Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Kupujete novou postel? Na tyhle důležité věci byste před nákupem měli myslet!

/
  • (iStock)
    14. ledna 2020 ● 06:00

    Koupě postele je závazek, když ne na celý život, tak určitě na pár let. Jak ji vybrat, aby nám matrace, rám i rošty, dobře sloužily a výborně se nám spalo?

    Základní pravidlo respektujte vždy: Rozhodně se při výběru neunáhlujte a neřiďte se pouze estetickými požadavky. Napovíme vám, na co všechno musíte myslet!

  • 1.

    Změřte, co se dá

    postel
    Autor: iStock

    Velikost, tvar, materiál, rošty, matrace. To všechno budete při kupování nové postele řešit a při cestě za sladkými sny, tyto faktory rozhodně nesmíte podcenit. Rám postele je sice možné po internetu vybírat, matrace už byste ale měli vyzkoušet osobně a měli by odpovídat vaší váze. „Dvakrát měřte, jednou kupte. U postelí platí toto pořekadlo skutečně dvojnásob. Než se rozhodnete pro konkrétní postel, vždy nejprve změřte vše, co se dá, a pořádně se zamyslete nad prostorem, kam postel přijde. Budete mít dost místa pro noční stolky? Vejdete se do standardně velké manželské postele o rozměrech 160 x 200 cm i s vaším milovaným čtyřnohým kamarádem nebo dětmi? Ne? V takovém případě stojí za zvážení širší dvoulůžko 180 x 200 cm nebo i 200 x 200 cm. Stejná úvaha je důležitá i u jednolůžka. Bude u vaší ratolesti občas nocovat kamarád nebo se s hromadou plyšáků nemůže vejít do postele? Namísto tradiční velikosti 90 x 200 cm jí tedy pořiďte praktičtější postel 140 x 200 cm. Máte-li problémy se zády nebo pořizujete postel starší osobě, je důležité myslet také na její výšku. Klasická výška postelí se pohybuje okolo 50 cm, pro snadnější vstávání je ale třeba mít postel o deset až dvacet čísel vyšší,“ doporučuje Eva Dvořáková, manažerka firmy Bonami.

  • 2.

    Nadčasové dřevo

    postel
    Autor: iStock

    Zvolit správný materiál pro postel snů je často pěkným oříškem. Obecně vzato jsou nejbezpečnější i nejkvalitnější volbou postele z masivu. Pro hovoří nejen jejich životnost a nádherný přírodní vzhled, ale také fakt, že jsou velmi pevné a vhodné pro alergiky.

     Chcete-li, aby postel opravdu vydržela po několik generací, volte raději tvrdá dřeva jako je javor, dub, buk nebo jasan. Lahodit oku budou i méně typické měkké druhy dřeva, například bříza nebo borovice, u kterých ale počítejte se snadnějším poškozením povrchu a rychlejší únavou konstrukce. Překrásná kresba dřeva je ale u těchto druhů přidanou hodnotou, která se bude vyjímat ve stylových domácnostech. Levnější a variabilnější možností jsou postele z lamina, které je lehké a snadno se udržuje. Jeho životnost ale není příliš dlouhá a postel se snadno rozvrže v důsledku nekvalitních spojů. Při nákupu se ujistěte, že je lamino dostatečně silné. Ideální tloušťka se pohybuje okolo 34 milimetrů.

  • 3.

    Čalouněná nebo kovová

    postel
    Autor: iStock

    Nepříliš drahou variantou jsou také čalouněné postele. Jejich obliba stále roste, tak jsou k dostání v opravdu široké cenové relaci a z rozličných textilních materiálů, všech možných rozměrů, barev a vzorů. Z hlediska údržby nejsou čalouněné postele nejpraktičtějším řešením. „Originálním a stabilním doplňkem vaší pohádkové ložnice bude zaručeně kovaná postel. Ty opravdu ručně vyráběné jsou ale dost drahé, proto lze zvážit alternativu v podobě postele kovové, která udělá v ložnici stejnou parádu za rozumnější peníz,“ doplňuje Eva  Dvořáková.

  • 4.

    Rošt - základ postele

    postel
    Autor: iStock

    I sebekvalitnější rám postele neobstojí, když ho osadíte nekvalitním roštem a na něj položíte nekvalitní matrace. Rošt proto vybírejte pečlivě. Malým dětem se do postele hodí prodyšný laťový rošt, dospělým je třeba pořídit lamelový, který je odolnější vůči větší zátěži. Chcete-li investovat do maximálního komfortu, vsaďte na destičkový polohovací rošt. Za nejlepší se považují rošty s co nejvíce lamelami, mezi kterými jsou co nejmenší mezery.

  • 5.

    Oboustranná matrace

    postel
    Autor: iStock

    S výběrem matrace by vám měl umět poradit kvalifikovaný prodejce. Základní pravidla pro výběr matrace vycházejí z jejího budoucího využití. V úvahu je třeba vzít pohlaví, váhu, věk uživatele i oblíbenou polohu při spánku. Abyste se vyspali do růžova, vaše matrace pro každodenní spaní má být alespoň o 20 cm delší než jste vy, široká by měla být minimálně 90 cm a vysoká 15 cm, u seniorů alespoň 20 cm. Údaj o nosnosti označuje maximální hmotnost uživatele, při níž si ještě matrace uchová své ortopedické vlastnosti.

    Z hlediska tvrdosti jsou nejoblíbenější středně tvrdé matrace, ale s přibývajícím věkem řada uživatelů volí spíše měkké a také vysoké matrace, z nichž se snadněji stává. Pro vyšší váhy (nad 90 kg) však odborníci doporučují tvrdé matrace, které jsou vhodné i pro lidi preferující spaní na zádech. Většina výrobců udává tuhost matrace od 1 do 4 až 5 – od nejměkčí po nejtvrdší. Nejvíce žádané jsou stupně 2 až 3, které vyhovují širokému spektru uživatelů. „Chytrým řešením je pořízení oboustranné matrace, která má z každé strany jiný stupeň tuhosti, takže si požadovanou tvrdost zajistíte pouhým otočením. Z tohoto důvodu jsou lepší i pro manželské postele oddělené matrace,“ uzavírá Eva Dvořáková.

     

    Článek připravila redakce časopisu Blesk Hobby. Aktuální lednové číslo má pro vás spoustu tipů a inspirace. Dozvíte se například jaké jsou letošní trendy v bydlení nebo jak výrazně ušetřit za nutné výdaje v domácnosti.  Koupíte ho v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

    blesk hobby
    Autor: archiv

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy