Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na českých silnicích umírá méně lidí, ale přibývá agrese. Jsme mistry „vytrubování“

Autor: Nikola Forejtová - 
8. ledna 2020
16:54

Dopravních nehod v Česku loni znovu přibylo, policie se ale opatrně raduje. Ubylo totiž těch nejvážnějších, tedy  „smrťáků“. Na českých silnicích zemřelo 547 lidí, což je třetí nejmenší číslo od roku 1961. Vrásky ale dělá policistům počet šoférů, kteří sedli za volant pod vlivem, ať už alkoholu nebo drog. Často podle policie hazardují i cyklisti, kteří jezdí bez helmy. Ředitel dopravní policie Jiří Zlý pro Blesk Zprávy zmínil i „vytrubování“ a zbytečná gesta, agresivity na českých silnicích totiž přibývá.

„Od roku 2009 neustále stoupá počet dopravních nehod, samozřejmě i s tím, že stoupá počet dopravních vozidel. Dříve byl ale nárůst nehod o 5 procent, nyní meziročně stoupáme o 2 procenta,“ informoval média náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek s tím, že se počet dopravních nehod zvýšil o 3 tisíce na 107.572. Přidal ale optimistickou zprávu.

V roce 2019 se snížil počet lidí, kteří při nehodách zemřeli. Bylo jich 547, o 18 méně než v roce 2018.

Nejhůře ze statistiky vyšel srpen, během kterého na silnicích zemřelo 32 lidí. Nejméně obětí si nehody vyžádaly v lednu, bylo jich 25. „Za nejtragičtější den považujeme 11. listopad, kdy na silnicích zahynulo 8 osob,“ doplňuje ředitel dopravní policie Jiří Zlý. 

Vedle menšího počtu úmrtí se policie „raduje“ i u klesajících čísel v kolonce vážná zranění. S vážným zraněním v nemocnicích skončilo 2110 lidí, což je o 355 méně než o rok dříve. 

Dopravní policie varuje před zvyšujícím se počtem nehod motorkářů, které bývají smrtící. Loni přišlo o život 73 motocyklistů, což je ve srovnání s ostatními kategoriemi největší nárůst, jak doplnil Zlý. 

Alkohol, drogy i jízda bez helmy

Alarmující je pak počet opilých, které policie chytila za volantem. Bylo jich 7 tisíc, další 2 tisíce šoférů se proháněly v autě pod vlivem drog.  Bez řidičáku se pak nebály vyjet na silnice 2 tisíce lidí.

Žena (†35) a pes zemřeli po srážce s motorkou na Smíchově v listopadu 2019 Žena (†35) a pes zemřeli po srážce s motorkou na Smíchově v listopadu 2019 | koláž Blesk.cz

Za tragický pak považuje Zlý fakt, že 77,8 procenta cyklistů jezdí v ČR bez helmy. „Přitom jim to mohlo kolikrát zachránit život,“ doplnil s tím, že v loňském roce zemřelo 36 cyklistů.

Vedle cyklistů jsou ve statistice chodci. O život jich přišlo 93, z toho tři malé děti a velký počet seniorů. 

Agresor a nepozorný řidič za volant nepatří

Podle policie roste na českých silnicích agresivita. „Řidiči musí dodržovat základní premisu dopravního provozu - a to chovat se ohleduplně a ukázněně, ať už jsem chodec nebo cyklista. To se z našich cest vytrácí. Vidíme zbytečné vytrubování. Také různé gestikulace a posunky - to už jsou otázky i na psychology. Protože mohou řidiči zbytečně vyvolávat agresivitu,“ řekl Zlý Blesk Zprávám.

Právě na nedodržování předpisů a především na nepozornost řidičů se bude policie v budoucnosti nejvíce zaměřovat, a to i v souvislosti s častým užíváním mobilních telefonů, nebo s využíváním nových technologií, které automobil dnes nabízí.

Prezident služby dopravní policie Jiří Zlý na tiskové konferenci o bilanci dopravních nehod za rok 2019 (8. 1. 2020) Prezident služby dopravní policie Jiří Zlý na tiskové konferenci o bilanci dopravních nehod za rok 2019 (8. 1. 2020) | Blesk - Nikola Forejtová

České silnice už si několik životů vyžádaly i v letošním roce. V Havířově chodec zahynul při přebíhání silnice. Ve středu 8. ledna zase zaplatil životem člověk na Táborsku.

Mladá dívka pak zahynula na Domažlicku. Objevilo se i děsivé video z pražského Jižního Města, kde došlo k nehodě dvou dopravních autobusů.

Video  4. prosince 2019: V dopoledních hodinách došlo na Jižním Městě k dopravní nehodě dvou autobusů, při které bylo zraněno několik dětí!  - Policie České republiky
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi