Hvězdné války (dnes Star Wars Epizoda IV: Nová naděje) způsobily v roce 1977 hotový poprask a okamžitě se staly kultem. Televize CBS si proto na Vánoce příštího roku objednala speciální pořad zasazený do vesmíru Star Wars, který se taktéž odehrává ve svátečním období. Vznikl tak The Star Wars Holiday Special, který je tak legendárně špatný, že už nikdy nebyl znovu na CBS vysílán ani nevyšel na VHS, DVD nebo Blu-rayi.

Vrátili se Luke Skywalker i Han Solo

Film vskutku je tak špatný, jak se o něm vypráví, ale zejména fanoušky Hvězdných válek dokáže potěšit. Objevují se v něm totiž téměř všechny hlavní postavy jako Luke Skywalker (Mark Hamill), princezna Leia Organa (Carrie Fisher), Han Solo (Harrison Ford), Anthony Daniels (C-3CPO), Chewbacca (Peter Mayhew) a Darth Vader (dabován Jamesem Earlem Jonesem). Všichni herci se tak vrátili do svých slavných rolí.

Většina z nich toho sice pak litovala, ale fanoušci Star Wars se mají dnes alespoň čemu smát. Projekt odsouhlasil dokonce sám otec ságy George Lucas, a dokonce přišel s nápadem, že se děj bude odehrávat na Kashyyyku – domově rasy Wookieů, která se zde objevuje úplně poprvé. Nijak se však na jeho tvorbě nepodílel a později od něho dával ruce pochopitelně pryč. Film je totiž třeskutou vánoční estrádou, jaké se v Česku točily už za železnou oponou v silvestrovském provedení.

Poprvé byl představen Kashyyyk

Příběh se točí kolem Dne života, což je ctěný svátek Wookiů. Za ním míří v Millenium Falconu na Kashyyyk Chewbacca s Hanem Solem, ale jsou přepadeni Impériem. Doma čeká na Chewieho jeho syn Lumpy, manželka Mala a otec Itchy. Brzy však zjistí, že je jejich bližním v patách Impérium a začíná jedno z nejbizarnějších dobrodružství, které se odehrály kdysi dávno v jedné předaleké galaxii. Nechybí v něm ani spousta hudebních čísel.

Například zpěv Diahann Carroll, kterou si Itchy toužebně a nadrženě prohlíží ve virtuální realitě, nebo vystoupení softrockové skupiny The Jefferson Starship. V nechvalně proslulé kantýně nacházející se v tatooineském vesmírném přístavu v Mos Eisley zazpívá hospodskou odrhovačku i komička Beatrice Arthur. Zlatým hřebem je však pěvecké vystoupení samotné princezny Leii alias Carrie Fisher. Ta svým hlasem strčí do kapsy všechna předešlá vystoupení.

Princezna Leia zazpívala

Při jejím zpěvu je však vidět, že Forda ani Hamilla hraní ve vánočním speciálu příliš nebralo. Pro vesmír Hvězdných válek má však kromě premiéry Kashyyyku tento kousek pofiderní kvality i další hlubší význam. V animovaném segmentu se poprvé představil nájemný lovec a slavný Mandalorian Boba Fett. Kreslená část filmu patří k jeho nejpodařenějším částem. Pokud máte na The Star Wars Holiday Special náladu i nervy, raději tak učiňte v obklopení Star Wars fandů s alkoholem po ruce.

Fotogalerie
462 fotografií