Dolní Vítkovice si loď zapůjčily z depozitáře Národního technického muzea. „Loď už dorazila do Ostravy a začala její instalace,“ řekla mluvčí DOV Eva Kijonková. Součástí interaktivní expozice bude exponát minimálně rok.

„Jsem poctěn, že loď bude vystavena v Ostravě. Že se lidé na ni budou moci podívat,“ řekl mořeplavec Konkolski, který si jachtu postavil sám ve sklepě panelového domu podle koupených plánů.

V letech 1972 až 1975 na ní pak poprvé obeplul svět. Už během plavby napsal tři knihy a natáčel filmy. Z tříleté cesty vzniklo sedm filmových dokumentů. „Na Niké byla vždy sranda. Měl jsem tam bečku s rumem a konzervy s hovězím masem, ze kterých se dal udělat výborný guláš,“ dodal rodák z Bohumína.

Loď místo hasičského auta

Loď v expozici Malého světa techniky nahradí historické hasičské auto. Jeho místo zaujme samotná jachta i lodní kontejner. V něm bude umístěný videomaping a maketa kajuty slavné lodi.

Exponát podle ní nabídne ojedinělou možnost pro malé i velké návštěvníky, aby se seznámili nejen s lodí, ale i s dobrodružným příběhem Richarda Konkolského. Expozice bude interaktivní, příchozí se doslova ponoří do tajů námořního jachtingu. „Vzdáváme tak hold slavnému cestovateli a rodákovi z nedalekého Bohumína a těšíme se na nový přírůstek do expozice,“ řekl výkonný ředitel Dolních Vítkovic Petr Koudela.

VIDEO: Spouštění lodi Stuttgart na vodiu na Brněnské přehradě