Galerie Lapidarium odhaluje skvostné obrazy, skici kopie rakousko-českého akademického malíře Tomka, který svými akvarely v 20. století oslovil nejednoho Čecha. „Jeho scénické dílo je inspirovaná barokní scénografií a patří k lyrizujícímu proudu české scénografie. Své doby patřil k těm nejlepším v českým představitelům akvarelu," uvedla autora kurátorka výstavy Vlasta Koubská. Tomek tak ovládl techniku, která neodpouští žádné chyby.

Práce s akvarelem rozhodně není pro žádné umělecké začátečníky. Tvůrce si musí být jistý svou rukou a tahy štětci, které po nanesení už nikdy nepřemaluje, ani nezlepší.

Zaposlouchejte se do klasiky

Tomek miloval hudbu, divadlo i přírodu. A právě těmto třem tématům se věnuje probíhající výstava. Návštěvníkům doporučujeme si s sebou vzít sluchátka a mobilní telefon. U části věnující se hudební tématice totiž objevíte obrazy, které vytvořil Tomek na základě poslechu Ludwiga van Beethovena, Antonia Vivaldiho či Petra Iljiče Čajkovského. U jednotlivých děl v dolním pravém okraji objevíte přímo odkaz na část dané skladby, kterou zachytil na plátně. Pokud tedy máte v telefonu internet a chcete podtrhnout zážitek z Tomkova akvarelu, můžete se se sluchátky v uších zasnít a zpestřit si prohlídku výstavy.

Z Vídně do Národního divadla

Přestože se Tomek narodil ve Vídni, nejen srdce jej táhlo do Česka. Narodil se totiž v březnu 1912 českým přistěhovalcům, kteří se společně se synem v roce 1945 vrátili zpátky do rodné země, kde se Tomkovi s titulem akademického malíře dařilo věnovat se i nadále umění.

 „Ve Vídni měl už za sebou několik pracovních zkušeností , a tak se mu podařilo už na podzim 1945 začít tvořit pro Národní divadlo, kde se věnoval moderní scénografii," představovala Tomka kurátorka. Přestože se vypracoval pouze na zástupce šéfa výpravy Vendy Gottlieba, vypravil za svůj život vypravil čtrnáct baletů. Jeho kulisy dotvářely atmosféru nejrůznějším hrám, například Noci na Karlštejně. Třetina děl se věnuje právě scénografii. 

Galerie Lapidárium

Galerii Lapidárium sídlící v domě U Krkavců na Starém Městě založila nadace Český Barok. Ta vznikla v roce 1995 za účelem záchrany tuzemských památek. Mezi expozicemi restaurovaných soch a dobového graffiti jsou v galerii pořádány výstavy moderního umění, které lákají tvůrce z Česka i zahraničí. V roce 2010 zde pak představila zpěvačka a vášnivá fotografka Eva Pilarová (80) své snímky široké veřejnosti.

Fotogalerie
13 fotografií