Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pomsta za generála: Íránci pálili rakety na vojáky USA, Trump odpovídá dalšími sankcemi

Aktualizováno -
8. ledna 2020
18:06
Autor: ČTK - 
8. ledna 2020
06:00

Írán zahájil útok na síly pod vedením USA v Iráku. Odpálil řadu balistických střel z íránského území na nejméně dvě irácké základny s vojáky koalice vedené USA. Teherán operaci nazval „Mučedník Solejmání“. Pentagon potvrdil, že terčem útoku se staly letecká základna Ajn al-Asad západně od Bagdádu a základna v Irbílu na severu Iráku. Podle íránských médií zemřelo při útoku na základny 80 lidí.  Americký prezident Donald Trump odmítl, že by při útocích zemřel nebo byl zraněn byť jediný Američan nebo Iráčan.

Íránská televize uvedla, že údery byly odplatou za zabití íránského generála Kásema Solejmáního minulý pátek. Toho zabil bezpilotní letoun USA.

Podle íránských médií zemřelo při útoku na základny v Iráku 80 lidí. Irácká armáda ani západní koaliční síly zatím žádné mrtvé nehlásí, píše Reuters.

Jednotky NATO podle zahraničních médií o žádné vojáky nepřišly. Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg íránskou odplatu za zabití prominentního generála odsoudil, podobně jako Francie a Británie.

„NATO vyzývá Írán, aby se vyvaroval jakéhokoli nového násilí,“ dodal Stoltenberg.

Trump ohlásil nové sankce vůči Íránu

Při nočním íránském raketovém útoku na základny v Iráku nebyl zabit žádný Američan ani Iráčan. Prohlásil to americký prezident Donald Trump. Ohlásil také nové protiíránské sankce, pokud Teherán nezmění své chování. O větší angažovanost na Blízkém východě požádá Severoatlantickou alianci.

„To, že máme tak skvělou armádu a vybavení, neznamená, že to musíme použít. Nechceme to použít. Síla Ameriky, a to jak vojenská, tak ekonomická, je nejlepším odstrašujícím prostředkem,“ prohlásil Trump. Tiskové agentury si všímají toho, že prezident nepřipojil žádnou další konkrétní hrozbu na adresu Íránu.

Trump byl optimistický už nad ránem na sociálních sítích.

„Zatím je vše v pořádku,“ uvedl naopak v noci na středu americký prezident Donald Trump ohledně možných obětí íránského útoku na základny s americkými vojáky v Iráku. Zjišťování obětí a škod však podle něj stále pokračuje. „Zatím je to moc dobré! Máme zdaleka nejsilnější a nejlépe vyzbrojenou armádu na světě!“ napsal také Trump a dodal, že na středeční ráno chystá prohlášení.

Irácký prezident Barham Sálih útok odsoudil a zopakoval, že odmítá narušování irácké suverenity. Sálihova kancelář v dnešním prohlášení uvedla, že osud amerických vojáků v Iráku je vnitřní záležitost státu. Opírá se o právní dohody, které se týkají boje proti teroristické organizaci Islámský stát (ISIS).

„(Irák) již dříve odmítl být místem, kde propukne agrese proti jakékoliv zemi a zároveň odmítá být zdrojem ohrožení pro veškeré své sousedy,“ stálo v prohlášení.

Podle zdroje AP Írán vypálil dohromady 15 raket, z nichž čtyři minuly cíl. Deset raket zasáhlo leteckou základnu Ajn al-Asad v západoirácké provincii Anbár a jedna základnu v Irbílu v poloautonomním kurdském regionu.

Irácké milice se hlásí do války

Velitel Íránem podporované irácké milice Liga spravedlivých Kaís Chazalí uvedl, že po íránské reakci nyní nastal čas, aby na  zabití Solejmáního, člena velení iráckých milicí Abú Mahdího Muhandise a dalších reagoval také Irák. Chazalí, jehož milice Spojené státy zařadily na seznam teroristických organizací, na twitteru napsal, že reakce Iráku nebude mírnější než Íránu.

„První íránská odpověď na atentát na mučedníka a velitele Solejmáního přišla. Nyní nastal čas na reakci na atentát mučedníka a velitele Muhandise. Protože Iráčané jsou odvážní a odhodlaní, tak jejich reakce nebude menší než Iránu. Takový je slib,“ poznamenal Chazalí.

Opata: Češi jsou v pořádku, máme připravené plány

Čeští vojáci nasazení na misi v Iráku jsou v pořádku a mimo ohrožení. Novinářům to ve středu v Praze řekl náčelník generálního štábu Armády České republiky Aleš Opata. Stahování vojáků armáda nyní neplánuje, své kroky koordinuje se Severoatlantickou alianci. Na případnu eskalaci situace v ráku jsou vojáci připraveni reagovat, řekl Opata.

„Situace příslušníků Armády České republiky, kteří působí na území Iráku, je adekvátní bezpečnostní situaci, která tam vznikla. Je přijata celá řada bezpečnostních opatření a naši vojáci jsou v současné době mimo ohrožení,“ řekl Opata.

Armáda podle něj dění v zemi monitoruje a pravidelně vyhodnocuje. O vývoji informuje i ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO). „Pokud by došlo k nějaké eskalaci nebo ke zhoršení, budeme na to reagovat, máme připravené plány,“ řekl Opata.

Stahování vojáků v současnosti armáda neplánuje. „Zůstáváme dál,“ zdůraznil Opata. Připomněl, že české jednotky nasazené v Iráku působí pod operačním velením NATO, a česká armáda proto své kroky plánuje v souladu s postupem operačního velitele aliance.

Írán v noci zaútočil na dvě základny v Iráku, kde nejsou čeští vojáci, všichni jsou v pořádku, dodal mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Další postup česká armáda koordinuje se spojenci v NATO.

V Iráku působí téměř 40 českých vojáků v misi NATO a v Bagdádu je na výcvikové misi také pět českých policistů; obě mise jsou nyní pozastavené.

Babiš: Stahovat se v tuto chvíli nebudeme

„V této chvíli ne,“ odpověděl ve středu v Olomouci premiér Andrej Babiš (ANO) na dotaz novinářů, zda se po nočních útocích uvažuje o stažení českých vojáků z Iráku.

„V rámci naší mise jsme se nerozhodli k nějaké evakuaci,“ podotkl premiér. I podle něj jsou čeští vojáci v pořádku. „Není tam žádný problém,“ dodal.

Ondřej Veselý (ČSSD), předseda zahraničního výboru: „Určitě není v zájmu ani Íránu, USA, Evropské unie ani nás, aby násilí dál eskalovalo. Pokud si budou obě země dál oplácet, násilí eskalovat bude.“ Podle něj by se Evropská unie mohla stát zprostředkovatelem.

Jana Černochová (ODS), předsedkyně branného výboru: „Válka mezi Spojenými státy a Íránem by měla nejenom tragické důsledky pro Írán a Irák, ale i pro další země v regionu včetně Izraele, a nevyhnutelně bychom její důsledky pocítili i my zde v Evropě.“

Zaríf: Akt sebeobrany

Podle Íránců byly útoky přiměřeným a oprávněným aktem sebeobrany. Uvedl to na twitteru íránský ministr zahraničí Džavád Zaríf a ujistil, že Teherán neusiluje o eskalaci nebo válku. Íránská armáda mezitím pohrozila zásahem také proti Izraeli, pokud se Washington odhodlá k odvetě za dnešní útok.

„Írán podnikl a dokonal přiměřená opatření v sebeobraně na základě článku 51 Charty OSN, když zasáhl základnu, z níž vzešel zbabělý ozbrojený útok na naše občany a vysoce postavené činitele,“ napsal Zaríf. „Neusilujeme o eskalaci nebo válku, ale budeme se bránit proti jakékoli agresi,“ ujistil šéf íránské diplomacie v prvním oficiálním stanovisku íránské vlády k dnešním úderům.

„Pokud se Američané dopustí nerozvážnosti, ocitne se celé území sionistického režimu v nebezpečí,“ řekl serveru Irib.news generál Sanej Rád, který je rovněž poradcem nejvyššího íránského vůdce.

Izrael varuje případné útočníky

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že kdokoliv zaútočí na Izrael, může si být jist tvrdou odvetou. Předseda vlády zároveň zopakoval, že souhlasí s rozhodnutím amerického prezidenta Donalda Trumpa zabít íránského generála Kásema Solejmáního. „Jednal rychle, odvážně a rozhodně,“ uvedl Netanjahu, který Trumpovi k rozhodnutí pogratuloval. 

Základnu zničili?

„Pracujeme na vyhodnocení prvních škod způsobených konfliktem,“ řekl v noci na dnešek mluvčí Pentagonu Jonathan Hoffman.

Základna Ajn al-Asad, na níž jsou umístěny i americké síly, byla „zcela zničena“, tvrdí íránské revoluční gardy. Podle íránské televize Teherán hrozí „ještě ničivějšími odpověďmi“ v případě nového amerického útoku.

Televize Al-Majádín uvedla, že nad základnou přelétávaly americké vrtulníky a byly slyšet sirény. Po nejméně dvojím útoku byl na základně vyhlášen poplach. Íránské revoluční gardy označily útok na základnu „obsazenou Američany“ za „naprostý úspěch v každém ohledu“.

Základnu Ajn al-Asad v prosinci 2018 navštívil i Trump. Bílý dům v úterý večer uvedl, že o zprávách o útoku na americká zařízení v Iráku je informován, situaci dál sleduje a konzultuje se svým bezpečnostním týmem, uvedla mluvčí Bílého domu Stephanie Grishamová.

Smuteční akce za zabitého íránského generála Solejmáního v Teheránu (6.1.2020) Smuteční akce za zabitého íránského generála Solejmáního v Teheránu (6.1.2020) | Reuters

Svá vojska stahují i Španělé

Kvůli vyhrocené situaci v Iráku v posledním týdnu stáhlo část svých vojáků z této země i Španělsko, potvrdila ve středu místopředsedkyně úřadující španělské vlády Carmen Calvová. Podle ní Madrid přemístil do Kuvajtu deset ze 13 vojáků působících v rámci mise NATO v Bagdádu. Španělský kontingent v Iráku má 550 členů, uvedla místní média.

„Ti, co byli na riskantnějších pozicích, odjeli do Kuvajtu,“ řekla ve středu Calvová v televizi RTVE. Ministryně obrany Margarita Roblesová ve středu zároveň potvrdila, že noční íránský útok na dvě irácké základny s vojáky koalice vedené Spojenými státy se španělského kontingentu nedotkl.

Solejmáního pohřbili. Po tragédii na tryzně

Írán přitom ve středu brzy ráno v jeho rodném Kermánu pohřbil generála Solejmáního – a to po odkladech způsobených v úterý tragédií na tryzně za zabitého velitele íránských elitních jednotek Kuds.

Dav totiž ušlapal nejméně 56 osob a na 200 dalších bylo zraněno. Ostatky Solejmáního zabalené do rubáše byly spuštěny pod zem před 6:00 místního času za přítomnosti truchlících.

Kazin ( 8. ledna 2020 19:30 )

Jinak naší vojáci nejsou vojáci ale zoldaci a idioti co jsou tu při Amicich neví ani o čem mluví až Vám nějaký muslim bude stát z pistoli u hlavy budete posrani. Pak si vzpomeňte kdo to rozpoutal.

Kazin ( 8. ledna 2020 19:25 )

Jen ať Amikum zatopi a pořádně.

kajineknahrad ( 8. ledna 2020 14:32 )

Žoldáci se kočkují.

BoziMilda ( 8. ledna 2020 14:23 )

No ono to vypadá, že o to Trumpíkovi jde. Ze Sýrie už odešli a než se stáhnou z Iráku, tak tam ještě pořádně přitopí pod kotel, ať maj svejch starostí doma dost a necpou se jinam.

dama_s_kosou ( 8. ledna 2020 11:47 )

SPD varuje: pri otevirani lednicky opatrne! muze tam cihat arab!

Zobrazit celou diskusi