Park na rohu Pařížské a Meiselovy ulice v centru Prahy ponese nové jméno - dostane název po zapomenuté hrdince Marii Schmolkové, která zachránila tisíce Židů a dalších uprchlíků před druhou světovou válkou. Právě ona sepsala výzvu o pomoc adresovanou dobrovolníkům v zahraničí, která do Prahy přivedla i Nicholase Wintona.

„Příběh Marie Schmolkové je neprávem zapomenutý. Neměla potomky, kteří by její odkaz opečovávali, čemuž se nyní věnují alespoň angažovaní historikové. Rozhodli jsme se tedy paní Schmolkové, která celý život žila v Kamzíkově ulici na Starém Městě, udělit čestné občanství a pojmenovat po ní dnes bezejmenný park“, uvedl starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě). Návrh městské části projedná ve středu 15. ledna magistrátní místopisná komise, o pojmenování ulic v Praze pak na základě doporučení komise rozhodují radní hlavního města.

Park byl donedávna veřejnosti uzavřený, ale současná koalice jej zpřístupnila. Radní Petr Kučera (Zelená pro jedničku) uvedl, že s pojmenováním souhlasí i židovská obec, která návrh odsouhlasila v prosinci. „Kde jinde by se slušelo pojmenování po hrdince a zachránkyni válečných židovských uprchlíků více než v židovském městě?“ uvedl. Předseda Židovské obce František Bányai v Praze uvedl, že parčík u Staronové synagogy by si zasloužil kromě důstojného pojmenování také odpovídající úpravy, například opravu hroutící se zídky.

Život Marie Schmolkové

Marie Schmolková se narodila v roce 1893 do pražské židovské rodiny. Jako mladá odjela do Palestiny, kde se stala sionistkou. Když nastoupili v Německu k moci nacisté, byla to právě Schmolková, která pomáhala uprchlíkům utíkajícím z Německa do Československa. V roce 1937 Marie založila a sama vedla Comité Central, organizaci, která poskytovala pomoc nejen Židům.

O rok později se zúčastnila konference v Évianu, kde ale nebyla přijata rezoluce odsuzující tehdejší chování Němců vůči Židům a ostatní země nebyly připravené uprchlíky přijmout. Po Mnichovské dohodě a okupaci Československa byla už situace opravdu kritická, Schmolková bojovala dál a na její výzvu nakonec zareagovali Britové. V té době měl Nicholas Winton na starost organizaci dětských transportů, díky kterým válku přežilo 669 židovských dětí.

Pár dní po březnové okupaci Československa v roce 1939 byla Schmolková okamžitě zatčena. Po dvou měsících díky protestům byla propuštěna na svobodu, vězení se ale bohužel podepsalo na jejím zdraví. Schmolková zemřela v Londýně na infarkt, bylo jí pouhých 46 let.

Fotogalerie
3 fotografie