuchyně zásadně pokulhává. Vaše nemocniční gastrozážitky můžete posílat na tip@blesk.cz.

  • 1.Středočeská porodnice

    Listopadovou zkušenost sdílela i Hanka: "Večeře - chleby: první jídlo dne po porodu, kdy jste od rána nejedli, protože při porodu vám to prostě nedovolí. Snídaně - vánočka s jablkem, ani máslíčko k tomu nedali - nic. Snídaně - veka a termix a tyčinka. Alespoň byla ten den melta, tak jsem si dala 2x. Oběd - knedlo, vepřo, zelo bez zelí, asi aby děti nebolelo bříško. Ale jo, to kvituju," popsala. V jaké porodnici konkrétně byla, ale prozradit nechtěla. "Nechci je vyloženě hanět, jinak jsem byla víceméně se vším spokojená, až na to jídlo, tam by to chtělo zlepšit," prozradila s tím, že se jednalo o nedávno zrekonstruovanou středočeskou porodnici.

    Večeře: "Chleby byly první jídlo dne po porodu, kdy jste od rána nejedli, protože při porodu vám to prostě nedovolí." Večeře: "Chleby byly první jídlo dne po porodu, kdy jste od rána nejedli, protože při porodu vám to prostě nedovolí." | Hana Charvátová

    Snídaně: "Veka a termix a tyčinka. Alespoň byla ten den melta, tak jsem si dala 2x." Snídaně: "Veka a termix a tyčinka. Alespoň byla ten den melta, tak jsem si dala 2x." | Hana Charvátová

  • 2.Fakultní nemocnice Olomouc

    "Oddělení šestinedělí fakultní nemocnice Olomouc, červenec 2018. Teď v lednu tam budu rodit znovu, tak snad se něco zlepšilo...," doufá Andrea.

    Fakultní nemocnice Olomouc Fakultní nemocnice Olomouc | Andrea Koutná

    Fakultní nemocnice Olomouc Fakultní nemocnice Olomouc | Andrea Koutná

  • 3.Krajská nemocnice Liberec

    "Posílám svou zkušenost z KN Liberec. Dieta po císařském řezu, první jídlo odporná polévka a haše z hovězího masa, druhé je koprová omáčka bez masa s bramborovou kaší a třetí byla opět haše se zelenými fazolkami a bramborovou kaší. Díky tomu jsem šla z porodnice o 10 kilo lehčí. Díky za rodinu a zásoby od ní," vysvětluje Jitka.

    Krajská nemocnice Liberec Krajská nemocnice Liberec | Jitka Siblíková

    Krajská nemocnice Liberec Krajská nemocnice Liberec | Jitka Siblíková

    Krajská nemocnice Liberec Krajská nemocnice Liberec | Jitka Siblíková

  • 4.Porodnice Lochotín

    "Posílám dobrotu z oddělení šestinedělí, tři týdny zpět. Ještě že mi rodina nosila dobroty, tohle se fakt nedalo pozřít," vzkazuje Bára.

    Porodnice Lochotín Porodnice Lochotín | Barbora Sinkulová

  • 5.Fakultní nemocnice Hradec Králové

    "Těmito hnusy nás krmili v porodnicích! Zasílám foto oběda po porodu ve FN Hradec Králové," napsala nám Sandra.

    Fakultní nemocnice Hradec Králové Fakultní nemocnice Hradec Králové | Sandra Záňová

  • 6.Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

    "Taky jsem dostala vloni na Vinohradech druhý den po náročném nočním porodu úžasnou snídani," píše Helena.

    Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Fakultní nemocnice Královské Vinohrady | Helena Říhová

dvorece ( 29. ledna 2020 07:02 )

Ano, jídlem se plýtvá v našich nemocnicích...není zdarma, všichni si platíme pojištění a mělo by být hlavně stravitelné a ne odporné. Tam se právě vyhazuje nejvíce jídla, nedá se to prostě jíst.

dvorece ( 29. ledna 2020 06:57 )

Tady na té diskuzi mně opravdu hodně překvapila jednak typická česká nepřejícnost lidí, že by maminky mohly dostat lepší stravu než vězni v našich kriminálech, kteří nepochybně jsou živeni lépe, s vyšší nutriční hodnotou.

Dále mě překvapila nesmírná tupost hloupých lidí, kteří nechápali, že porod a tvorba mléka maminek je závislá na výživě, jak jsem tu již několikrát napsala i naši předci dávali matkám po porodu výživný vývar, maso a to proto, že věděli, že matka musí mít dost sil co nejrychleji, jinak je ohroženo i zdraví dítěte a tvorba mléka musí nastat ihned, aby nebyla ohrožena výživa miminka...kdo to neví, řeknou mu to i v každé ZOO...

ivalen ( 20. ledna 2020 16:56 )

Ta olomoucká strava vypadá docela dobře ... jinak maminy kdysi dostávaly v porodnici i hrachovku, nevím jak je to dnes

kekemila@seznam.cz ( 10. ledna 2020 01:05 )

Porodnice Vyškov velké porce a jídlo velice chutné bez soli a pepře ale to je pochopitelné. Byla jsem sytá a ještě jsem si nechávala jogurt neby ovoce na později.

bledulka ( 8. ledna 2020 17:39 )

To je smutné... Je to stále horší a horší....Proč se neobnoví poplatky v nemocnicích???? Z vlastní zkušenosti vím, že fakultky na tom vždycky byly lépe, než "okresní nemocnice".... Proč by si pacient nemohl připlácet za lepší stravu? To opravdu nechápu.... Je jasné, že pojišťovny pacientům nebudou dopřávat luxusní stravu, ale jen to nejnutnější... Příbuzný, který byl hospitalizován v Rakousku, byl v šoku, když se ho ptali, jaké pečivo chce....Croasand, bílé pečivo, tmavé.... A to už je dobře 15 let.....

Zobrazit celou diskusi